Navigation path

Left navigation

Additional tools

Eвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 6 септември 2013 г.

Леуварден ще бъде Европейската столица на културата в Нидерландия през 2018 г.

Независимата комисия за подбор, отговаряща за оценяването на нидерландските градове, които се конкурират за титлата „Европейска столица на културата“ през 2018 г., днес проведе среща в Амстердам. Тази комисия препоръча да бъде избран град Леуварден. Другите два града в надпреварата бяха Ейндховен и Маастрихт. Официалното определяне на Леуварден от Съвета на министрите на ЕС ще се проведе през май 2014 г. Град Валета в Малта вече е избран като другата Европейска столица на културата през 2018 г.

Андрула Василиу — европейският комисар, отговарящ за образованието, културата, многоезичието и младежта, заяви: „Поздравявам Леуварден за неговата успешна кандидатура. Не беше лесно комисията да вземе това решение, тъй като кандидатурите и на трите града бяха с много високо качество. Убедена съм, че Леуварден ще подготви вълнуваща програма от прояви с подчертано европейско измерение, които ще привлекат посетители от цял свят. Също така съм уверена, че тази титла ще доведе до значителни дългосрочни ползи за Леуварден и околностите му в културен, икономически и социален план, както видяхме в случая с предишните европейски столици на културата“.

Контекст

Нидерландия и Малта са двете държави членки, които са домакини на събитието „Европейска столица на културата“ през 2018 г. Списъкът на страните, които ще бъдат домакини на събитието до 2019 г., бе изготвен през 2006 г. с решение на Европейския парламент и Съвета на министрите.

Малта организира своята процедура за подбор една година преди нормалния график и град Валета бе официално определен за европейска столица на културата за 2018 г. от Съвета на министрите на ЕС през май 2013 г. (IP/12/1099).

Подалите кандидатури градове се оценяват въз основа на критерии, определени от Европейския парламент и Съвета на министрите. В тези критерии се посочва, че градовете следва да подготвят културна програма с подчертано европейско измерение и да стимулират участието на гражданите от града, околностите му и цялата страна. Програмата трябва да има трайно въздействие и да допринесе за дългосрочното културно и социално развитие на града.

Европейското измерение е отразено в избраните теми и начина, по който са организирани проявите в програмата. Насърчава се сътрудничеството между културните оператори от различни държави на ЕС.

Процесът на подбор на европейска столица на културата започва с фаза на предварителен подбор, след което се изготвя списък с първоначално одобрените градове. Окончателният подбор се провежда девет месеца по-късно. Избраният град след това официално се определя от Съвета на министрите на ЕС.

Кандидатурите се разглеждат от комисия, съставена от 13 независими експерти по въпросите на културата: шест определени от държавата членка, а останалите седем — от европейските институции.

Членовете на комисията, определени от европейските институции, към настоящия момент са:

  • Определени от Европейската комисия: Сър Джереми Айзакс (Обединеното кралство), телевизионен изпълнителен продуцент и бивш директор на Кралската опера в Ковънт Гардън; Манфред Гаулхофер (Австрия), директор на ,,Европейска столица на културата — Грац 2003“.

  • Определени от Съвета: Ану Кивило (Естония), изпълнителен директор на Международния център „Арво Пярт“; Норберт Ридл (Австрия), началник на отдела за двустранни и многостранни културни дейности в Австрийското федерално министерство на образованието, изкуствата и културата.

  • Определени от Европейския парламент: Хорди Пардо (Испания), отговорен за културни проекти в областта на международната култура; Стийв Грийн (Обединеното кралство), консултант и изследовател в областта на културната политика.

  • Определени от Комитета на регионите: Елизабет Витух (Австрия), която представлява Комисията по култура и образование към Комитета на регионите и е член на градската управа на Виена.

След Марсилия (Франция) и Кошице (Словакия) през тази година, Умео (Швеция) и Рига (Латвия) ще бъдат европейски столици на културата през 2014 г., Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) — през 2015 г., Вроцлав (Полша) и Доностия/Сан Себастиан (Испания) — през 2016 г., и Орхус (Дания) и Пафос (Кипър) — през 2017 г.

За повече информация:

Европейска комисия: Уебсайт „Европейски столици на културата“

Уебсайт на комисар Андрула Василиу

Следете дейността на Андрула Василиу в Twitter @VassiliouEU

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar