Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 12. rujna 2013.

Budućnost Europe: potpredsjednica Viviane Reding na raspravi s građanima u Namuru

Samo dva dana nakon govora predsjednika Joséa Manuela Barrosa o stanju Unije rasprava o budućnosti Europe seli se u Namur. Potpredsjednica Viviane Reding i ministar-predsjednik Valonije i Federacije Valonije i Bruxellesa Rudy Demotte 13. rujna raspravljat će o izlasku Europe iz gospodarske krize, pravima građana i budućnosti Europe s više od 350 građana, među kojima će prevladavati mladi.

„Za nešto više od 8 mjeseci Belgijanci će zajedno s ostalim građanima Europe na izborima za Europski parlament u svibnju 2014. glasovati o budućnosti Europe”, rekla je potpredsjednica Viviane Reding. „Vjerujem da je to jedinstvena prilika da građani izraze svoje stavove i time pridonesu razvoju i jačanju istinskog parlamentarnog sustava u Uniji. Radujem se čuti svježe ideje od mladih koji će se okupiti u Namuru, kao i njihova viđenja Europe i onoga što bi ona trebala biti. Bit će posebno zanimljivo razgovarati s tim mladim ljudima koji će uskoro glasovati prvi put u životu.”

Dijalogu s građanima u Namuru prethodile su rasprave u Gentu (12/04), Eupenu (23/04), Bruxellesu (04/05), Antwerpenu (08/05) i Genku (28/06). Potpredsjednica Viviane Reding i ministar-predsjednik Demotte zajedno će razgovarati o budućnosti Europe s građanima i učenicima lokalnih srednjih škola koji će uskoro dobiti pravo glasa. Rasprava će biti usredotočena na teme od posebnog interesa za mladu generaciju današnjice.

„Riječ je o iznimno pozitivnoj inicijativi jer se njome mladima pruža mogućnost da postave pitanja, predstave svoje shvaćanje budućnosti Europe i iskažu svoja kratkoročna i srednjoročna očekivanja. To će im pomoći u razumijevanju njihovih prava i pokazati važnost uloge Europe u njihovoj svakodnevici. Bit će izrazito zanimljivo u razmjeni mišljenja usporediti međukulturne i međugeneracijske razlike u shvaćanju društva”, istakao je Rudy Demotte, ministar-predsjednik Valonije i Federacije Valonije i Bruxellesa.

Rasprava će se održati u okviru razgovora s mladima (Colloque Jeunes) na festivalu „Fêtes de Wallonie” u petak, 13. rujna od 14:30 do 15:45 u multipleksu Acinapolis Namur (Jambes).

Događaj se može pratiti uživo putem interneta. Građani Europe koji ne mogu osobno prisustvovati događaju mogu postavljati pitanja putem Twittera s pomoću oznake #EUDeb8. U danima koji prethode dijalogu pitanja se mogu postavljati i putem Facebooka i putem web-mjesta konferencije mladih.

Pozadina

O čemu je riječ u dijalozima s građanima?

Europska komisija u siječnju je otvorila Europsku godinu građana (IP/13/2), posvećenu građanima i njihovim pravima. Članovi Europske komisije tijekom ove i sljedeće godine zajedno s nacionalnim i lokalnim političarima te članovima Europskog parlamenta u dijalozima s građanima diljem EU-a raspravljaju o očekivanjima građana u pogledu budućnosti Europe.

Potpredsjednica Reding već je održala rasprave u Cádizu (Španjolska), Grazu (Austrija), Berlinu (Njemačka), Dublinu (Irska), Coimbri (Portugal), Solunu (Grčka), Bruxellesu (Belgija), Esch-sur-Alzetteu (Luksemburg), Varšavi (Poljska), Heidelbergu (Njemačka) i Sofiji (Bugarska). Tijekom 2013. i prvih nekoliko mjeseci u 2014. održat će se još mnogo dijaloga po cijeloj Europskoj uniji u kojima će se europski, nacionalni i lokalni političari uključiti u raspravu s građanima iz svih društvenih slojeva. Sve dijaloge pratite ovdje: http://ec.europa.eu/european-debate.

Od uvođenja koncepta europskog građanstva prije dvadeset godina postiglo se mnogo: posljednja anketa EU-a pokazuje da se danas 71 % građana Belgije smatra Europljanima (prosjek EU-a je 63 %). U cijelom EU-u građani se svakodnevno koriste svojim pravima. Međutim, nisu ih uvijek svjesni. Primjerice, otprilike svaki šesti Belgijanac (61 %) kaže da bi htio znati više o pravima koja ima kao građanin Europske unije.

Upravo zato je Komisija 2013. godinu proglasila Europskom godinom građana. Dijalozi s građanima u samom su središtu te godine.

Zašto Komisija to čini upravo sada?

Zato što je Europa trenutačno na raskrižju. Svi govore o budućnosti Europe. Mnogo se govori o političkoj uniji, federaciji nacionalnih država ili sjedinjenim europskim državama. Predstojeći mjeseci i godine bit će presudni za budući razvoj Europske unije. Daljnja europska integracija mora ići ruku pod ruku s jačanjem demokratskog legitimiteta Unije. Stoga je davanje građanima prilike da izravno sudjeluju u raspravi važnije nego ikada.

Kakve će rezultate polučiti dijalozi?

Povratne informacije iz dijaloga s građanima poslužit će Komisiji kao pokazatelj prilikom sastavljanja Komunikacije o budućnosti Europe. Jedan od osnovnih ciljeva dijaloga bit će i pripreme za europske izbore 2014.

Europska komisija je 8. svibnja 2013. objavila drugo Izvješće o građanstvu EU-a, u kojem se predstavlja 12 novih konkretnih mjera za rješavanje problema s kojima se građani još uvijek susreću (IP/13/410 i MEMO/13/409). Izvješće o građanstvu Komisijin je odgovor na veliko savjetovanje održano putem interneta u svibnju 2012. (IP/12/461) i na pitanja i preporuke iz dijaloga s građanima o pravima građana EU-a i njihovoj budućnosti.

Hoće li biti još mogućnosti za raspravu s povjerenicima u Belgiji?

Među nadolazećim događajima u Belgiji su i događaj u Bruxellesu 22. rujna, uz sudjelovanje povjerenika Daciana Cioloșa; događaj u Liègeu 17. listopada, uz sudjelovanje predsjednika Joséa Manuela Barrosa, belgijskog ministra vanjskih poslova Didiera Reyndersa i valonskog ministra gospodarstva i financija Jean-Claudea Marcourta te događaj u centru BOZAR u Bruxellesu 5. prosinca, uz sudjelovanje povjerenice Androulle Vassiliou, direktora BOZAR-a Paula Dujardina i predsjednika zaklade Europa Nostra Plácida Dominga.

Dodatne informacije

Dodatne informacije o dijalogu u Namuru:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Rasprave s građanima o budućnosti Europe:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Europska godina građana:

http://europa.eu/citizens-2013

Europljani preuzimaju riječ: rezultati javnog savjetovanja o pravima građana EU-a:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Početna stranica potpredsjednice Viviane Reding, povjerenice EU-a za pravosuđe:

http://ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu na Twitteru: @VivianeRedingEU

Uključite se u raspravu na Facebooku:

https://www.facebook.com/ECrepBE i na Twitteru: @EU4BE i #EUdeb8

PRILOG

1. Belgijanci su izjavili da EU ima najbolje mogućnosti za uspješnu borbu protiv krize

Izvor: Eurobarometer Standard 79 – svibanj 2013.

2. Svaki sedmi Belgijanac smatra se građaninom EU-a, no manje od polovice njih zna koja su njihova prava

Izvor: Eurobarometer Standard 79 – svibanj 2013.

3. Belgijanci smatraju da je mir među državama članicama najpozitivniji rezultat EU-a

Izvor: Eurobarometer Standard 79 – svibanj 2013.

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar