Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 11. rujna 2013.

Prijedlog Komisije velik je korak k uspostavljanju jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta

  • planovi za mobilnu telefoniju bez roaminga u cijelom EU-u

  • pojednostavnjenje pravila za operatere radi većeg ulaganja i širenja preko granica

  • zaštita neutralnosti mreže prvi puta u cijeloj Europi

  • ukidanje naknada za međunarodne pozive unutar Europe

Europska komisija danas je donijela najambiciozniji plan u proteklih 26 godina reforme telekomunikacijskog tržišta. Zakonodavni paket „Povezani kontinent” predstavio je predsjednik Komisije José Manuel Barroso u svojem govoru o stanju Unije 2013. i kada bude donesen, njime će se smanjiti naknade potrošača, birokracija povezana s operaterima, a korisnicima i pružateljima usluga donijet će nova prava, kako bi Europa opet postala predvodnik u digitalnom svijetu.

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je: „Daljnji napredak prema europskom jedinstvenom tržištu telekomunikacija ključan je za strateške interese i gospodarski razvoj Europe te za sam sektor telekomunikacija i za građane nezadovoljne zbog nedostatka potpunog i poštenog pristupa internetu i mobilnim uslugama.”

Potpredsjednica Neelie Kroes, povjerenica za digitalnu agendu nadležna za taj paket rekla je: „Danas predloženi paket dobra je vijest za budućnost mobilnih i internetskih usluga u Europi. Europska komisija izjašnjava se protiv naknada za roaming, a podržava neutralnost mreže, ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Uređivanjem sektora telekomunikacija ne uređujemo samo njega, već podupiremo i održiv razvoj svih sektora.” Sektor telekomunikacija čini svega 9 % europskog digitalnoga gospodarstva jer svi sektori sve više ovise o povezanosti kako bi mogli ostvariti globalnu konkurentnost i pružati usluge.

Uzastopni valovi reformi koje poduzima Europska unija pridonijeli su promjenama u načinu pružanja telekomunikacijskih usluga u Europskoj uniji, no taj sektor i dalje uvelike funkcionira na temelju 28 nacionalnih tržišta. Još ne postoji telekomunikacijsko poduzeće koje djeluje u cijelom EU-u, pa se i operateri i korisnici susreću s različitim cijenama i pravilima.

U svrhu rješavanja tih problema danas predloženim paketom obuhvaćene su sljedeće teme:

Pojednostavnjenje pravila EU-a za telekomunikacijske operatere

Jedinstveno odobrenje za rad u svih 28 država članica (umjesto 28 odobrenja), zahtjevan zakonski okvir za reguliranje telekomunikacijskih podtržišta (što bi trebalo dovesti do smanjenja broja reguliranih tržišta) i daljnje usklađivanje načina na koje operateri unajmljuju pristup mrežama u vlasništvu drugih poduzeća radi pružanja konkurentne usluge.

Ukidanje naknada za roaming

Naknade za dolazne pozive primljene tijekom putovanja unutar EU-a zabranile bi se od 1. srpnja 2014. Operateri bi imali izbor 1. ponuditi telefonske usluge koje vrijede u cijeloj Europskoj uniji (izjednačavanje cijena roaminga s cijenama u domaćem prometu) i čije bi cijene određivala domaća konkurencija ili 2. korisnicima omogućiti da odaberu drugog pružatelja usluga roaminga koji nudi povoljnije cijene (a da pritom ne moraju kupiti novu SIM karticu). To se nadovezuje na Uredbu o roamingu iz 2012. kojom se operatere obvezuje na smanjenje veleprodajne cijene za 67 % za podatke u srpnju 2014.

Ukidanje naknada za međunarodne pozive unutar Europe

Operateri danas često zaračunavaju naknade za fiksne i mobilne pozive iz jedne u drugu državu članicu. Na temelju današnjeg prijedloga operateri ne bi mogli naplaćivati za poziv iz fiksne mreže unutar EU-a više nego što zaračunavaju za međugradske domaće pozive. Za pozive iz mobilne mreže unutar EU-a cijena ne bi mogla biti veća od 0,19 EUR po minuti (bez PDV-a). Operateri bi pri određivanju cijena mogli nadoknaditi objektivno opravdane troškove, no samovoljna bi dobit od poziva unutar EU-a nestala.

Pravna zaštita otvorenog interneta (neutralnost mreže)

Zabranilo bi se blokiranje i ograničavanje internetskog sadržaja, čime bi korisnici dobili potpun i otvoren pristup internetu bez obzira na cijenu ili brzinu njihove pretplate. Operateri će i dalje moći pružati „specijalizirane usluge” osigurane kvalitete, (kao što su IPTV, video na zahtjev, aplikacije poput medicinskog snimanja visoke rezolucije, virtualnih operacijskih dvorana i aplikacije u oblaku za intenzivne podatke važne za poslovanje) uz uvjet da to ne ometa brzinu interneta obećanu drugim korisnicima. Korisnici bi imali pravo provjeriti dobivaju li brzinu interneta koju plaćaju i raskinuti ugovor u slučaju da se dokaže suprotno.

Nova prava korisnika usklađena u cijeloj Europi

Nova prava kao što su pravo na ugovor sastavljen na jednostavnom jeziku s više usporedivih informacija, veća prava na promjenu pružatelja usluga ili ugovora, pravo na 12-mjesečni ugovor ako se ne želi duži ugovor, pravo na raskidanje ugovora ako se ne dobiva obećana brzina interneta i pravo na prosljeđivanje poruka na novu adresu e-pošte nakon promjene pružatelja internetskih usluga.

Usklađena dodjela spektra

Time će građani Europe dobiti bolji pristup mobilnoj mreži 4G i bežičnom internetu. Mobilni operateri moći će učinkovitije planirati prekogranična ulaganja zahvaljujući jačoj vremenskoj usklađenosti, usklađenosti trajanja i ostalih uvjeta dodjele spektra. Države članice i dalje bi bile nadležne i ostvarivale bi korist od naknada mobilnih operatera, ali bi djelovale unutar usklađenijih okvira. Tim bi se okvirom proširilo i tržište napredne telekomunikacijske opreme.

Sigurniji uvjeti za ulagače

Preporuka o troškovnim metodologijama i nediskriminaciji drugi je dio ovog paketa koji upotpunjuje predložene regulatorne mjere i usko je s njom povezana. Cilj joj je povećanje sigurnosti za ulagače, povećanje razina ulaganja i smanjenje razlika među regulatornim tijelima. To znači 1. daljnje usklađivanje i ustaljivanje naknada koje prisutni operateri mogu naplaćivati jer drugima daju pravo pristupa svojim postojećim bakrenim mrežama te 2. jamčenje da „tražitelji pristupa” uistinu imaju jednak pristup mrežama. Kada bi ograničenja tržišnog natjecanja i nediskriminacija bili zajamčeni, cijene veleprodajnog pristupa „novoj generaciji” širokopojasnih usluga određivalo bi tržište, a ne regulatorna tijela, što bi značilo manje birokracije za operatere.

Korisne poveznice

Komunikacija kojom se objašnjava kontekst i hitnost uspostavljanja jedinstvenog telekomunikacijskog tržišta

MEMO/13/779 Komisija donijela regulatorne prijedloge za „Povezani kontinent”

WEB-MJESTO: Povezani kontinent – jedinstveno telekomunikacijsko tržište za gospodarski rast i radna mjesta

Oznake na Twitteru: #ConnectedContinent, #roaming

Pratite Neelie na Twitteru

Kontaktni podaci

Adresa e-pošte: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar