Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 11.

A Bizottság jelentős előrelépésre tesz javaslatot az egységes távközlési piac irányába

  • Uniós szintű roamingdíjmentes mobiltarifák;

  • Egyszerűbb szabályozás a vállalkozások beruházási kedvének és határokon átnyúló terjeszkedésének elősegítésére;

  • A hálózatsemlegesség EU-szintű védelme az Unió történetében első ízben;

  • Az Európán belüli nemzetközi hívásdíjak eltörlése

Az Európai Bizottság a mai napon elfogadta a távközlési piaci reform 26 éves történetének legambíciózusabb jogszabálytervezetét. A Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso által az Unió helyzetéről elmondott 2013. évi értékelő beszédben bejelentett, „Behálózott kontinens” elnevezésű jogalkotási csomag – ha elfogadásra kerül – a fogyasztóknak csökkenő terheket, a vállalkozásoknak egyszerűbb adminisztrációt jelent, és számos új jogot biztosít felhasználóknak és szolgáltatóknak egyaránt, hogy Európa ismét a digitális világpiac élére törhessen.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke így fogalmazott: „Európa stratégiai érdekei és gazdasági fejlődése szempontjából egyaránt lényeges, hogy jelentős előrelépés történjen az egységes európai távközlési piac irányába. Ez érdeke mind a távközlési ágazatnak, mind a polgároknak, akik szenvednek az internethez és a mobilszolgáltatásokhoz való teljes körű és méltányos hozzáférés hiányától.”

Neelie Kroes alelnök, a digitális politikáért felelős biztos kijelentette: „A mai napon előterjesztett jogszabálycsomag nagyszerű hír az európai mobil- és internetszolgáltatás jövője szempontjából. Az Európai Bizottság nemet mondott a roamingdíjakra, és igent a hálózatsemlegességre, a beruházásokra és az új munkahelyekre. A távközlési ágazat problémáinak megoldása immár nem csak erről az egy ágazatról szól, hanem valamennyi ágazat fenntartható fejlődésének támogatásáról.” A távközlési ágazat Európa digitális gazdaságának ugyan mindössze 9%-át teszi ki, de valamennyi ágazat globális versenyképessége és szolgáltatásai egyre nagyobb mértékben függnek a hálózati összeköttetésektől.

Jóllehet az uniós reformok egymást követő hullámai előrelendítették a távközlési szolgáltatási piac átalakulását az Unión belül, az ágazat működése még mindig nagymértékben 28 nemzeti piacra épül. Jelenleg sincs az egész EU területén működő távközlési társaság, és mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók eltérő árakkal és szabályokkal kénytelenek számolni.

A ma előterjesztett csomag az alábbi főbb intézkedésekkel próbálja orvosolni e problémákat:

Az uniós szabályok egyszerűsítése a távközlési szolgáltatók számára

Egységes, mind a 28 tagállamra érvényes működési engedély bevezetése (28 egyedi engedély helyett), a távközlési alpiacok szabályozására vonatkozó szigorú jogi küszöbérték (amely a szabályozott piacok számának csökkenését eredményezheti), valamint a más társaságok birtokában lévő hálózatok bérlésére vonatkozó feltételek további harmonizálása a versenyképes szolgáltatások támogatása érdekében.

A barangolási díjak kiszorítása a piacról

2014. július 1-jétől tilos lesz az EU-n belül utazók bejövő hívásaiért díjat felszámítani. A távközlési társaságok előtt két választási lehetőség lesz: 1. az Európai Unió egész területére érvényes díjszabást kínálnak („barangolj belföldi hívásdíjakkal”), melynek árszintjét a belföldi verseny diktálja, vagy 2. lehetővé teszik előfizetőiknek, hogy a két szolgáltatást szétválasszák, azaz külön barangolási szolgáltatót válasszanak, alacsonyabb díjakkal (új SIM kártya vásárlása nélkül). Mindez a barangolási díjakról szóló 2012-es rendeletre épül, amely az adatátviteli díjak 67%-os csökkentésére kötelezte a szolgáltatókat 2014 júliusáig.

Az Európán belüli nemzetközi hívásdíjak megszűntetése

Jelenleg a szolgáltatók hajlamosak külön hívásdíjat számolni fel mind a vezetékes, mind a mobilhívásokra, ha a fogyasztó saját országából egy másik uniós országba telefonál. A ma előterjesztett javaslat azt jelentené, hogy a távközlési társaságok többé nem szabhatnak magasabb tarifát az EU-n belüli vezetékes hívásra, mint a belföldi távolsági beszélgetésre. Az EU-n belüli mobilhívások díja nem haladhatná meg percenként a 0,19 eurót (plusz héa). A díjszabásban a társaságok érvényesíthetnek objektíven igazolható költségeket, de eltűnne az EU-n belüli hívásokon realizált önkényes profit.

A nyílt internet jogi védelme (hálózatsemlegesség)

Tilos lenne a jövőben az internetes tartalmak letiltása és korlátozása, teljes és nyílt internet-hozzáférést biztosítva a felhasználóknak, internetes előfizetésük árától és sebességétől függetlenül. A szolgáltatók emellett továbbra is nyújthatnak garantált minőségű „speciális szolgáltatásokat” (például IPTV- és VOD szolgáltatásokat vagy egyéb – például nagyfelbontású gyógyászati képalkotó, virtuális műtő vagy nagy mennyiségű adattal dolgozó felhőalapú üzleti – alkalmazásokat), mindaddig, amíg azok nem érintik a többi fogyasztónak ígért internetes elérési sebességet. A fogyasztóknak a jövőben joguk lenne ellenőrizni, valóban megkapják-e azt az internetes sebességet, amiért fizettek, és elállhatnak a szerződésüktől, ha a szolgáltató nem teljesíti vállalásait.

Új fogyasztói jogok és azok európai szintű harmonizációja

A csomag számos új jogot biztosít, például az egyszerű nyelvezeten megszövegezett, több összehasonlítható információt tartalmazó szerződéshez való jogot; a szolgáltató- vagy szerződésváltás jogának bővítését; a 12 hónapos szerződéshez való jogot, ha a felhasználó nem kíván ennél hosszabban szerződni; a szerződés felmondásának jogát, ha a fogyasztó nem kapja meg az ígért internetes sebességet; valamint az e-mailek új e-mail címre történő továbbításának jogát szolgáltatóváltás esetén.

Összehangolt frekvenciakiosztás

Ez az intézkedés szélesebb 4G mobilhálózat- és Wi-Fi-hozzáférést biztosítana az európai polgároknak. A mobilszolgáltatók hatékonyabb és határokon átnyúló beruházási terveket dolgozhatnának ki a frekvenciakiosztási határidők, időtartamok és egyéb feltételek fokozott összehangolásának köszönhetően. A kiosztás továbbra is a tagállamok feladata maradna, és a mobilszolgáltatóktól kapott díjak is hozzájuk folynának be, de tevékenységüket egységesebb keretben végeznék. Egy ilyen keretszabályozás ugyanakkor a fejlett távközlési berendezések piacának is kedvezne.

A beruházások nagyobb biztonsága

A költségszámítási módszerekről és a megkülönböztetésmentességről szóló ajánlás a csomag második eleme, amely kiegészíti a javasolt rendeletet, és szervesen kapcsolódik hozzá. Célja a beruházók biztonságának – és ezzel a beruházások szintjének – növelése, valamint a szabályozó hatóságok közötti eltérések csökkentése. Ez a következőket jelenti: 1. azon költségek harmonizálása és szinten tartása, amelyeket a meglévő szolgáltatók a rézvezetékes hálózataikhoz való hozzáférésért számítanak fel; és 2. annak garantálása, hogy a „hozzáférést kérők” ténylegesen egyenértékű hálózati hozzáféréshez jussanak. Amennyiben az ilyen értelmű versenykorlátozás és a megkülönböztetésmentesség biztosított, a „következő generációs” termékek árát a szabályozók helyett a piac határozná meg, ami a szolgáltatóknak adminisztratív könnyebbséget jelentene.

Hasznos linkek

Az egységes távközlési piac hátterét és sürgető mivoltát kifejtő közlemény

MEMO/13/779 A Bizottság jogalkotási javaslatai a „behálózott kontinensről”

Internetes honlap: Connected Continent: a single telecom market for growth & jobs

Címkék: #ConnectedContinent, #roaming

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

Kapcsolattartók:

Email: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar