Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 12. september 2013

Europas fremtid: Næstformand Viviane Reding mødes med borgere i Namur

Blot to dage efter at formand José Manuel Barroso holdt sin tale om Unionens tilstand, er debatten om Europas fremtid kommet til Namur. Den 13. september vil næstformand Viviane Reding og ministerpræsident for Vallonien og føderationen mellem Vallonien og Bruxelles, Rudy Demotte, debattere Europas vej ud af den økonomiske krise, borgernes rettigheder og Europas fremtid med over 350 borgere, heraf mange unge mennesker.

"Om lidt mere end otte måneder skal belgierne og borgerne i hele Europa til stemmeurnerne for at stemme om Europas fremtid ved Europa-Parlamentsvalget i maj 2014", udtaler næstformand Viviane Reding. "Jeg tror, dette er en unik mulighed for, at borgerne kan give deres besyv med og dermed udvikle og styrke et ægte parlamentarisk system i vores Union. Jeg ser frem til at høre de ideer, som de unge mennesker i Namur har, deres syn på Europa og hvad Europa burde være. Det bliver særligt interessant at tale med de unge mennesker, som skal stemme for første gang".

Borgerdialogen i Namur følger op på dialoger i Gent (12/04), Eupen (23/04), Bruxelles (04/05), Antwerpen (08/05) og Genk (28/06). Næstformand Viviane Reding og ministerpræsident Rudy Demotte skal sammen med borgerne og de lokale gymnasieelever, der snart får stemmeret, tale om Europas fremtid. Samtalen vil handle om emner, som nutidens yngre generation er særlig interesseret i.

"Initiativet her er meget positivt, eftersom de unge mennesker vil få mulighed for at stille deres spørgsmål, tegne deres vision for Europas fremtid og give udtryk for, hvilke forventninger de har på kort og mellemlangt sigt. Det vil hjælpe borgerne til at forstå deres rettigheder og vise den vigtige rolle, som Europa spiller i deres dagligdag. Under denne meningsudveksling vil det i særdeleshed være interessant at sammenligne forskellige samfundsvisioner på tværs af kulturer og generationer", bemærker Rudy Demotte, ministerpræsident for Vallonien og føderationen mellem Vallonien og Bruxelles.

Debatten finder sted i forbindelse med arrangementet "Fêtes de Wallonie/Colloque Jeunes" fredag den 13. september mellem 14:30 og 15:45 i biografbygningen Acinapolis de Namur (Jambes).

Begivenheden kan følges direkte på internettet. De europæiske borgere, der ikke kan være personligt til stede ved begivenheden, kan stille spørgsmål via Twitter ved at bruge hashtag #EUDeb8. I dagene op til dialogen kan der også stilles spørgsmål via Facebook og via ungdomskonferencens websted.

Baggrund:

Hvad er borgerdialoger?

I januar kickstartede Europa-Kommissionen Borgernes Europaår (IP/13/2), et år, der er tilegnet de europæiske borgere og deres rettigheder. I løbet af i år og næste år afholder medlemmer af Europa-Kommissionen sammen med nationale og lokale politikere og medlemmer af Europa-Parlamentet debatter med borgerne om deres forventninger til fremtiden i borgerdialoger rundt om i EU.

Næstformand Viviane Reding har allerede afholdt dialoger i Cádiz (Spanien), Graz (Østrig), Berlin (Tyskland), Dublin (Irland), Coimbra (Portugal), Thessaloniki (Grækenland), Bruxelles (Belgien) og i Esch-sur-Alzette (Luxembourg), Warszawa (Polen), Heidelberg (Tyskland) og Sofia (Bulgarien). I løbet af 2013 og de første måneder af 2014 vil der blive afholdt mange flere dialogmøder rundt om i EU, hvor europæiske, nationale og lokale politikere debatterer med borgere fra alle samfundslag. Alle dialogerne kan følges på http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_da.htm.

Der er opnået meget i de tyve år, der er gået, siden EU-borgerskabet blev indført. Den seneste EU-undersøgelse viser, at 71 % af de belgiske statsborgere føler sig "europæiske" (EU's gennemsnit er 63 %). Borgerne i hele EU udøver dagligt deres rettigheder, men de er ikke altid klar over hvilke rettigheder, de har. Undersøgelser viser eksempelvis, at omkring seks ud af ti belgiere (61 %) gerne ville vide mere om deres rettigheder som EU-borgere.

Det er derfor, at Kommissionen har gjort 2013 til Borgernes Europaår, hvor dialogen med borgerne har en central plads.

Hvorfor tager Kommissionen dette initiativ netop nu?

Fordi EU står ved en skillevej. Europas fremtid er på alles læber, og der er mange, som taler om en udvikling henimod en politisk union, en føderation af nationalstater eller et Europas Forenede Stater. De kommende måneder og år vil være afgørende for EU's fremtid. Yderligere europæisk integration bør gå hånd i hånd med en styrkelse af EU's demokratiske legitimitet. Det er derfor vigtigere end nogensinde at lade borgerne komme til orde i debatten.

Hvad skal der komme ud af disse dialoger?

Borgernes tilbagemeldinger vil være en retningslinje for Kommissionen, når den skal udarbejde en meddelelse om Europas fremtid. Et af hovedformålene med dialogerne er også at forberede EU-valgene i 2014.

Den 8. maj 2013 offentliggjorde Europa-Kommissionen sin anden rapport om unionsborgerskab, der angiver 12 konkrete nye tiltag, som skal løse de problemer, borgerne stadig oplever (IP/13/410 og MEMO/13/409). Rapporten om unionsborgerskab er Kommissionens svar på en større onlinehøring, der blev lanceret i maj 2012 (IP/12/461) og de spørgsmål og forslag, der dukkede op under borgerdialogerne om EU-borgernes rettigheder og fremtid.

Vil der være endnu en mulighed for at komme i dialog med kommissærerne i Belgien?

I Belgien vil der også blive afholdt begivenheder i Bruxelles den 22. september med deltagelse af kommissær Dacian Ciolos, i Liège den 17. oktober med deltagelse af formand José Manuel Barroso, den belgiske udenrigsminister Didier Reynders og den vallonske økonomi- og finansminister Jean-Claude Marcourt, og endelig i Bruxelles' Palais des Beaux Arts, BOZAR, den 5. december med deltagelse af kommissær Androulla Vassiliou, direktøren for BOZAR Paul Dujardin og formanden for organisationen Europa Nostra, Placido Domingo.

Yderligere oplysninger

Yderligere oplysninger om dialogmødet i Namur:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/namur/index_en.htm

Dialogmøder med borgerne om Europas fremtid:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe

Borgernes Europaår:

http://europa.eu/citizens-2013

Det mener europæerne: Resultater af høringen om unionsborgeres rettigheder:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/files/eu-citizen-brochure_en.pdf

Websted for næstformand Viviane Reding, EU's kommissær for retlige anliggender:

http://ec.europa.eu/reding

Følg næstformanden på Twitter: @VivianeRedingEU

Deltag i debatten på Facebook:

https://www.facebook.com/ECrepBE og på Twitter: @EU4BE og #EUdeb8

BILAG

1. Ifølge belgierne er EU bedst i stand til at sætte effektivt ind over for krisen

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

2. Syv ud af ti belgiere føler sig som EU-borgere, men under halvdelen kender deres rettigheder

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

3. Belgierne ser fred blandt medlemsstaterne som EU's mest positive resultat

Kilde: Eurobarometerundersøgelse 79 – maj 2013

Kontaktpersoner:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)


Side Bar