Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Ευρωπαϊκη Επιτροπη

Δελτιο Τυπου

Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η Επιτροπή υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα των γλωσσικών δεξιοτήτων για τους σπουδαστές και τις επιχειρήσεις του ΗΒ

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενθαρρυνθούν οι βρετανοί σπουδαστές στην εκμάθηση γλωσσών στο επίπεδο Α (χαμηλότερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) και στο πανεπιστήμιο. Η σημασία των δεξιοτήτων σε ξένες γλώσσες είναι αυταπόδεικτη σε όλες τις χώρες της ΕΕ, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε διεθνές επίπεδο: πάνω από το μισό του εμπορίου του ΗΒ πραγματοποιείται με την υπόλοιπη Ευρώπη - και οι επιχειρήσεις του χρειάζονται προσωπικό που να μιλά τη γλώσσα των πελατών τους. Η Επιτροπή θα το επισημάνει αυτό σε συνέδριο που θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια της επίδειξης γλωσσών στο Λονδίνο (London Language Show) τον επόμενο μήνα (18 Οκτωβρίου).

Οι στατιστικές για την εκμάθηση ξένων γλωσσών στο ΗΒ δίνουν μια ανάμικτη εικόνα.

Ο αριθμός των πανεπιστημίων του ΗΒ που προσφέρουν πτυχία στις δύο πιο διαδεδομένες γλώσσες παρουσίασε μείωση κατά 30% για τα γαλλικά (από 105 κύκλους μαθημάτων σε 70) και πάνω από 50% (από 105 σε 50) για τα γερμανικά, από το 2000 και μετά. Ο αριθμός των 18χρονων που εγγράφονται στην εκμάθηση ευρωπαϊκών γλωσσών έχει επίσης μειωθεί, περίπου κατά 17%, από το 2010 και μετά, σύμφωνα με το UCAS, την υπηρεσία διαχείρισης των εγγραφών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα του επιπέδου Α, του Αυγούστου, έδειξαν επίσης μείωση των εγγραφών για τα γαλλικά και τα γερμανικά, με τις δύο γλώσσες να συγκεντρώνουν τις μισές εγγραφές σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Η εικόνα είναι καλύτερη σε επίπεδο GCSE (ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση): τα στοιχεία της κυβέρνησης του ΗΒ δείχνουν αύξηση σχεδόν κατά 16% του αριθμού των σπουδαστών με GCSE στις ξένες γλώσσες αυτό το έτος, μια αύξηση που, εν μέρει, οφείλεται στην εισαγωγή του μέτρου επίδοσης «English Baccalaureate» (αγγλικό μπακαλορεά). Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η αύξηση αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον αριθμό των σπουδαστών που επιλέγουν μαθήματα γλωσσών στο επίπεδο A ή στο πανεπιστήμιο στο μέλλον. Ένας άλλος λόγος αισιοδοξίας είναι ότι, από τον Σεπτέμβριο του 2014, η υποχρεωτική διδασκαλία γλωσσών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Αγγλίας θα αρχίζει στην ηλικία των 7 ετών.

Το συνέδριο που διοργανώνει η Επιτροπή κατά τη διάρκεια της επίδειξης γλωσσών στο Λονδίνο (London Language Show) αποσκοπεί στην αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τα οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα της εκμάθησης γλωσσών. Αναμένεται ότι την επίδειξη θα επισκεφθούν περισσότερα από 10 000 άτομα (Olympia Central, 18-20 Οκτωβρίου), η οποία, σε τακτική βάση, προσελκύει υπεύθυνους προσλήψεων από σημαντικές επιχειρήσεις, ΜΜΕ και ειδικούς στον χώρο της εκπαίδευσης.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα παρακολουθήσει την εκδήλωση μαζί με υπαλλήλους από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και γλωσσών της Επιτροπής. Η κυβέρνηση του ΗΒ θα εκπροσωπηθεί από την κ. Elizabeth Truss, βουλευτή, κοινοβουλευτική υφυπουργό Εκπαίδευσης και Παιδικής Μέριμνας.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου δήλωσε: «Επικροτούμε το ΗΒ για την ενθάρρυνση των νέων να μάθουν ξένες γλώσσες στο επίπεδο Α και στο πανεπιστήμιο. Η πολυγλωσσία δίνει σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα άτομα με γλωσσικές δεξιότητες είναι περισσότερο απασχολήσιμα και συμβάλλουν στο να καταστούν οι επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές και επιτυχείς. Χαίρομαι, επίσης, που το ΗΒ υποστηρίζει με θέρμη το νέο μας πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση του «Erasmus+», το οποίο, τα επόμενα 7 χρόνια, θα παρέχει υποτροφίες για περισσότερους από 4 εκατομμύρια νέους σε όλη την Ευρώπη, για σπουδές, κατάρτιση ή εθελοντική εργασία σε άλλη χώρα. Αυτή η διεθνής εμπειρία θα συμβάλει στη βελτίωση των δεξιοτήτων στις ξένες γλώσσες και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και της προσαρμοστικότητας. Το «Erasmus+» θα είναι ανοιχτό, μεταξύ άλλων, σε σπουδαστές, μαθητευόμενους και νέους εργαζομένους. Ελπίζω ότι θα έχουμε πολλούς υποψηφίους από τη Βρετανία.»

Ιστορικό:

Το «Erasmus+», το νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεότητα και τον αθλητισμό, θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014. Το πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (τους υπουργούς των κρατών μελών) αργότερα αυτό το φθινόπωρο. Η Επιτροπή προβλέπει ότι θα διαθέτει προϋπολογισμό περίπου 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το διάστημα 2014-2020. Η διαχείριση του προγράμματος θα γίνεται από τις εθνικές υπηρεσίες σε κάθε κράτος μέλος.

Τον Μάρτιο του 2002 οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων συμφώνησαν ότι τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται τουλάχιστον δύο ξένες γλώσσες, από πρώιμη ηλικία (στόχος «μητρική γλώσσα συν δύο» της συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης), για τη βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων.

Οι ξένες γλώσσες στα σχολεία: Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η διδασκαλία μίας ξένης γλώσσας είναι υποχρεωτική από το επίπεδο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ η τάση είναι αυξητική. Πάνω από το 60% των μαθητών σε όλη την Ευρώπη αρχίζουν την εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας στη χαμηλότερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ περίπου το ίδιο ποσοστό διδάσκεται δύο ξένες γλώσσες στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αντίστοιχο του GCSE). Το 2012 η ευρωπαϊκή έρευνα για τις γλωσσικές δεξιότητες, η οποία εξέτασε περισσότερους από 50 000 μαθητές ηλικίας 14-15 ετών σε όλη την Ευρώπη, διαπίστωσε ποσοστό επάρκειας στην πρώτη ξένη γλώσσα από 82% στη Μάλτα και τη Σουηδία (όπου τα αγγλικά είναι η πρώτη ξένη γλώσσα) έως μόνο 14% στη Γαλλία (εκμάθηση αγγλικών) και 9% στην Αγγλία (εκμάθηση γαλλικών).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού στόχου, με την επιδίωξη τουλάχιστον το 50% όλων των 15χρονων στην Ευρώπη να είναι «ανεξάρτητοι χρήστες» μίας ξένης γλώσσας και το 75% όλων των μαθητών να διδάσκεται δύο ξένες γλώσσες στη χαμηλότερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το English Baccalaureate είναι ένα μέτρο επίδοσης που καθιερώθηκε στους πίνακες επίδοσης το 2010. Το μέτρο αναγνωρίζει πού οι μαθητές έχουν επιτύχει βαθμό C ή ανώτερο, σε μια σειρά βασικών ακαδημαϊκών θεμάτων – αγγλικά, μαθηματικά, ιστορία ή γεωγραφία, επιστήμες και ξένη γλώσσα. Αυτά τα θέματα εκτιμούνται ιδιαίτερα από τους εργοδότες και τα πανεπιστήμια.

Για περισσότερες πληροφορίες

UCAS: Universities offering French or German

UCAS: Report on subject demand

Joint Council for Qualifications: A Level entrants statistics

Ευρωβαρόμετρο: 98% say language learning is good for their children (June 2012)

Δικτυακός τόπος της κ. Βασιλείου

Ακολουθήστε την κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στο Twitter @VassiliouEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Ντίνα Αβραάμ (+32 2 295 96 67)


Side Bar