Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 6. syyskuuta 2013

Leeuwarden on Euroopan kulttuuripääkaupunki Alankomaissa vuonna 2018

Vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä kilpailevien Alankomaiden kaupunkien arvioinnista vastaava riippumaton valintalautakunta kokoontui tänään Amsterdamissa, jossa se puolsi Leeuwardenin valintaa. Eindhoven ja Maastricht olivat kaksi muuta kilpailussa mukana ollutta kaupunkia. EU:n ministerineuvosto nimittää Leeuwardenin virallisesti Euroopan toiseksi kulttuuripääkaupungiksi toukokuussa 2014. Maltan Valletta oli valittu jo aiemmin.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou onnitteli Leeuwardenia valinnan johdosta. ”Valintalautakunnan päätös ei ollut helppo, koska kaikkien kolmen kaupungin esittämät hakemukset olivat erittäin korkeatasoisia. Olen varma, että Leeuwarden järjestää kiinnostavia tapahtumia, joilla on vahva eurooppalainen ulottuvuus ja jotka houkuttelevat kävijöitä eri puolilta maailmaa. Olen myös vakuuttunut siitä, että nimitys hyödyttää Leeuwardenia ja sitä ympäröivää aluetta merkittävällä tavalla ja pitkäjänteisesti olipa kyse kulttuurista, taloudesta tai sosiaalisesta kehityksestä, kuten se on hyödyttänyt aiempiakin Euroopan kulttuuripääkaupunkeja”, Vassilou lisäsi.

Tausta

Alankomaat ja Malta ovat ne jäsenvaltiot, joista vuoden 2018 kaksi Euroopan kulttuuripääkaupunkia valitaan. Luettelo kulttuuripääkaupunkien isäntämaista on vuonna 2006 annetussa Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston päätöksessä. Luettelo ulottuu vuoteen 2019 asti.

Malta järjesti valintamenettelynsä vuotta normaaliaikataulua aiemmin. EU:n ministerineuvosto nimitti Vallettan virallisesti vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi toukokuussa 2013 (IP/12/1099).

Kandidaattikaupungit arvioidaan Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston vahvistamin perustein. Näiden perusteiden mukaan kaupunkien on valmisteltava eurooppalainen kulttuuriohjelma, joka kannustaa kansalaisia osallistumaan kaupungin, sitä ympäröivien yhteisöjen ja koko maan kehittämiseen. Ohjelmalla on myös oltava kestävä vaikutus, ja sen on edistettävä kaupungin kulttuurista ja sosiaalista kehitystä pitkällä aikavälillä.

Eurooppalaisen ulottuvuuden on näyttävä valittavissa teemoissa ja tavassa, jolla tilaisuudet järjestetään. Eri EU-maiden kulttuurialan toimijoiden välistä yhteistyötä on kannustettava.

Euroopan kulttuuripääkaupungin valintaprosessi alkaa esivalintavaiheella, jonka jälkeen laaditaan ensimmäinen ehdokasluettelo. Lopullinen valinta tehdään yhdeksän kuukautta myöhemmin. Tämän jälkeen EU:n ministerineuvosto nimittää valitun kaupungin virallisesti Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Hakemukset arvioi lautakunta, jossa on 13 riippumatonta kulttuurialan asiantuntijaa. Asianomainen jäsenvaltio valitsee heistä kuusi, kun taas EU:n toimielimet valitsevat loput seitsemän.

EU:n toimielinten nimeämät lautakunnan jäsenet ovat tässä tapauksessa seuraavat:

  • Euroopan komission valinnat: Sir Jeremy Isaacs (Yhdistynyt kuningaskunta), joka on television pääjohtaja ja Covent Gardenin kuninkaallisen oopperan entinen johtaja, ja Manfred Gaulhofer (Itävalta), joka oli Grazin kulttuuripääkaupunkihankkeen johtaja vuonna 2003.

  • Neuvoston valinnat: Anu Kivilo (Viro), joka on kansainvälisen Arvo Pärt -keskuksen toimitusjohtaja, ja Norbert Riedl (Itävalta), joka on Itävallan koulutus-, taide- ja kulttuuriministeriön kahden- ja monenvälisistä kulttuurikysymyksistä vastaavan osaston johtaja.

  • Euroopan parlamentin valinnat: Jordi Pardo (Espanja), joka vastaa kansainvälisistä kulttuurihankkeista, ja Steve Green (Yhdistynyt kuningaskunta), joka on konsultti ja kulttuuripolitiikan tutkija.

  • Alueiden komitean valinta: Elisabeth Vitouch (Itävalta), joka on alueiden komitean "koulutus, nuoriso, kulttuuri ja tutkimus" -valiokunnan ja Wienin kaupunginhallituksen jäsen.

Marseille (Ranska) ja Košice (Slovakia) ovat Euroopan kulttuuripääkaupungit tänä vuonna, Uumaja (Ruotsi) ja Riika (Latvia) vuonna 2014, Mons (Belgia) ja Plzen (Tšekki) vuonna 2015, Wrocław (Puola) ja Donostia / San Sebastián (Espanja) vuonna 2016 sekä Århus (Tanska) ja Pafos (Kypros) vuonna 2017.

Lisätietoja

Euroopan komissio: Euroopan kulttuuripääkaupunkien sivusto

Androulla Vassilioun sivusto

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32-2) 295 92 58; Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32-2) 295 96 67


Side Bar