Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 4 septembrie 2013

Comisarul Vassiliou susține inițiativa președinției lituaniene a UE de a sprijini educația și tineretul

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, va efectua o vizită în Lituania, în perioada 5-10 septembrie, cu scopul de a-și oferi sprijinul președinției lituaniene a UE în demersul său de a plasa educația de calitate și oportunitățile oferite tinerilor printre prioritățile agendei politice. În timpul vizitei, comisarul Vassiliou va deschide Conferința UE privind tineretul alături de președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaitė, și Conferința „Învățământul superior european în lume” împreună cu prim ministrul Algirdas Butkevicius. De asemenea, comisarul se va întâlni cu Dainius Pavalkis, ministrul educației și științei, și cu Algimanta Pabedinskienė, ministrul muncii și securității sociale, precum și cu membri ai Parlamentului (Seimas).

„Sunt foarte încântată de faptul că președinția lituaniană a UE scoate în evidență importanța educației și a tineretului pentru o creștere sustenabilă și pentru crearea de locuri de muncă”, a declarat comisarul Vassiliou.Acesta este un semnal foarte puternic, în condițiile în care ne pregătim de lansarea noului program Erasmus+ al UE, care va oferi unui număr de 4 milioane de tineri europeni posibilitatea de a studia, de a efectua stagii, de a preda sau de a desfășura activități de voluntariat în străinătate în următorii șapte ani. Aștept cu nerăbdare în special discuțiile pe care le voi purta în cursul vizitei cu studenții, în legătură cu noul program și cu oportunitățile pe care le va crea acesta”.

În data de 5 septembrie, comisarul Vassiliou va participa la conferința pe tema învățământului superior european în lume, organizată de președinție la Vilnius. Discuțiile se vor axa pe noua strategie a Comisiei Europene cu privire la internaționalizarea învățământului superior, care face apel la măsuri mai îndrăznețe de consolidare a cooperării și mobilității dincolo de granițele UE, cu scopul de a îmbunătăți calitatea învățământului superior și de a contribui la crearea de locuri de muncă și la inovare (a se vedea IP/13/678).

Comisarul Vassiliou va sublinia importanța dezvoltării unor strategii naționale și instituționale complexe, care nu se limitează la mobilitate și care încurajează noi tipuri de parteneriate. Comisarul va explica modul în care UE intenționează să contribuie la realizarea acestor obiective prin noile programe de finanțare Erasmus+ și Orizont 2020. De asemenea, în data de 5 septembrie, comisarul va vizita Centrul Științific și de Comunicare din cadrul Bibliotecii Universitare din Vilnius.

În ziua următoare, pe 6 septembrie, comisarul se va întâlni la Kaunas cu mai mulți studenți de la Universitatea Vytautas Magnus și de la alte instituții, pentru a discuta despre programul Erasmus+, despre viitorul Europei și despre rolul educației și al formării în depășirea crizei actuale.

Măsurile de impulsionare a incluziunii sociale a tinerilor, în particular a celor care nu sunt încadrați în muncă și nu urmează cursuri sau stagii, vor constitui nucleul dezbaterilor din cadrul Conferinței UE privind tineretul care se va desfășura în Vilnius în perioada 9-12 septembrie. Comisarul Vassiliou va sublinia faptul că această problematică poate fi abordată cu eficacitate numai prin coordonarea tuturor domeniilor de politică relevante, printre care educația, ocuparea forței de muncă și sănătatea, atât la nivel național, cât și la nivelul UE. De asemenea, comisarul va expune o sinteză a „dialogului structurat” dintre UE și tineret, care le permite tinerilor să contribuie la schițarea politicilor UE care îi privesc. Aproximativ 100 de reprezentanți ai tinerilor vor oferi feedback în urma consultărilor desfășurate în statele lor. Obiectivul este formularea unor concluzii comune, care ar urma să fie adoptate de miniștrii tineretului către sfârșitul anului curent.

De asemenea, Comisarul Vassiliou se va întâlni cu membri ai Seimas și va deschide o conferință despre leadership în educație, în data de 9 septembrie. Conferința se va axa pe modul în care liderii din domeniul educației pot îmbunătăți calitatea și eficiența școlilor și a instituțiilor de formare. Evenimentul are la bază inițiativa Comisiei intitulată „Regândirea educației”, prin intermediul căreia statele membre sunt îndemnate să intensifice sprijinul oferit profesorilor, educatorilor și liderilor din învățământ, cu scopul de a îmbunătăți rezultatele obținute în domeniul educației.

Context

Începând din 2007, Lituania a primit finanțare din partea UE în valoare de 76 milioane EUR în cadrul programului de învățare pe tot parcursul vieții: 39 milioane EUR pentru învățământul superior în cadrul Erasmus, 19 milioane EUR pentru învățământ profesional și tehnic (Leonardo da Vinci), 13 milioane EUR pentru cooperarea dintre școlile primare și cele secundare (Comenius) și 5 milioane EUR pentru formarea adulților (Grundtvig). De asemenea, Lituania a mai primit 16,6 milioane EUR pentru finanțarea unor acțiuni legate de tineret în cadrul programului UE „Tineretul în acțiune”. În 2011-2012, peste 3 500 de studenți lituanieni au primit burse Erasmus pentru a studia sau pentru a ocupa un loc de muncă în străinătate, în timp ce aproximativ 2 000 de studenți străini au venit la schimb în Lituania. În 2012, peste 6 000 de tineri și lucrători tineri din Lituania au participat la programul „Tineretul în acțiune”.

Erasmus+

Erasmus+, noul program al UE pentru educație, formare, tineret și sport, care ar urma să fie aprobat de Parlament și de Consiliu în această toamnă, va fi lansat în ianuarie 2014. El înlocuiește atât programul de învățare pe tot parcursul vieții, cât și programele UE de mobilitate internațională în învățământ. Structura sa optimizată va oferi un plus de eficiență, reducând costurile. Cu un buget total de circa 14,5 miliarde EUR, programul va oferi unui număr de 4 milioane de persoane posibilitatea de a studia, de a se pregăti profesional, de a desfășura activități de voluntariat sau de a câștiga experiență de muncă în străinătate în perioada 2014-2020.

Tinerii, care au fost afectați disproporționat de grav de criza economică, vor fi principalii beneficiari ai programului Erasmus+. În prezent, aproximativ 14 milioane de europeni cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani nu sunt încadrați în muncă, nu studiază și nu urmează stagii de pregătire profesională. Aceste persoane se confruntă mai mult decât altele cu riscuri ca sărăcia, excluderea socială, perspective de angajare modeste și nesigure. De asemenea, există un risc mai mare ca aceste persoane să fie implicate în comiterea de infracțiuni sau să sufere de pe urma unor probleme de sănătate fizică sau mentală. În 2011, pierderile economice generate de șomajul tinerilor au reprezentat în Europa un cost estimativ de 153 milioane EUR, respectiv 1,2% din PIB.

Totodată, Erasmus+ va consolida cooperarea în domeniul educației și formării atât în Uniune, cât și dincolo de granițele acesteia. Oportunitățile legate de mobilitate și cooperare cu țările partenere din afara UE vor beneficia de sprijin în valoare de 400 de milioane EUR pe an. Dimensiunea internațională a Erasmus+ va avea la bază noua strategie „Învățământul superior european în lume”, lansată de Comisia Europeană la 11 iulie. Conform acestei viziuni, până în 2020 în lume vor exista circa 7 milioane de studenți care se vor bucura de mobilitate internațională (comparativ cu 4 milioane în 2010), provenind în special din Asia, America Latină sau Orientul Mijlociu. În prezent, Europa atrage anual aproximativ 45% (1,8 milioane) dintre studenții care beneficiază de mobilitate.

Pentru informații suplimentare

Comisia Europeană: Educație și formare

Site-ul comisarului Androulla Vassiliou

Urmăriți activitatea comisarului Androulla Vassiliou pe Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar