Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 6.

Leeuwarden lesz 2018-ban Európa kulturális fővárosa Hollandiában

Ma tartotta ülését Amszterdamban az a független jelölőbizottság, amely a 2018-as Európa kulturális fővárosa címre pályázó holland városokat értékelte. A bizottság Leeuwarden városát ajánlotta a címre. A másik két versengő város Eindhoven és Maastricht volt. Leeuwarden városát hivatalosan 2014 májusában fogja kijelölni az EU szakminisztereit tömörítő Miniszterek Tanácsa. Európa másik kulturális fővárosa 2018-ban a máltai Valletta lesz, e város jelölése már korábban megtörtént.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos kijelentette: „Gratulálok Leeuwarden városának sikeres pályázatához. Nem volt könnyű a jelölőbizottság dolga, hiszen mindhárom város kiváló minőségű pályázatot nyújtott be. Biztos vagyok benne, hogy Leeuwarden izgalmas, hangsúlyosan európai programot fog összeállítani, amely a világ minden részéről vonz majd látogatókat. Abban is biztos vagyok, hogy ez a cím hosszú távon is komoly előnyére válik Leeuwarden városának és vonzáskörzetének mind kulturális, mind gazdasági, mind pedig társadalmi szempontból, ahogyan azt Európa korábbi kulturális fővárosai esetében tapasztaltuk.”

Háttér

Az EU tagállamai közül 2018-ban Hollandia és Málta egy-egy városa viselheti az Európa kulturális fővárosa címet. Azt, hogy 2019-ig melyik ország mikor adhat otthont Európa kulturális fővárosának, egy, az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa által 2006-ban elfogadott határozat rögzíti.

Málta már az előírtnál egy évvel korábban lebonyolította a jelölési eljárást, és Valletta városát az EU szakminisztereit tömörítő Miniszterek Tanácsa 2013 májusában hivatalosan is kijelölte Európa kulturális fővárosává (IP/12/1099).

A pályázó városok értékelése az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa által meghatározott kritériumok alapján történik. E kritériumok értelmében a részt vevő városoknak hangsúlyos európai vetülettel rendelkező kulturális programot kell összeállítaniuk, és ösztönözniük kell a város, vonzáskörzete és az egész ország lakosságának részvételét. A programnak emellett hosszan tartó hatást is ki kell fejtenie, és hozzá kell járulnia a város hosszú távú kulturális és társadalmi fejlődéséhez.

Az európai vetületnek a témaválasztásban és a programot alkotó események megszervezésének módjában kell megjelennie. A folyamatnak ösztönöznie kell a különböző európai uniós országok kulturális életének szereplői közötti együttműködést.

Az Európa kulturális fővárosának kiválasztására irányuló eljárás egy előválogatással kezdődik, amelynek nyomán a zsűri összeállítja a második fordulóba továbbjutók listáját. A második fordulóra kilenc hónappal később kerül sor, és ezt követően jelöli ki hivatalosan a győztest az EU szakminisztereit tömörítő Miniszterek Tanácsa.

A pályázatokat elbíráló jelölőbizottságot tizenhárom független kulturális szakértő alkotja, közülük hatot a tagállam nevez ki, a többi hetet az európai intézmények delegálják.

Az európai intézmények által a bizottságba delegált tagok jelenleg a következők:

  • az Európai Bizottság részéről: Sir Jeremy Isaacs (Egyesült Királyság) televíziós vezető, a Covent Garden brit királyi operaház korábbi igazgatója; Manfred Gaulhofer (Ausztria), a 2003-as grazi eseménysorozat főigazgatója,

  • a Tanács részéről: Anu Kivilo (Észtország), az Arvo Pärt Nemzetközi Központ vezérigazgatója; Norbert Riedl (Ausztria), az osztrák szövetségi oktatás-, művészet- és kultúrpolitikai minisztérium két- és többoldalú kulturális kapcsolatokért felelős osztályvezetője,

  • az Európai Parlament részéről: Jordi Pardo (Spanyolország), kulturális projektvezető a nemzetközi kulturális életben; Steve Green (Egyesült Királyság), kultúrpolitikai tanácsadó és kutató,

  • a Régiók Bizottsága részéről: Elisabeth Vitouch (Ausztria), a bécsi városi közgyűlés tagja, aki a Régiók Bizottsága kultúrával és oktatással foglalkozó szakbizottságát képviseli.

Idén Marseille (Franciaország) és Kassa (Szlovákia) Európa kulturális fővárosa; 2014-ben Umeå (Svédország) és Riga (Lettország), 2015-ben Mons (Belgium) és Plzen (Cseh Köztársaság), 2016-ban Wrocław (Lengyelország) és Donostia-San Sebastián (Spanyolország), 2017-ben pedig Århus (Dánia) és Paphos (Ciprus) viselheti ezt a címet.

További információk

Európai Bizottság: Az Európa kulturális fővárosaival foglalkozó internetes oldalak

Andrula Vasziliu internetes oldalai

Andrula Vasziliu a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar