Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 12 septembrie 2013

Viitorul Europei: doamna vicepreședinte Viviane Reding urmează să dialogheze cu cetățenii din Namur

La doar două zile după discursul dlui președinte José Manuel Barroso privind starea Uniunii, dezbaterea referitoare la viitorul Europei ajunge la Namur. La 13 septembrie, doamna vicepreședinte Viviane Reding și domnul Rudy Demotte, ministrul-președinte al Valoniei și al Federației Valonia-Bruxelles, vor discuta despre ieșirea Europei din criza economică, despre drepturile cetățenilor și viitorul Europei cu peste 350 de cetățeni, printre care mulți tineri.

„Peste mai puțin de nouă luni, cetățenii din Belgia și din întreaga Europă se vor prezenta la urne pentru a vota cu privire la viitorul Europei în cadrul alegerilor pentru Parlamentul european din mai 2014”, a declarat dna vicepreședinte Viviane Reding. „Consider că aceasta este o ocazie unică pentru a permite cetățenilor să se exprime, dezvoltând și consolidând astfel un veritabil sistem parlamentar în Uniunea noastră. Aștept cu nerăbdare să ascult ideile proaspete ale tinerilor reuniți la Namur, părerile lor despre Europa și despre ce ar trebui să devină aceasta.”

Dialogul cu cetățenii din Namur are loc în urma dezbaterilor de la Gent (12.4), Eupen (23.4), Bruxelles (4.5), Anvers (8.5) și Genk (28.6). Împreună, doamna vicepreședinte Viviane Reding și domnul ministru-președinte Demotte vor discuta despre viitorul Europei cu cetățenii și cu liceenii din zonă care în curând vor avea vârsta de vot. Se va pune accentul pe chestiuni de interes special pentru generația tânără de astăzi.

„Aceasta este o inițiativă foarte pozitivă, deoarece tinerii vor avea ocazia să pună întrebări, să își expună viziunea despre viitorul Europei și să ne transmită ce așteptări au pe termen scurt și mediu. Dialogul îi va ajuta pe cetățeni să își înțeleagă drepturile și va demonstra rolul important pe care Europa îl joacă în viața lor de zi cu zi. În cursul acestui schimb de opinii, va fi deosebit de interesant să comparăm viziuni ale societății care diferă în funcție de cultură și generație", a punctat Rudy Demotte, ministrul-președinte al Valoniei și al Federației Valonia-Bruxelles.

Dezbaterea va avea loc în contextul „Sărbătorilor valone/al Colocviului tineretului”, vineri, 13 septembrie, între orele 14.30 și 15.45 la complexul cinematografic Acinapolis din Namur (Jambes).

Evenimentul poate fi urmărit în direct prin webstream. Cetățenii europeni care nu pot participa în persoană la eveniment pot trimite întrebări prin Twitter, utilizând hash-tag-ul # EUDeb8. În zilele ce precedă dialogul se pot pune întrebări pe Facebook și pe site-ul conferinței tinerilor.

Context

Care sunt temele dialogurilor cu cetățenii?

În ianuarie, Comisia Europeană a lansat Anul european al cetățenilor (IP/13/2), un an dedicat cetățenilor și drepturilor acestora. Pe parcursul acestui an și al anului viitor, membrii Comisiei Europene, împreună cu politicieni de la nivel național și local și cu deputați ai Parlamentului European organizează dezbateri cu cetățenii pentru a cunoaște așteptările acestora cu privire la viitor în cadrul unor dialoguri cu cetățenii la nivelul întregii UE.

Vicepreședintele Reding a susținut deja dezbateri la Cádiz (Spania), la Graz (Austria), la Berlin (Germania), la Dublin (Irlanda), la Coimbra (Portugalia), la Salonic (Grecia), la Bruxelles (Belgia), la Esch-sur-Alzette (Luxemburg), la Varșovia (Polonia), la Heidelberg (Germania) și la Sofia (Bulgaria). În cursul anului 2013 și în primele luni ale anului 2014 vor fi organizate în întreaga Uniune Europeană numeroase alte dialoguri, în cadrul cărora politicieni de la nivel european, național și local vor purta dezbateri cu cetățeni din toate categoriile sociale. Urmăriți toate dialogurile la adresa: http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm.

S-au realizat progrese importante în cei douăzeci de ani de la introducerea cetățeniei UE: cel mai recent sondaj UE arată că, în prezent, 71 % din cetățenii belgieni se consideră „europeni” (media UE este de 63 %). În întreaga UE, cetățenii își exercită zilnic drepturile, însă nu sunt întotdeauna conștienți că au aceste drepturi. De exemplu, aproximativ șase din zece cetățeni belgieni (61 %) afirmă că ar dori să afle mai multe despre drepturile lor în calitate de cetățeni ai UE.

Acesta este motivul pentru care Comisia a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetățenilor. Dialogurile cu cetățenii se află în centrul activităților organizate pe parcursul acestui an.

De ce organizează Comisia aceste dialoguri acum?

Deoarece Europa se află la o răscruce de drumuri. Toată lumea vorbește despre viitorul Europei, multe voci pronunțându-se în favoarea evoluției către o uniune politică de tipul unei federații de state naționale sau a unor State Unite ale Europei. Lunile și anii următori vor fi decisivi pentru evoluția Uniunii Europene. Continuarea procesului de integrare europeană trebuie să meargă mână în mână cu consolidarea legitimității democratice a Uniunii. Prin urmare, este mai important ca oricând ca cetățenii să aibă posibilitatea de a se exprima în mod direct în cadrul acestei dezbateri.

Care va fi rezultatul dialogurilor?

Punctele de vedere exprimate de cetățeni în cursul dialogurilor vor ghida Comisia în elaborarea unei comunicări privind viitorul Europei. Unul dintre principalele obiective ale dialogurilor va fi, de asemenea, pregătirea terenului pentru alegerile europene din 2014.

La 8 mai 2013, Comisia Europeană a publicat cel de al doilea raport al său privind cetățenia UE, care prezintă 12 noi acțiuni concrete menite să soluționeze problemele cu care se confruntă încă cetățenii (IP/13/410 și MEMO/13/409). Raportul privind cetățenia reprezintă răspunsul Comisiei la o amplă consultare online care s-a desfășurat începând din mai 2012 (IP/12/461), precum și la întrebările și sugestiile formulate în cadrul dialogurilor cu cetățenii privind dreptul cetățenilor UE și viitorul lor.

Va exista o altă ocazie de a dialoga cu comisarii în Belgia?

Printre evenimentele viitoare organizate în Belgia se numără dialogul de la Bruxelles, la 22 septembrie, cu participarea comisarului Dacian Cioloș; de la Liège, la 17 octombrie, cu participarea dlui președinte José Manuel Barroso, a dlui Didier Reynders, ministrul afacerilor externe al Belgiei, și a dlui Jean-Claude Marcourt, ministrul economiei și finanțelor din Valonia, și, în cele din urmă, dialogul de la BOZAR, în Bruxelles, la 5 decembrie, cu participarea dnei comisar Androulla Vassiliou, a dlui Paul Dujardin, directorul BOZAR, și a dlui Placido Domingo, președintele Fundației Europa Nostra.

Pentru informații suplimentare

Informații suplimentare privind dialogul de la Namur:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Dezbaterile cu cetățenii privind viitorul Europei:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Anul european al cetățenilor:

http://europa.eu/citizens-2013/ro/home

Cetățenii europeni își spun punctul de vedere - rezultatele consultării cu privire la drepturile cetățenilor UE:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Pagina de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei și comisarul UE pentru justiție:

http://ec.europa.eu/reding

O puteți urmări pe dna vicepreședinte pe Twitter: @VivianeRedingEU

Pentru a participa la dezbatere pe Facebook:

https://www.facebook.com/ECrepBE și pe Twitter: @EU4BE și #EUdeb8

ANEXĂ

1. Belgienii spun că UE este cea mai în măsură să contracareze criza în mod eficace

Sursa: Eurobarometru Standard nr.79 - mai 2013

2. Șapte din zece belgieni se consideră cetățeni ai UE, însă mai puțin de jumătate dintre aceștia își cunosc drepturile

Sursa: Eurobarometru Standard nr.79 - mai 2013

3. Belgienii consideră că pacea între statele membre este realizarea cea mai importantă a UE

Sursa: Eurobarometru Standard nr.79 - mai 2013

Contacte:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar