Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 12. septembra 2013

Prihodnost Evrope: podpredsednica Komisije Viviane Reding na srečanju z državljani v Namuru

Le dva dni po govoru predsednika Evropske komisije Joséja Manuela Barrosa o položaju v Uniji se razprava o prihodnosti Evrope seli v Namur. Podpredsednica Evropske komisije Viviane Reding ter ministrski predsednik Valonije in Francoske skupnosti v Belgiji Rudy Demotte bosta 13. septembra z več kot 350 državljani, med katerimi bo veliko mladih, razpravljala o izhodu iz gospodarske krize, državljanskih pravicah in prihodnosti Evrope.

„Čez nekaj več kot osem mesecev se bodo Belgijci tako kot drugi evropski državljani odpravili na volišča. Na volitvah v Evropski parlament maja 2014 bodo s svojim glasom soodločali o prihodnosti Evrope,“ je dejala podpredsednica Komisije Viviane Reding. „Menim, da je za državljane to edinstvena priložnost, da izrazijo svoje mnenje ter tako pripomorejo k razvoju in krepitvi resničnega parlamentarnega sistema v Uniji. Z zanimanjem pričakujem tudi sveže ideje mladih, ki se bodo zbrali v Namuru. Zanimajo me njihova stališča o Evropi in o tem, kaj bi morala postati. Še zlasti se veselim pogovora z mladimi, ki bodo naslednje leto volili prvič.“

Dialog z državljani v Namuru je še ena v nizu razprav, ki so že bile organizirane v Gentu (12. aprila), Eupnu (23. aprila), Bruslju (4. maja), Antwerpnu (8. maja) in Genku (28. junija). Podpredsednica Komisije Viviane Reding in ministrski predsednik Rudy Demotte bosta z državljani in lokalnimi srednješolci, ki bodo kmalu pridobili volilno pravico, razpravljala o prihodnosti Evrope. Poudarek bo na vprašanjih, ki so še posebej zanimiva za mlade.

„To je zelo pozitivna pobuda, saj bodo imeli mladi priložnost, da zastavijo vprašanja, predstavijo svojo vizijo prihodnosti Evrope ter povejo, kaj pričakujejo v bližnji in malo manj bližnji prihodnosti. Poleg tega lahko na ta način državljane seznanimo z njihovimi pravicami ter jim predstavimo pomembno vlogo, ki jo ima Evropa v njihovem vsakdanjem življenju. V tej izmenjavi mnenj bo še zlasti zanimivo slišati, kakšne poglede na družbo imajo predstavniki različnih kultur in generacij,“ je menil ministrski predsednik Valonije in Francoske skupnosti v Belgiji Rudy Demotte.

Razprava bo potekala v petek, 13. septembra, med 14.30 in 15.45 v kinopleksu Acinapolis de Namur (Jambes) v okviru dogodka „Fêtes de Wallonie/Colloque Jeunes“.

Razpravo lahko v živo spremljate tukaj. Evropski državljani, ki se dogodka ne morejo udeležiti, lahko vprašanja zastavijo prek omrežja Twitter s tematsko oznako #EUDeb8. V dneh pred dialogom lahko vprašanja postavijo tudi na Facebooku in na spletnem mestu konference mladih.

Ozadje

Kaj je tema dialogov z državljani?

Evropska komisija je januarja razglasila začetek evropskega leta državljanov (IP/13/2), ki je posvečeno državljanom in njihovim pravicam. V tem in naslednjem letu bodo člani Evropske komisije skupaj z nacionalnimi in lokalnimi politiki ter poslanci Evropskega parlamenta v okviru državljanskega dialoga po vsej Evropski uniji z državljani razpravljali o njihovih pričakovanjih za prihodnost.

Podpredsednica Komisije Viviane Reding se je udeležila že razprav v Cádizu (Španija), Gradcu (Avstrija), Berlinu (Nemčija), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugalska), Solunu (Grčija), Bruslju (Belgija), Esch-sur-Alzettu (Luksemburg), Varšavi (Poljska), Heidelbergu (Nemčija) in Sofiji (Bolgarija). V letu 2013 in prvih nekaj mesecih leta 2014 bo po Evropski uniji organiziranih še veliko takih dialogov, v okviru katerih bodo evropski, nacionalni in lokalni politiki sodelovali v razpravah z državljani iz vseh družbenih okolij. Razprave lahko spremljate na: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_sl.htm.

V dvajsetih letih od uvedbe državljanstva EU je bilo doseženega marsikaj: nedavna evropska raziskava kaže, da se danes 71 % belgijskih državljanov opredeljuje za „Evropejce“ (evropsko povprečje: 63 %). Državljani po vsej Evropski uniji vsakodnevno uveljavljajo svoje pravice, res pa včasih svojih pravic ne poznajo dovolj dobro. Na primer, 61 % Belgijcev pravi, da bi si želeli več izvedeti o pravicah, ki jih imajo kot državljani EU.

Zato je Komisija leto 2013 razglasila za evropsko leto državljanov. Največ pozornosti v tem letu pa bo namenjeno dialogom z državljani.

Zakaj se je Komisija za te dialoge odločila zdaj?

Ker je Evropa na razpotju. Vsi govorijo o prihodnosti Evrope in mnogi menijo, da je prava smer vzpostavitev politične unije v obliki federacije nacionalnih držav ali t.i. Združenih držav Evrope. Naslednji meseci in leta bodo odločilni za razvoj Evropske unije. Poglobitev evropskega povezovanja mora biti tesno povezana s krepitvijo demokratične legitimnosti Unije. Zato je danes bolj kot kdaj koli prej pomembno, da se državljani neposredno vključijo v razpravo.

Kakšen bo rezultat teh dialogov?

Stališča, ki jih bodo državljani izrazili v okviru dialogov, bodo Komisiji pomagala pri pripravi sporočila o prihodnosti Evrope. Eden glavnih namenov teh dialogov so tudi priprave na volitve v Evropski parlament leta 2014.

Evropska komisija je 8. maja 2013 objavila drugo poročilo o državljanstvu EU, v katerem je predstavila 12 novih konkretnih ukrepov za odpravo preostalih težav, s katerimi se še vedno srečujejo državljani EU (IP/13/410 in MEMO/13/409). Poročilo o državljanstvu je odgovor Komisije na obsežno spletno posvetovanje, ki se je začelo maja 2012 (IP/12/461), vključuje pa tudi vprašanja in pobude iz dialogov o pravicah evropskih državljanov in njihovi prihodnosti.

Ali bo še kaka priložnost za razpravo s komisarji v Belgiji?

V Belgiji bodo organizirani še trije taki dogodki. Prvi, ki se ga bo udeležil komisar Dacian Ciolos, bo 22. septembra v Bruslju. Drugi, ki se ga bodo udeležili predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, belgijski minister za zunanje zadeve Didier Reynders in valonski minister za gospodarstvo in finance Jean-Claude Marcourt, bo 17. oktobra v Liègu. Tretji v nizu tovrstnih dogodkov pa bo 5. decembra v kulturnem centru Bozar v Bruslju, udeležili pa se ga bodo komisarka Androulla Vassiliou, direktor centra Bozar Paul Dujardin in predsednik organizacije Europa Nostra Placido Domingo.

Več informacij

Dodatne informacije o dialogu v Namuru:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Razprave z državljani o prihodnosti Evrope:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_sl.htm

Evropsko leto državljanov:

http://europa.eu/citizens-2013/sl/home

Mnenje Evropejcev šteje: rezultati posvetovanja o pravicah državljanov EU:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_sl.pdf

Spletna stran podpredsednice Evropske komisije in evropske komisarke za pravosodje Viviane Reding:

http://ec.europa.eu/reding.

Podpredsednico Viviane Reding lahko spremljate tudi na Twitterju: @VivianeRedingEU

V razpravi lahko sodelujete tudi na Facebooku:

https://www.facebook.com/ECrepBE in na Twitterju: @EU4BE in #EUdeb8

PRILOGA

1. Belgijci menijo, da se EU lahko najučinkoviteje spoprime s krizo

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013.

2. Več kot sedemdeset odstotkov Belgijcev se opredeljuje za državljane EU, vendar jih manj kot polovica pozna svoje pravice

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013.

3. Za Belgijce je mir med državami članicami najbolj pozitiven prispevek EU

Vir: Standardni Eurobarometer 79 – maj 2013.

Kontakta:

Mina Andreeva (+32 22991382)

Natasha Bertaud (+32 22967456)


Side Bar