Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 15 септември 2013 г.

Бъдещето на Европа: Заместник-председателят Вивиан Рединг ще дебатира с италиански, хърватски, словенски и австрийски граждани в Триест

Заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг заяви: „Фактът, че словенци, хървати и австрийци заедно с италианци обсъждат бъдещето на Европа е свидетелство за способността на нашия Европейски съюз да премахва границите“. Тя направи това изказване преди диалога с повече от 500 граждани и италианския министър по европейските въпроси Енцо Моаверо Миланези, който ще се проведе в Триест (Италия) на 16 септември.

Срещата в понеделник е двадесет и деветата от поредицата диалози с гражданите, които европейските комисари провеждат в целия Европейски съюз заедно с национални и местни политици и членове на Европейския парламент. В центъра на всеки дебат са три теми: изходът от икономическата криза за Европа, правата на гражданите и бъдещето на Европа.

Този трансграничен диалог с гражданите в Триест, на който ще се съберат хора от четири различни съседни държави, е изключителен пример за това какво наистина означава Европа без граници“, заяви заместник-председателят Вивиан Рединг.Никога не бива да забравяме, че правото на свободно движение на всички европейски граждани е нещо, което трябва да бъде ценено и защитено. То не подлежи на обсъждане. Популисткото всяване на паника от „туризъм за социални помощи“ няма място в Европа. Трябва да останем верни на принципите, които са в основата на Европейския съюз. Правото на свободно движение е неотделимо от същината на ЕС и това, което той въплъщава. Очаквам с нетърпение да чуя какво е Европа за италианците, австрийците, хърватите и словенците, които ще се срещнат в Триест“.

Този диалог с гражданите в Триест е първото по рода си събитие с многонационално европейско участие. Той е също така връхната точка на поредица от диалози, които се състояха в Италия през последните десет месеца. В различни части на страната бяха проведени шест диалога, като те започнаха през 2012 г. и предшестваха последната проява в Триест.

Дебатът ще се проведе в понеделник, 16 септември между 14:30 ч. и 16:30 ч. в Palazzo dei Congressi, Stazione Marittima, Триест. Той ще бъде воден от г-н Федерико Тадиа — италиански журналист от „Радио 24“, познат със своята ежеседмична програма за Европа „l'Altra Europa“ („Другата Европа“).

Събитието може да бъде проследено на живо в интернет webstream. Гражданите от цяла Европа също могат да участват чрез Facebook или Twitter, като използват хаштаг #EUDeb8.

Контекст

Каква е целта на диалозите с гражданите?

През януари Европейската комисия даде началото на Европейската година на гражданите, (IP/13/2), посветена на гражданите и на техните права. През тази и през следващата година в целия ЕС членове на Европейската комисия заедно с национални и местни политици и членове на Европейския парламент ще обсъждат в диалози с гражданите техните очаквания за бъдещето.

Заместник-председателят Вивиан Рединг вече участва в дебати в Кадис (Испания), Грац (Австрия), Берлин (Германия), Дъблин (Ирландия), Кoимбра (Португалия), Солун (Гърция), Брюксел (Белгия), както и в Eш-сюр-Aлцет (Люксембург), Вaршавa (Полша), Хайдeлбeрг (Германия), Сoфия (България) и Намюр (Белгия). През цялата 2013 г. и първите месеци на 2014 г. из целия Европейски съюз ще се проведат още много диалози и редица европейски, национални и местни политици ще се включат в дискусиите с граждани от всички обществени среди. Можете да проследите всички диалози на следния интернет адрес: http://ec.europa.eu/debate-future-europe

През двете десетилетия, последвали въвеждането на гражданството на ЕС, е постигнато много — според последното проучване на ЕС 62% от гражданите се чувстват „европейци“. Навсякъде в ЕС гражданите всекидневно се възползват от правата си. Но хората невинаги знаят за тези права. Например приблизително седем от всеки десет италианци (65 %) твърдят, че не са добре информирани за правата си като граждани на ЕС.

Ето защо Комисията определи 2013 г. за Европейска година на гражданите. Диалозите с гражданите играят централна роля през тази година.

Защо Комисията се зае с това точно сега?

Защото днес Европа се намира на кръстопът. Идните месеци и години ще бъдат определящи за посоката, която Европейският съюз ще поеме, като мнозина предлагат да се премине към политически съюз ― федерация на национални държави, или Съединени европейски щати. По-нататъшната европейска интеграция трябва да върви ръка за ръка с укрепването на демократичната легитимност на Съюза. Ето защо предоставянето на възможност на гражданите да участват пряко в тези дебати е по-важно от всякога.

Какви ще бъдат резултатите от диалозите?

Изразените по време на диалозите мнения на гражданите ще улеснят Комисията при изготвянето на съобщение относно бъдещето на Европа. Една от основните цели на диалозите ще бъде да се подготви почвата за европейските избори през 2014 г.

На 8 май 2013 г. Европейската комисия публикува своя втори доклад за гражданството на ЕС, Доклад за гражданството, в който предлага 12 нови конкретни мерки за разрешаване на проблемите, с които гражданите все още се сблъскват (IP/13/410 и MEMO/13/409). С доклада за гражданството Комисията дава отговор на голямата обществена консултация, започнала през май 2012 г., (IP/12/461) както и на повдигнатите въпроси и направените предложения по време на диалозите с гражданите за правата на гражданите на ЕС и тяхното бъдеще.

За повече информация:

Допълнителна информация за диалога в Триест:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/italy/trieste/index_en.htm

Дебати с гражданите за бъдещето на Европа:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Европейска година на гражданите:

http://europa.eu/citizens-2013

Европейците имат какво да кажат: резултати от консултацията относно правата на гражданите на ЕС:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_bg.pdf

Интернет страница на заместник-председателя Вивиан Рединг, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието:

http://ec.europa.eu/reding

Следете дейността на заместник-председателя в Twitter: @VivianeRedingEU

За участие в дебатите във Facebook:

http://www.facebook.com/Europainitalia и в Twitter: @Europainitalia и #EUdeb8

ПРИЛОЖЕНИЕ

1. Според италианците ЕС най-добре може да се справи с кризата

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.

2. Петима от всеки десет италианци се чувстват граждани на ЕС, а трима от всеки десет знаят какво означава това

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.

3. Италианците считат свободното движение на хора, стоки и услуги за най-голямото постижение на ЕС, следвано от мира между държавите членки

Източник: Стандартен Евробарометър 79 — май 2013 г.

За контакти:

Mина Aндрeeвa (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar