Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 3.

Digitális menetrend: egy uniós pénzekkel támogatott projektben emberek helyett robotok vizsgálják majd a petrolkémiai tartályokat

Az Európai Bizottság a Shell által vezetett, tíz európai nagyvállalatból álló konzorciummal közösen útjára indítja a Petrobot projektet. Ennek célja olyan robotok kifejlesztése, amelyek az emberek helyett el tudják végezni az olaj-, gáz-, illetve petrolkémiai ágazatokban használt nyomástartó edények és tárolótartályok vizsgálatát.

E művelethez egyelőre az ellenőrök biztonságának szavatolása érdekében le kell állítani a létesítmények működését a vizsgálat idejére. A tartályokat le kell választani a létesítmény működő részeiről (egy szelep elzárása nem elegendő), majd a tartályokat alaposan meg kell tisztítani minden, gyúlékony vagy mérgező gázokat kibocsátó anyagtól. A nagyobb tartályokban ezután állványzatot építenek, hogy az ellenőr mindenhová eljuthasson. A vizsgálat általában néhány órát vesz igénybe, és végeztével ugyanezeket a munkafolyamatokat visszafelé is el kell végezni. Ezt a hosszadalmas és költséges eljárást leegyszerűsítené a robottechnika használata. A személyzet kevesebb veszélyes helyzetnek lenne kitéve, az ágazat pedig pénzt és időt takaríthatna meg. Az európai robottechnika előtt új piac nyílna, a robotgyártás és -karbantartás terén pedig új álláshelyek jönnének létre.

Az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke, Neelie Kroes szerint:„Európa nem véletlenül vált világelsővé az ipari robottechnika területén. A Petrobot projekt jól pédázza, miként törekszünk a legújabb kutatási eredmények gyakorlati hasznosítására, új piaci lehetőségeket teremtve az uniós vállalkozások és munkavállalók számára.”

A Petrobot projektben holland, egyesült királyságbeli, svéd, norvég, svájci és német partnerek vesznek részt, és három évig fog futni. A 6,2 millió eurós összköltségvetéshez az EU 3,7 millióval járul hozzá.

A projekt az egész értékláncot érinti: a robot- és vizsgálati technológia gyártóit, az ellenőrzéseket végző vállalatokat és a végfelhasználókat is. A robotellenőröket a konzorcium végfelhasználó tagjainak létesítményeiben fogják tesztelni. A potenciális végfelhasználókat speciális projekttevékenységekkel készítik majd elő az új technológia felkarolására. E tevékenységek is újfajta munkaköröket és piacokat teremthetnek. A szóban forgó technológia sikeres uniós exporttermékké válhat, akár robottechnikai hardverek, akár teljes robotellenőr-szolgáltatások formájában. A robotokat és az általuk használt vizsgálóeszközöket nagy tételben kellene kifejleszteni és gyártani, robotellenőr-szolgáltatásokat is kínálva. A projekt sikere lökést adhat a nagyobb kihívásokat megoldó innovációnak.

Háttér-információk

A PETROBOT szerződés aláírására a Shell amsterdami technológiai központjában kerül sor, a Bizottság és a Shell magas rangú tisztviselői között, a konzorcium tagjainak jelenlétében.

A Petrobot projekt célja a következő robotellenőri technológiák kifejlesztése és hitelesítése:

  1. nyomástartó edények belső vizsgálata üresen: a robot (amely lehet kígyó vagy pók alakú) egy kisebb nyíláson belép az edénybe, majd végignézi annak falát sérüléseket keresve;

  2. tárolótartályok vizsgálata használat közben: a robot akkor is be tud menni a tartályba, ha abban termék (üzemanyag, köztes termék) található, és megvizsgálja a tartály fenekét az esetleges sérülések felderítése érdekében.

Az edények falának, illetve a tartályok fenekének ellenőrzéséhez a robotok speciális eszközöket fognak alkalmazni. Ezeknek köszönhetően a robotok bármilyen károsodást képesek lesznek észlelni, ugyanolyan megbízhatóan meg tudják vizsgálni a tartályokat, mint egy ember.

Az ilyen létesítmények kritikus részeinek vizsgálata elengedhetetlen a biztonság garantálása és a részek épsége szempontjából.

A Petrobot kezdeményezés a Royal Dutch Shell Plc-hez tartozó Shell Global Solutions International B.V. kutatási-fejlesztési programjából nőtt ki az állapotfelmérő technológiákra specializálódott dán középvállalkozás, a Quasset B.V. támogatásával.

A Shell által vezetett tíztagú projektkonzorcium tagjai még a következők:

 1. GASSCO AS, NO

 2. Chevron North Sea Ltd., UK

 3. Koninklijke VOPAK N.V., NL

 4. A.Hak Industrial Services B.V., NL

 5. Dekra Industrial AB – DEKRA, SE

 6. Alstom Inspection Robotics (AIR), CH

 7. OCROBOTICS, UK

 8. Innospection GmbH, DE

 9. Quasset B.V., NL

Hasznos linkek

Digitális menetrend és robotika

Mondja el Ön is a véleményét

Twitter címkék: #research, #robotics

Digitális menetrend

Neelie Kroes

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren

Kapcsolattartók:

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar