Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel,2013. szeptember 12.

Európa jövője: Viviane Reding alelnök Namur-ben folytat eszmecserét a polgárokkal

Két nappal azután, hogy José Manuel Barroso elnök megtartotta az Unió helyzetét értékelő beszédét, Namur lesz az Európa jövőjéről szóló vita újabb állomása. Szeptember 13-án Viviane Reding alelnök, valamint Rudy Demotte, Vallónia és a Belgiumi Francia Közösség miniszterelnöke megbeszélést folytat több mint 350 polgárral – köztük sok fiatallal – a polgárok jogairól és Európa jövőjéről, valamint arról, miképpen lábalhat ki Európa a gazdasági válságból.

Alig több, mint nyolc hónap múlva a belgák és Európa többi polgára az urnákhoz járulnak, hogy szavazzanak Európa jövőjéről a 2014 májusi európai parlamenti választásokon” – nyilatkozta Viviane Reding alelnök. „Meggyőződésem szerint ez egyedülálló lehetőséget nyújt a polgárok számára, hogy hangot adjanak véleményüknek, és ezáltal hozzájáruljanak a valódi uniós parlamenti rendszer továbbfejlesztéséhez és megerősítéséhez. Örömmel várom, hogy megismerhessem a Namur-ben összegyűlt fiatalok friss meglátásait, valamint Európáról és az általa betöltendő szerepről alkotott elképzeléseiket. Különösen érdekes lesz olyan fiatalokkal beszélgetni, akik most fognak először szavazni életükben.”

A namuri civil párbeszédre a Ghentben (ápr. 12.), Eupenben (ápr. 23.), Brüsszelben (május 4.), Antwerpenben (május 8.) és Genkben (június 28.) megrendezett vitákat követően kerül sor. Viviane Reding alelnök és Demotte miniszterelnök Európa jövőjéről beszélget majd a polgárokkal és a választójogi korhatárt hamarosan betöltő helyi középiskolásokkal. A mai fiatalok érdeklődésére különösen számot tartó kérdések lesznek majd az előtérben.

„Nagyon pozitív kezdeményezésről van szó, mivel lehetőséget kapnak a fiatalok, hogy feltegyék az őket foglalkoztató kérdéseket, kifejtsék, hogyan képzelik el Európa jövőjét, és megosszák hosszú és rövid távú várakozásaikat. Az esemény hozzájárul majd ahhoz, hogy a polgárok tisztában legyenek jogaikkal, és rámutat arra, milyen fontos szerepet tölt be mindennapi életükben Európa. Az eszmecserék során különösen érdekes lesz megfigyelni a különböző kultúrákhoz és generációkhoz tartozók eltérő társadalomképe közötti azonosságokat és különbségeket” – tette hozzá Rudy Demotte, Vallónia és a Belgiumi Francia Közösség miniszterelnöke.

A vitára a "Fêtes de Wallonie /Colloque Jeunes" rendezvénysorozat ideje alatt, szeptember 13-án, pénteken kerül sor 14:30-tól 15:45-ig az Acinapolis de Namur mozikomplexumban (Jambes).

Az esemény élőben nyomon követhető internetes közvetítésen. Azok az európai polgárok, akiknek nem áll módjukban személyesen részt venni az eseményen, kérdéseiket a #EUDeb8 hashtag alkalmazásával a Twitteren is feltehetik. A párbeszédet megelőző napokban a Facebookon, illetve az ifjúsági konferencia honlapján keresztül is lehet kérdezni.

Háttér

Miről szólnak a civil párbeszédek?

Az Európai Bizottság januárban elindította a polgárok európai évét (IP/13/2), amely különös figyelmet szentel a polgároknak és jogaiknak. Az idei és a jövő év során az Európai Bizottság tagjai az egész Európai Unióban számos párbeszéden vesznek részt nemzeti és helyi politikusokkal, valamint európai parlamenti képviselőkkel együtt, és folytatnak vitát a polgárokkal a jövőre vonatkozó elképzeléseikről és elvárásaikról.

Reding alelnök eddig a következő helyeken tartott vitákat: Cádizban (Spanyolország), Grazban (Ausztria), Berlinben (Németország), Dublinban (Írország), Coimbrában (Portugália), Szalonikiben (Görögország), Brüsszelben (Belgium), Esch-sur-Alzette-ben (Luxemburg), Varsóban (Lengyelország), Heidelbergben (Németország) és Szófiában (Bulgária). 2013 folyamán és 2014 első hónapjaiban az egész Európai Unióban számos hasonló párbeszédre kerül sor, amelyek keretében európai, nemzeti és helyi politikusok folytatnak majd vitát a társadalom minden rétegét képviselő polgárokkal. A párbeszédek itt követhetők: http://ec.europa.eu/european-debate.

Az uniós polgárság bevezetése óta eltelt húsz évben sok mindent elértünk: A legfrissebb uniós felmérés szerint ma a belga polgárok 71 %-a érzi magát „európainak” (az összes uniós polgár körében ez az arány 63 %). A polgárok szerte az Unióban napi szinten gyakorolják jogaikat. Nincs azonban mindenki tisztában e jogokkal. Például a belgák mintegy 60 %-a úgy nyilatkozik, hogy többet szeretne megtudni az őt uniós polgárként megillető jogokról.

Ez az oka annak, hogy 2013 a polgárok európai éve lett. A civil párbeszédek az év legfontosabb rendezvényei közé tartoznak.

Miért éppen most rendezi a Bizottság ezeket a vitákat?

Azért, mert Európa fordulóponthoz érkezett. Már az utca embere is Európa jövőjét latolgatja – és gyakran hallani olyan hangokat, miszerint egyfajta politikai unió, nemzetállamok szövetsége vagy Európai Egyesült Államok felé kell elmozdulnunk. Az elkövetkezendő hónapok és évek döntő fontosságúak lesznek az Európai Unió jövőjére nézve. Az európai integráció elmélyítésének együtt kell járnia az Unió demokratikus legitimációjának megerősítésével. Éppen ezért minden eddiginél fontosabb, hogy a polgárok e párbeszédek során közvetlenül is hangot adhassanak véleményüknek.

Mi lesz a párbeszédek eredménye?

A polgároktól a párbeszédek során érkező visszajelzések iránymutatásul szolgálnak a Bizottság számára az Európa jövőjéről szóló közlemény kidolgozása során. A párbeszédek egyik fő célja az is, hogy előkészítsék a terepet a 2014-es európai választásokhoz.

2013. május 8-án az Európai Bizottság közzétette a második uniós polgárságról szóló jelentést, amely 12 új konkrét intézkedésre tesz javaslatot a polgárok által még mindig tapasztalt problémák megoldása érdekében (IP/13/410 és MEMO/13/409). Az említett jelentés tartalmazza a Bizottság válaszát a 2012 májusában tartott nagyszabású online konzultáció (IP/12/461), valamint a civil párbeszédek során felvetett kérdésekre és kezdeményezésekre az uniós polgárok jogaival és jövőjükkel kapcsolatban.

Lesz-e még további lehetőség a biztosokkal vitát folytatni Belgiumban?

A közeljövőben számos rendezvényre kerül sor Belgiumban, többek között szeptember 22-én Brüsszelben, Dacian Ciolos biztos részvételével; október 17-én Liège-ben José Manuel Barroso elnök, Didier Reynders külügyminiszter, valamint a vallon pénzügyi és gazdasági miniszter, Jean-Claude Marcourt részvételével; végül pedig december 5-én a brüsszeli Szépművészeti Múzeumban, Andrula Vasziliu biztos, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Paul Dujardin, valamint az Europa Nostra Alapítvány elnöke, Placido Domingo részvételével.

További információk

További információk a namuri párbeszédről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Viták a polgárokkal Európa jövőjéről:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

A polgárok európai éve:

http://europa.eu/citizens-2013/hu/home

Az európaiak kinyilvánítják véleményüket: az uniós polgárok jogaival kapcsolatos konzultáció eredménye:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_hu.pdf

Viviane Reding alelnök, jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

Kövesse az alelnök bejegyzéseit a Twitteren is: @VivianeRedingEU

A vitához hozzászólhat a Facebookon keresztül:

https://www.facebook.com/ECrepBE és a Twitteren keresztül is: @EU4BE és#EUdeb8

MELLÉKLET

1. A belgák szerint az EU képes a leghatékonyabban fellépni a válsággal szemben

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

2. A belgák 70 %-a érzi magát uniós polgárnak, ám kevesebb mint felük van tisztába az őket megillető jogokkal

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

3. A belgák a tagállamok közötti békét tartják az Unió legértékesebb eredményének

Forrás: Eurobarométer Standard 79 - 2013 május

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar