Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel den 6 september 2013

Leeuwarden blir europeisk kulturhuvudstad i Nederländerna 2018

I dag i Amsterdam sammanträdde juryn som bedömer de nederländska städerna som tävlar om att bli Europas kulturhuvudstad 2018. Juryn rekommenderade Leeuwarden som i maj 2014 formellt utnämns av EU:s ministerråd. De andra två kandiderade städerna var Eindhoven och Maastricht. Valletta i Malta har redan valts ut som europeisk kulturhuvudstad 2018.

– Jag gratulerar Leeuwarden till utnämningen. Juryn hade inget lätt beslut att fatta eftersom alla tre städernas ansökningar höll mycket hög kvalitet. Jag är säker på att Leeuwarden kommer att utveckla ett spännande program med ett starkt europeiskt inslag som lockar till sig besökare från hela världen. Jag är även övertygad om att utnämningen kommer att föra med sig betydande långsiktiga kulturella, ekonomiska och sociala fördelar för Leeuwarden och regionen, som i fallet med tidigare europeiska kulturhuvudstäder, säger kulturkommissionär Androulla Vassiliou.

Bakgrund

Nederländerna och Malta står värd för europeiska kulturhuvudstäder 2018. Värdländerna fram till 2019 fastställdes 2006 i ett beslut av Europaparlamentet och ministerrådet.

Maltas urval var klart ett år före den normala tidsplanen och i maj 2013 utsåg EU:s ministerråd Valletta till europeisk kulturhuvudstad 2018 (IP/12/1099).

De ansökande städerna bedöms på grundval av kriterier fastställda av Europaparlamentet och ministerrådet. Enligt dessa kriterier ska städerna utarbeta ett kulturprogram med en stark europeisk dimension och samtidigt främja allmänhetens engagemang i staden, regionen och hela landet. Programmet måste också ha en varaktig inverkan och bidra till stadens långsiktiga kulturella och sociala utveckling.

Ett samarbete mellan kulturellt verksamma i olika EU-länder uppmuntras och den europeiska dimensionen ska speglas i de teman som valts och i programmets evenemang.

Processen för att välja europeisk kulturhuvudstad inleds med ett preliminärt urval av antagna städer och nio månader senare sker det slutliga urvalet då den utvalda staden officiellt utses av EU:s ministerråd.

Ansökningen granskas av en jury av 13 oberoende kulturexperter, varav sex har utnämnts av EU-landet och sju av EU-institutionerna.

Juryn består av sju ledamöter som har utnämns av EU-institutionerna:

  • Utnämnda av EU-kommissionen: sir Jeremy Isaacs (Storbritannien), tv-chef och f.d. chef för Royal Opera, Covent Garden, och Manfred Gaulhofer (Österrike), generaldirektör för Graz 2003.

  • Utnämnda av rådet: Anu Kivilo (Estland), verkställande direktör för International Arvo Pärt Centre, och Norbert Riedl (Österrike), avdelningschef för bi- och multilaterala kulturfrågor vid Österrikes federala ministerium för utbildning, konst och kultur.

  • Utnämnda av Europaparlamentet: Jordi Pardo (Spanien), projektansvarig för internationell kultur, och Steve Green (Storbritannien), konsult och forskare inom kulturpolitik.

  • Utnämnd av Regionkommittén: Elisabeth Vitouch (Österrike), medlem av Regionkommitténs kulturutskott och kommunalråd i Wien.

Efter Marseille (Frankrike) och Košice (Slovakien) i år, är Umeå (Sverige) och Riga (Lettland) europeiska kulturhuvudstäder 2014, Mons (Belgien) och Plzeň (Tjeckien) 2015, Wrocław (Polen) och Donostia-San Sebastián (Spanien) 2016, Århus (Danmark) och Paphos (Cypern) 2017.

Mer information

Europeiska kommissionen: Europeiska kulturhuvudstäder

Androulla Vassilious webbplats

Följ Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar