Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 4.

Vasziliu biztos támogatja a litván elnökség oktatási és ifjúságpolitikai törekvéseit

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos szeptember 5. és 10. között Litvániába látogat. A látogatás célja: támogatni a litván elnökséget abban a törekvésében, hogy a minőségi oktatás és a fiatalok számára biztosítandó lehetőségek a politikai napirend elsőrendű kérdéseivé váljanak. Látogatása során a biztos Dalia Grybauskaitė, köztársasági elnökkel közösen megnyitja az EU Ifjúsági Konferenciát, majd Algirdas Butkevicius miniszterelnökkel együtt az „Európai felsőoktatás a világban” konferenciát. A biztos találkozik majd Dainius Pavalkis oktatási és tudományügyi miniszterrel, Algimanta Pabedinskienė szociális és munkaügyi miniszterrel, valamint litván parlamenti képviselőkkel is.

„Örömmel tölt el, hogy a litván elnökség is kiemeli, hogy mekkora jelentőséggel bír az oktatás és az ifjúságpolitika a fenntartható növekedés és a munkahelyteremtés szempontjából - mondta Andrula Vasziliu. – Ez fontos üzenet most, amikor arra készülünk, hogy elindítsuk az EU új Erasmus+ programját, amely az elkövetkező hét évben négymillió európai fiatal számára teszi majd lehetővé, hogy külföldön folytasson tanulmányokat, vegyen részt képzésben, szerezzen tanítási gyakorlatot vagy dolgozzon önkéntesként. Alig várom, hogy látogatásom során beszélgethessek a diákokkal erről a programról és az általa biztosított lehetőségekről.”

Vasziliu biztos szeptember 5-én részt vesz majd az elnökség Európai felsőoktatás a világban című vilniusi konferenciáján, ahol az Európai Bizottság felsőoktatási intézmények nemzetköziesítésére vonatkozó stratégiája áll majd a középpontban. A kezdeményezés határozottabb intézkedéseket követel a felsőoktatás minőségének javítására, valamint a munkahelyteremtés és az innováció támogatására irányuló uniós együttműködés és mobilitás megerősítésének érdekében (lásd: IP/13/678).

Vasziliu biztos hangsúlyozni fogja, hogy fontos kidolgozni olyan átfogó nemzeti és intézményi stratégiákat, amelyek túlmutatnak a mobilitáson és új típusú partnerségeket kialakítását ösztönzik. Rávilágít majd, hogy az Erasmus+ és a Horizont 2020 támogatási programokkal hogyan járul hozzá az EU ezen célkitűzések megvalósításához. Szeptember 5-én a biztos látogatást tesz a vilniusi egyetemi könyvtár tudományos és kommunikációs központjában.

Másnap Kaunasban a Vytautas Magnus Egyetem és egyéb intézmények diákjaival találkozik, hogy eszmét cseréljenek az Erasmus+ programról, Európa jövőjéről, valamint arról, hogy milyen szerepet tölthet be az oktatás és a képzés a jelen válság leküzdésében.

A szeptember 9. és 12. között Vilniusban megrendezésre kerülő EU Ifjúsági Konferencia középpontjában azok az intézkedések állnak majd, amelyek a fiatalok – különösen a nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő fiatalok – társadalmi befogadásának mértékét hivatottak növelni. Andrula Vasziliu hangsúlyozni fogja, hogy a problémát csak úgy lehet eredményesen kezelni, ha mind nemzeti, mind uniós szinten koordináljuk a releváns szakpolitikai területeket, mindenekelőtt az oktatás-, a foglalkoztatás- és az egészségpolitikát. Ismerteti majd az Európai Unió fiatalokkal folytatott strukturált párbeszédének eredményeit is. Ez a típusú párbeszéd lehetővé teszi az érdekeltek számára, hogy ők is részt vehessenek az őket érintő uniós szakpolitikák alakításában. Mintegy 100 ifjúsági képviselő számol majd be a hazájában folytatott megbeszélésekről. A cél közös következtetések kidolgozása, amelyeket még az idén elfogadhatnának az uniós tagállamok ifjúságpolitikáért felelős miniszterei.

Vasziliu biztos szeptember 9-én litván parlamenti képviselőkkel is találkozik, majd megnyitja a Vezető szerep az oktatásban című konferenciát, amelynek középpontjában az áll, hogy az iskolavezetők hogyan tudják javítani az iskolák és a képzési intézmények minőségét és hatékonyságát. A konferencia a Bizottság „Gondoljuk újra az oktatást! kezdeményezésére épít, amely arra szólította fel a tagállamokat, hogy jobban támogassák a tanárokat, az oktatókat és az iskolavezetőket annak érdekében, hogy azok tehessenek a tanulási eredmények javításáért.

Háttér-információk

Litvánia 2007 óta 76 millió euró támogatásban részesült az EU egész életen át tartó tanulás programjából: 39 millió eurót a felsőoktatás támogatására (Erasmus program), 19 millió eurót a szakképzés támogatására (Leonardo da Vinci program), 13 millió eurót az első- és másodfokú oktatási intézmények együttműködésének támogatására (Comenius program), 5 millió eurót pedig felnőttképzés támogatására (Grundtvig program) nyújtott az EU. Az ország ifjúságpolitikai célokra további 16,6 millió eurós támogatásban részesült a Fiatalok lendületben programból. 2011–2012-ben több mint 3500 litván hallgató kapott külföldi tanulmányok vagy szakmai gyakorlat céljából Erasmus-ösztöndíjat, ez alatt az idő alatt mintegy 2000 külföldi hallgató érkezett Litvániába. 2012-ben több mint 6000 fiatal és ifjúságsegítő vett részt a Fiatalok lendületben programban.

Erasmus+

Az EU új oktatási, képzési, ifjúsági és sportprogramját, az Erasmus+ programot a Parlament és Tanács előreláthatólag még az ősszel elfogadja, így 2014 januárjában el is indulhat. Az Erasmus+ az egész életen át tartó tanulás programját, valamint az EU nemzetközi tanulmányi mobilitási programjait fogja felváltani. Ésszerűsített szerkezete növeli a hatékonyságot és hozzájárul a költségek csökkentéséhez is. 14,5 milliárd eurós költségvetése 2014 és 2020 között 4 millió embernek teszi majd lehetővé, hogy külföldön tanulhasson, ott képzésben vehessen részt, önkéntes munkát végezhessen vagy szakmai tapasztalatot szerezhessen.

Az Erasmus+ program fő kedvezményezettjei a fiatalok lesznek, akiket rendkívüli mértékben sújtott a jelenlegi gazdasági válság. Jelenleg körülbelül 14 millió nem foglalkoztatott, oktatásban és képzésben nem részesülő 15–29 év közötti európai fiatal van. Ezek a fiatalok nagyobb valószínűséggel szembesülnek olyan gondokkal, mint a szegénység, a társadalmi kirekesztődés, a bizonytalan foglalkoztatás és a rossz foglalkoztatási kilátások, a bűnözés, a mentális és az egészségi problémák. 2011-ben 153 milliárd euróra becsülték a fiatalok munkanélküliségéből eredő gazdasági veszteséget, ez az összeg a GDP 1,2%-át jelenti.

Az Erasmus+ támogatja majd az uniós és nemzetközi dimenziójú oktatási és képzési partnerségeket. A nem uniós partnerországokkal közös együttműködési és mobilitási programok évente 400 millió eurós támogatásban részesülnek majd. Az Erasmus+ nemzetközi dimenziója épít majd az Európai Bizottság által július 11-én útjára indított „Európai felsőoktatása világban” elnevezésű új stratégiára: 2020-ra körülbelül 7 millió nemzetközi viszonylatban mobil hallgató lesz úton a világban (2010-ben számuk még csak 4 millió volt), közülük a legtöbben Ázsiából, Latin-Amerikából és a Közel-Keletről indulnak majd. Európába a mobil hallgatók kb. 45%-a (1,8 millió) érkezik.

További információk

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren:@VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar