Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 6. rujna 2013.

Leeuwarden nizozemska je Europska prijestolnica kulture za 2018.

Neovisno povjerenstvo za odabir nadležno za ocjenu nizozemskih gradova koji se natječu za naslov Europske prijestolnice kulture za 2018. sastalo se danas u Amsterdamu. Povjerenstvo je preporučilo odabir grada Leeuwardena. Ostala dva grada koji su se natjecali bili su Eindhoven i Maastricht. Službeno imenovanje Leeuwardena Vijeće ministara EU-a objavit će u svibnju 2014. Valleta u Malti već je odabrana kao druga Europska prijestolnica kulture za 2018.

Androulla Vassiliou, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: „Čestitam Leeuwardenu na njegovoj uspješnoj kandidaturi. Povjerenstvo za odabir suočilo se s teškom odlukom jer su prijave kojima su se predstavila sva tri grada bile vrlo visoke kvalitete. Uvjerena sam da će Leeuwarden izraditi uzbudljiv program događanja koji će imati snažnu europsku dimenziju i koji će privlačiti posjetitelje iz čitavog svijeta. Osim toga sigurna sam da će taj naslov Leeuwardenu i okolnom području donijeti znatne dugoročne kulturne, gospodarske i društvene koristi kakvima smo svjedočili kod prethodnih Europskih prijestolnica kulture.

Pozadina

Nizozemska i Malta dvije su države članice u kojima se nalaze Europske prijestolnice kulture za 2018. Popis zemalja koje nose taj naslov do 2019. utvrđen je 2006. u odluci Europskog parlamenta i Vijeća ministara.

Malta je organizirala svoj odabir godinu dana prije uobičajenog termina te je Vijeće ministara službeno imenovalo grad Vallettu Europskom prijestolnicom kulture u svibnju 2013. (IP/12/1099).

Gradovi koji se natječu ocjenjuju se na temelju kriterija koje određuje Europski parlament i Vijeće ministara. Tim kriterijima određeno je da gradovi moraju pripremiti kulturni program sa snažnom europskom dimenzijom i potaknuti sudjelovanje građana u gradu, susjedstvu i čitavoj zemlji. Program također mora imati trajan utjecaj i doprinos na dugoročan kulturni i društveni razvoj grada.

Europska dimenzija vidljiva je u odabranim temama i načinu na koji su događaji u programu organizirani. Potiče se suradnja između kulturnih operatera u različitim zemljama EU-a.

Postupak odabira Europske prijestolnice kulture započinje s fazom predodabira nakon kojeg se sastavlja početni uži izbor gradova. Konačni se odabir provodi nakon devet mjeseci. Vijeće ministara EU-a zatim službeno imenuje odabrani grad.

Prijave ocjenjuje povjerenstvo sastavljeno od 13 neovisnih kulturnih stručnjaka od kojih šestero imenuje država članica, a preostalih sedmero europske institucije.

Sadašnji članovi povjerenstva koje su imenovale sljedeće europske institucije:

  • Europska komisija: Sir Jeremy Isaacs (Ujedinjena Kraljevina) televizijski izvršni direktor i bivši direktor Royal Opera Housea, Covent Garden; Manfred Gaulhofer (Austrija), generalni direktor za Graz za 2003.

  • Vijeće: Anu Kivilo (Estonija), glavni direktor međunarodnog centra Arvo Pärt Centre; Norbert Riedl (Austrija), voditelj odjela za dvostrana i višestrana kulturna pitanja u austrijskom saveznom Ministarstvu za obrazovanje, umjetnost i kulturu.

  • Europski parlament: Jordi Pardo (Španjolska), odgovoran za kulturne projekte u području međunarodne kulture; Steve Green (Ujedinjena Kraljevina), savjetnik i istraživač u kulturnim politikama.

  • Odbor regija: Elisabeth Vitouch (Austrija), koja predstavlja Komisiju za kulturu i obrazovanje Odbora regija te je članica uprave grada Beča.

Nakon Marseillea (Francuska) i Košica (Slovačka) ove godine, Umeå (Švedska) i Riga (Latvija) bit će Europske prijestolnice kulture za 2014.; Mons (Belgija) i Plzen (Češka Republika) za 2015.; Wrocław (Poljska) i Donostia-San Sebastián (Španjolska) za 2016.; Aarhus (Danska) i Paphos (Cipar) za 2017.

Dodatne informacije

Europska komisija: Web-mjesto Europskih prijestolnica kulture

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar