Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βρυξέλλες, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το μέλλον της Ευρώπης: η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ συνομιλεί με πολίτες στη Ναμύρ

Μόλις δύο ημέρες μετά την ομιλία του προέδρου Μπαρόζο για την κατάσταση της Ένωσης, πραγματοποιείται στη Ναμύρ η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Στις 13 Σεπτεμβρίου η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ και ο υπουργός-πρόεδρος της Βαλονίας και της Ομοσπονδίας Βαλονίας-Βρυξελλών Ρούντι Ντεμότ θα συζητήσουν με περισσότερους από 350 κυρίως νέους πολίτες για την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, τα δικαιώματα των πολιτών και το μέλλον της Ευρώπης.

«Σε λίγο περισσότερο από 8 μήνες, οι Βέλγοι, όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι πολίτες, θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν για το μέλλον της Ευρώπης στις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου, τον Μάιο του 2014», δήλωσε η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ. «Πιστεύω ότι η συζήτηση αυτή αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί και, με αυτόν τον τρόπο, να αναπτύξουν και να ενισχύσουν ένα πραγματικά κοινοβουλευτικό σύστημα στην Ένωση. Ανυπομονώ να ακούσω φρέσκες ιδέες από τους νέους της Ναμύρ, καθώς και το τι πιστεύουν για την Ευρώπη και για το πώς πρέπει αυτή να είναι.» Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μιλήσω με αυτούς τους νέους ανθρώπους οι οποίοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους».

Ο διάλογος με τους πολίτες στη Ναμύρ ακολουθεί παρόμοιους διαλόγους στη Γάνδη (12/04), στο Έπεν (23/04), στις Βρυξέλλες (04/05), στην Αμβέρσα (08/05) και στην Γκενκ (28/06). Η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ και ο υπουργός- πρόεδρος Ρούντι Ντεμότ θα μιλήσουν για το μέλλον της Ευρώπης με πολίτες και μαθητές λυκείου, οι οποίοι σύντομα θα είναι σε ηλικία ψήφου. Έμφαση θα δοθεί σε θέματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη σημερινή νεολαία.

«Πρόκειται για μια πολύ θετική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους, να παρουσιάσουν το όραμά τους για το μέλλον της Ευρώπης και να πουν τι αναμένουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τους πολίτες να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και θα δείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρώπη στην καθημερινή τους ζωή. Κατά τη διάρκεια αυτής της ανταλλαγής απόψεων, θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να γίνει σύγκριση των απόψεων των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων ανάλογα με το πολιτιστικό τους υπόβαθρο και τη γενιά στην οποία ανήκουν», τόνισε ο Ρούντι Ντεμότ, υπουργός-πρόεδρος της Βαλονίας και της Ομοσπονδίας Βαλονίας-Βρυξελλών.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτή της Βαλονίας/Συμπόσιο Νέων» την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου από τις 14:30 έως τις 15:45 στο κινηματογραφικό συγκρότημα Acinapolis στη Ναμύρ (Jambes).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν μπορούν να παραστούν στην εκδήλωση θα μπορούν να υποβάλουν τις ερωτήσεις τους μέσω Twitter χρησιμοποιώντας την ετικέτα (hash tag) # eudeb8. Επίσης, το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον διάλογο, μπορούν να υποβληθούν ερωτήσεις μέσω του Facebook και του ιστότοπου της Διάσκεψης για τη Νεολαία.

Ιστορικό

Τι είναι οι διάλογοι με τους πολίτες;

Τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών (IP/13/2), που είναι αφιερωμένο στους πολίτες και τα δικαιώματά τους. Καθόλο το τρέχον και το επόμενο έτος, θα πραγματοποιηθούν διάλογοι με τους πολίτες σε όλη την ΕΕ στο πλαίσιο των οποίων τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσουν με τους πολίτες σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Η αντιπρόεδρος Ρέντινγκ έχει ήδη πραγματοποιήσει συζητήσεις στο Καντίζ (Ισπανία), στο Γκρατς (Αυστρία), στο Βερολίνο (Γερμανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία), στην Κουίμπρα (Πορτογαλία), στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) στο Esch-sur-Alzette (Λουξεμβούργο), στη Βαρσοβία (Πολωνία), στη Χαϊδελβέργη (Γερμανία) και στη Σόφια (Βουλγαρία). Πολλοί ακόμη διάλογοι θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 και τους πρώτες μήνες του 2014, στο πλαίσιο των οποίων παράγοντες από την ευρωπαϊκή, εθνική και τοπική σκηνή θα συζητήσουν με πολίτες απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Παρακολουθήστε όλους τους διαλόγους στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/european-debate.

Πολλά έχουν επιτευχθεί μέσα στα είκοσι χρόνια από την καθιέρωση της ιθαγένειας της ΕΕ: η πλέον πρόσφατη έρευνα της ΕΕ δείχνει ότι σήμερα το 71% των Βέλγων πολιτών αισθάνονται «Ευρωπαίοι» (μέσος όρος στην ΕΕ 63 %). Σε ολόκληρη την ΕΕ, οι πολίτες κάνουν καθημερινά χρήση των δικαιωμάτων τους. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν πάντα αυτά τα δικαιώματα. Για παράδειγμα, περίπου έξι στους δέκα Βέλγους (61%) δηλώνουν ότι θα ήθελαν να γνωρίζουν περισσότερα για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της ΕΕ.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή κήρυξε το 2013 «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών». Οι διάλογοι με τους πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του έτους.

Γιατί η Επιτροπή αναλαμβάνει τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Επειδή σήμερα η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το μέλλον της Ευρώπης είναι το θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη. Πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς μια πολιτική ένωση, σε ομοσπονδία εθνικών κρατών, ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Οι επόμενοι μήνες και τα επόμενα χρόνια θα έχουν αποφασιστική σημασία για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ένωσης. Η παροχή στους πολίτες της δυνατότητας να διατυπώσουν άμεσα τις απόψεις τους στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων είναι, ως εκ τούτου, περισσότερο σημαντική από ποτέ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων;

Οι απόψεις που θα διατυπώσουν οι πολίτες στο πλαίσιο των διαλόγων θα βοηθήσουν την Επιτροπή να συντάξει ανακοίνωση για το μέλλον της Ευρώπης. Ένας από τους κύριους στόχους αυτών των διαλόγων είναι επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014.

Στις 8 Μαΐου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη Έκθεση για την Ιθαγένεια της ΕΕ, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση προβλημάτων που εξακολουθούν να έχουν οι πολίτες (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση αυτή είναι η απάντηση της Επιτροπής σε μια σημαντική διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461), καθώς και στα ερωτήματα που τέθηκαν και στις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των διαλόγων με τους πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον τους.

Θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για συζήτηση με τους επιτρόπους στο Βέλγιο;

Στο Βέλγιο θα υπάρξουν προσεχώς εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες στις 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του επιτρόπου Ντατσιάν Τσόλος,·στη Λιέγη στις 17 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς και του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Βαλονίας Ζαν Κλοντ Μαρκούρ, και, τέλος, στο BOZAR στις Βρυξέλλες, στις 5 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή της επιτρόπου Ανδρούλλας Βασιλείου, του διευθυντή του θεάτρου Paul Dujardin, και του προέδρου του ιδρύματος Europa Nostra Πλάθιντο Ντομίνγκο.

Για περισσότερες πληροφορίες

Περισσότερες πληροφορίες για τον διάλογο στη Ναμύρ:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Συζητήσεις με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών:

http://europa.eu/citizens-2013

Οι Ευρωπαίοι έχουν τον λόγο: αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Αρχική ιστοσελίδα της αντιπροέδρου και επιτρόπου Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ:

http://ec.europa.eu/reding

Ακολουθήστε την αντιπρόεδρο στο Twitter: @VivianeRedingEU

Για να λάβετε μέρος στη συζήτηση στο Facebook:

https://www.facebook.com/ECrepBE και στο Twitter: @EU4BE και #EUdeb8

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

1. Οι Βέλγοι δηλώνουν ότι η ΕΕ είναι η πλέον κατάλληλη για να αναλάβει αποτελεσματική δράση κατά της κρίσης

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 — Μάιος 2013

2. Επτά στους δέκα Βέλγους αισθάνονται πολίτες της ΕΕ, ωστόσο, λιγότεροι από τους μισούς γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 — Μάιος 2013

3. Οι Βέλγοι θεωρούν την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών ως το πλέον θετικό αποτέλεσμα της ΕΕ

Πηγή: Τακτικό Ευρωβαρόμετρο αριθ. 79 — Μάιος 2013

Contacts :

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar