Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 3. rujna 2013.

Digitalni program: EU financira projekt koji se za inspekciju petrokemijskih kontejnera koristi robotima umjesto ljudima

Europska komisija, zajedno s konzorcijem deset europskih društava koji predvodi Shell, danas pokreće projekt PETROBOT. U okviru tog projekta razvijaju se roboti koji će zamijeniti ljude u inspekciji tlačnih posuda i spremnika koji se uvelike koriste u naftnoj, plinskoj i petrokemijskoj industriji.

Radi osiguranja sigurnosti inspektora naftna, plinska i petrokemijska postrojenja za vrijeme trajanja inspekcija još uvijek moraju prekidati s radom: posude se moraju odvojiti od operativnih dijelova postrojenja (zatvaranje ventila nije dovoljno). Zatim se posude temeljito čiste kako bi se uklonile sve tvari koje mogu ispuštati zapaljive ili toksične plinove, a nakon toga se u veće posude postavlja građevinska skela kako bi inspektori imali pristup svim područjima. Nakon inspekcije (koja često traje i po nekoliko sati) sve se radnje ponavljaju obrnutim redoslijedom. Taj bi se dug i skup postupak uskoro mogao skratiti zahvaljujući robotičkoj tehnologiji, čime bi se smanjilo i izlaganje osoblja potencijalno opasnim uvjetima, uštedjelo vrijeme i sredstva industriji, otvorila nova tržišta europskoj robotičkoj industriji te omogućilo stvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji i održavanju u području robotike.

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za Digitalni program Neelie Kroes izjavila je:„Vodeća uloga Europe u svijetu u području industrijske robotike nije slučajnost. Projekt Petrobot odražava našu želju za prijenosom najnovijih rezultata iz istraživačkog svijeta na tržište, otvaranjem novih tržišta poduzećima EU-a i stvaranjem novih radnih mjesta u Europi.”

U projekt PETROBOT tijekom trogodišnjeg razdoblja bit će uključeni partneri iz Nizozemske, Ujedinjene Kraljevine, Švedske, Norveške, Švicarske i Njemačke. Projektu vrijednosti 6,2 milijuna eura EU će pridonijeti s ukupno 3,7 milijuna eura.

Projektom PETROBOT mobilizira se cijeli vrijednosni lanac, uključujući dobavljače robotičkih i inspekcijskih tehnologija, poduzeća koja provode inspekcijske preglede i krajnje korisnike. Inspekcijski roboti bit će ispitani u postrojenjima članova konzorcija – krajnjih korisnika. Svrha je posebnih projektnih aktivnosti pripremiti buduću zajednicu korisnika na preuzimanje nove tehnologije u najvećoj mogućoj mjeri. Tim se novim aktivnostima mogu stvoriti nove vrste radnih mjesta i otvoriti nova tržišta. To bi tehnološko područje moglo postati značajno za izvoz EU-a jer bi se izvozila robotička hardverska rješenja ili cjelovite usluge inspekcija s pomoću robota. Robote i njihovu opremu za inspekciju moralo bi se razviti i proizvoditi u velikom broju, a usluge inspekcija s pomoću robota morale bi postati široko dostupne. Ako projekt bude uspješan, njime će se potaknuti i inovativno rješavanje zahtjevnijih situacija.

Pozadina

Viši rukovoditelji Europske komisije i Shella u prisustvu članova konzorcija potpisat će ugovor o projektu PETROBOT u Shellovu tehnološkom centru u Amsterdamu.

Projektom PETROBOT namjerava se razviti i kontrolno ispitati nove inspekcijske tehnologije s pomoću robota za:

  1. unutarnju inspekciju tlačnih posuda kada posuda nije povezana - robot (u obliku pokretne ruke ili pauka) ulazi u posudu kroz revizijsko okno ili mlaznicu nakon što je posuda stavljena izvan uporabe (nije povezana); robot zatim pregledava stijenke posude u potrazi za oštećenjima.

  2. inspekciju spremnika dok su u uporabi - robot ulazi u spremnik dok proizvod (benzin ili međuproizvodi) i dalje ostaje u njemu; robot zatim pregledava dno spremnika u potrazi za oštećenjima.

Za pregledavanje stijenki posude ili dna spremnika robot koristi poseban alat za inspekciju. Tim se alatom robotima omogućuje otkrivanje oštećenja, a istovremeno se njime jamči jednaka djelotvornost inspekcije kao i inspektorima.

Redovita inspekcija sigurnosti ključnih dijelova proizvodnih pogona od osnovne je važnosti kako bi se osigurala njihova cjelovitost.

Inicijativa PETROBOT nastala je u okviru programa za istraživanje i razvoj koji je provelo društvo Shell Global Sollutions International B.V. (dio društva Royal Dutch Shell Plc), uz podršku nizozemskog MSP-a Quasset B.V. koje ima stručno iskustvo u području procjene stanja tehnološkog razvoja.

Ostala društva u konzorciju projekta na čelu kojeg je Shell su sljedeća:

 1. GASSCO AS, NO

 2. Chevron North Sea Ltd., UK

 3. Koninklijke VOPAK N.V., NL

 4. A.Hak Industrial Services B.V., NL

 5. Dekra Industrial AB – DEKRA, SE

 6. Alstom Inspection Robotics (AIR), CH

 7. OCROBOTICS, UK

 8. Innospection GmbH, DE

 9. Quasset B.V., NL

Korisne poveznice

Robotika u Digitalnom programu

Recite svoje mišljenje

Oznaka na Twitteru: #research, #robotics

Digitalni program:

Neelie Kroes

Pratite Neelie Kroes na Twitteru

Kontakti

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar