Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 15. september 2013

Europas fremtid: Kommissionens næstformand Viviane Reding i debat med italienske, kroatiske, slovenske og østrigske borgere i Trieste

"At slovenere, kroatere og østrigere mødes med italienere for at drøfte Europas fremtid vidner om EU's evne til at nedbryde grænser," udtaler Europa-Kommissionens næstformand Viviane Reding. Udtalelsen falder forud for en borgerdialog med over 500 borgere og Italiens minister for europæiske anliggender, Enzo Moavero Milanesi, som afholdes i Trieste i Italien den 16. september.

Mandagens arrangement er det 29. i en række borgerdialoger, som Europa-Kommissionen afholder i hele EU sammen med nationale og lokale politikere og medlemmer af Europa-Parlamentet. Hver debat er centreret omkring tre emner: Europas vej ud af den økonomiske krise, borgerrettigheder og Europas fremtid.

"Denne grænseoverskridende borgerdialog i Trieste, som samler folk fra fire forskellige nabolande, er et godt eksempel på, hvad et grænseløst Europa virkelig betyder," sagde næstformanden. "Vi må aldrig glemme, at EU-borgernes ret til fri bevægelighed er noget, vi skal værdsætte og beskytte. Det kan ikke diskuteres. Populistiske skræmmekampagner om velfærdsturisme hører ikke hjemme i Europa. Vi må være tro mod de principper, som udgør grundlaget for EU, og den fri bevægelig er helt centralt for det, EU er og står for. Jeg ser frem til at høre, hvad Europa betyder for italienerne, østrigerne, kroaterne og slovenerne, når de samles i Trieste."

Borgerdialogen i Trieste er det første arrangement, der samler borgere fra flere forskellige lande. Det er også kulminationen på en række dialoger, som har fundet sted i Italien i løbet af de sidste ti måneder. Der er blevet afholdt seks dialoger i landet siden november 2012, som alle har ledt op til det endelige arrangement i Trieste.

Debatten finder sted mandag den 16. september fra kl. 14.30 til 16.30 i Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima i Trieste. Ordstyrer ved mødet er Federico Taddia – italiensk journalist fra Radio 24, som er kendt for sit ugentlige program om Europa "L'Altra Europa" ("Det andet Europa").

Arrangementet kan følges live via webstream. Borgere fra hele Europa kan også deltage via Facebook eller Twitter ved at bruge hashtag #EUDeb8.

Baggrund

Hvad er borgerdialoger?

I januar indledte Europa-Kommissionen Borgernes Europaår (IP/13/2), er år dedikeret til borgerne og deres rettigheder. I løbet af dette og næste år afholder Europa-Kommissionen sammen med nationale og lokale politikere og medlemmer af Europa-Parlamentet debatter med borgerne om deres forventninger til fremtiden i en række borgerdialoger i hele EU.

Næstformand Viviane Reding har allerede afholdt debatter i Cádiz (Spanien), Graz (Østrig), Berlin (Tyskland), Dublin (Irland), Coimbra (Portugal), Thessaloniki (Grækenland), Bruxelles (Belgien), Esch-sur-Alzette (Luxembourg), Warszawa (Polen), Heidelberg (Tyskland), Sofia (Bulgarien) og Namur (Belgien). I løbet af 2013 og de første måneder af 2014 vil der blive afholdt mange flere dialoger overalt i EU, hvor europæiske, nationale og lokale politikere debatterer med borgere fra alle samfundslag. Følg alle dialogerne på http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Der er opnået meget i de tyve år, der er gået, siden EU-borgerskabet blev indført. Den seneste EU-undersøgelse viser, at 62 % af borgerne i dag føler sig "europæiske". I hele EU udøver borgerne deres rettigheder i dagligdagen. Men de kender ikke altid disse rettigheder. For eksempel siger næsten syv ud af ti italienere (65 %), at de ikke er godt informeret om deres rettigheder som EU-borger.

Det er derfor, at Kommissionen har gjort 2013 til Borgernes Europaår. Borgerdialogerne har en central plads i dette år.

Hvorfor tager Kommissionen dette initiativ netop nu?

Fordi EU står ved en skillevej. De kommende måneder og år bliver afgørende for, hvilken retning EU vil bevæge sig i, og mange taler om at komme nærmere en politisk union, en føderation af nationalstater eller et Europas Forenede Stater. Yderligere europæisk integration bør gå hånd i hånd med en styrkelse af EU's demokratiske legitimitet. Det er derfor vigtigere end nogensinde at lade borgerne komme til orde i debatten.

Hvad skal der komme ud af disse dialoger?

Feedback fra borgerne i løbet af dialogerne vil guide Kommissionen i udarbejdelsen af en meddelelse om Europas fremtid. Et af hovedformålene med dialogerne er også at forberede EU-valgene i 2014.

Den 8. maj 2012 offentliggjorde Europa-Kommissionen sin anden rapport om EU-borgerskab, som indeholdt 12 nye konkrete tiltag til at løse de problemer, borgerne stadig har (IP/13/410 og MEMO/13/409). Rapporten om EU-borgerskab er Kommissionens svar på en stor onlinehøring, der blev afholdt i maj 2012 (IP/12/461), og de spørgsmål og forslag, der er kommet på bordet i forbindelse med borgerdialogerne om EU-borgeres rettigheder og fremtid.

Flere oplysninger:

Læs mere om dialogen i Trieste:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Debatmøder med borgerne om Europas fremtid:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Borgernes Europaår 2013:

http://europa.eu/citizens-2013

Europæerne siger deres mening: Resultater af høringen om unionsborgeres rettigheder:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_da.pdf

Hjemmeside for næstformand Viviane Reding, EU's kommissær for retlige anliggender:

http://ec.europa.eu/reding

Følg næstformanden på Twitter: @VivianeRedingEU

Deltag i debatten på Facebook:

http://www.facebook.com/Europainitalia og på Twitter: @Europainitalia og #EUdeb8

BILAG

1. Italienerne mener, at EU er bedst i stand at gøre en effektiv indsats over for krisen

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

2. Fem ud af ti italienere føler sig som EU-borgere, tre ud af ti ved, hvad det vil sige

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

3. Italienerne ser den frie bevægelighed for personer, varer og tjenesteydelser som EU's mest positive resultat, efterfulgt af fred blandt medlemslandene

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

{0>Contacts :<}100{>Kontaktpersoner:<0}

{0>Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)<}0{>Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)<0}

{0>Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)<}0{>Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)<0}


Side Bar