Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 4.

Az EU és a G20-ak: Erőteljesebb világszintű fellépés a globális bizalom helyreállítására

A világgazdaságba vetett bizalom javítása, döntő előrelépés a fenntartható és inkluzív globális növekedés felé vezető úton, szembeszállás a protekcionizmussal, az adókikerülés és az adócsalás elleni fellépés fokozása világszerte: elsősorban ezeket az eredményeket kell elérniük a feleknek a G20-ak mostani csúcstalálkozóján. Ezt az elvárást fogalmazza meg vezetőtársai felé José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, amikor útnak indulnak Szentpétervárra, hogy az Európai Unió képviseletében részt vegyenek a szeptember 5–6-án sorra kerülő eseményen.

Elutazása előtt José Manuel Barroso a következőket mondta: „A világgazdaság helyzete egy dolgot nyilvánvalóvá tesz: a G20-ak csoportjába tömörült összes ország vezetőinek fokozniuk kell erőfeszítéseiket a gazdasági fellendülés, a növekedés és a munkahelyteremtés, a kereskedelem megnyitása, valamint az adórendszerek méltányosabbá tétele érdekében. Nincs helye az önelégültségnek, sok még a tennivalója mindegyik G20-ország vezetőinek, hogy világszerte helyreállítsák a gazdaság iránti bizalmat. Világossá fogom tenni, hogy az EU elvégezte, amit Los Cabosban vállalt, és folytatni fogjuk átfogó, több szakpolitikai területen átívelő törekvéseinket, melyek máris kezdik meghozni eredményeiket.”

Herman Van Rompuy így nyilatkozott: „Az Európai Unió gazdasága sokkal jobb állapotban van, amikor a mostani találkozóra készülünk, mint egy éve volt, a Los Cabos-i csúcs idején. A válság elleni küzdelem céljából kidolgozott stratégiánk kezdi meghozni gyümölcseit, mi azonban kitartóan folytatni fogjuk erőfeszítéseinket, hiszen a kockázatok és a kihívások továbbra is fennállnak. A gazdasági válság még egyértelműbbé tette, hogy mindenkinek méltányos részt kell vállalnia az adóterhekből. Szentpéterváron az Európai Unió szeretne előrelépést elérni az adócsalás elleni küzdelem területén, és a lehető legszélesebb körű támogatást megnyerni az adóigazgatási információk automatikus megosztása ügyének.”

A G20-ak vezetői megvitatják a világgazdaság helyzetét és a növekedésbe és a munkahelyteremtésbe való beruházás szükségességét. Az Európai Unió határozottan kiállt amellett, hogy a globális növekedés és a foglalkoztatás ügye a legelőkelőbb helyet foglalja el a G20-ak napirendjén. A vezetőknek egy olyan, nagyra törő „szentpétervári akciótervet” kell elfogadniuk, amely célzott intézkedéseket helyez kilátásba az intenzív, kiegyensúlyozott és fenntartható növekedés elérésére. Az Európai Unió a G20-ak minden tagjától elvárja, hogy ebből kivegye a részét. Az EU szerepvállalása saját átfogó gazdaságpolitikai stratégiáján alapszik, amelynek előterében a differenciált és növekedésbarát költségvetési konszolidáció, valamint a gazdasági növekedés és a beruházási kedv ösztönzését célzó eltökélt fellépés áll. Ez a stratégia olyan kezdeményezéseket tartalmaz, mint a Növekedési és Munkahely-teremtési Paktum, az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés, a bankunió mielőbbi létrehozása, az Európai Beruházási Bank szerepének megerősítése és számos egyéb lépés. Az üzleti tevékenységek élénkülése és az üzleti világban uralkodó hangulat javulása, valamint a legfrissebb GDP-adatok egyformán azt jelzik, hogy Európa gazdasága lassan, de biztosan talpra áll 2013 második felében, és ez a folyamat 2014-ben a legsérülékenyebb országokban is megszilárdul.

A pénzügyi szektor szabályozásának reformja kapcsán az EU emlékeztetni fog arra, hogy ez a G20-ak törekvéseinek sarokköve, és Európa minden fronton teljesíti, amit vállalt. Az EU szorgalmazni fogja, hogy a szabályozásban még meglévő hiányosságok kiküszöbölése érdekében a többi G20-ország elkötelezze magát a közösen felvázolandó intézkedések időben történő és eredményes végrehajtása mellett. Az árnyékbanki tevékenységgel és a pénzpiaci alapokkal kapcsolatban az Európai Bizottság nem sokkal a csúcstalálkozó előtt mutatta be ambiciózus javaslatait (lásd a témában szeptember 4-én kiadott sajtóközleményt: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-812_hu.htm).

A G20-ak várhatóan tovább fogják vinni az adókikerülés és az adócsalás elleni küzdelem területén megkezdett globális paradigmaváltást. Komoly szakértelmére és tapasztalataira építve, amelyekre többek között az egész EU-ra kiterjedő, automatikus adatcserét biztosító rendszer létrehozása és az agresszív adótervezés elleni küzdelem kapcsán tett szert, az EU szorgalmazni fogja, hogy az automatikus adatcsere globális szabvánnyá váljon. Ezen belül támogatni fog minden olyan erőfeszítést, amely elősegíti a minél gyorsabb bevezetést. Az EU emellett határozottan kiáll az OECD által a vállalati adókikerülés elleni világszintű küzdelem érdekében kidolgozott cselekvési terv mellett is, amelyet várhatóan a csúcs résztvevői is támogatásukról fognak biztosítani.

A találkozó napirendjén kereskedelmi kérdések is szerepelnek. Az EU számára fontos, hogy a G20-ak határozott üzenetet fogalmazzanak meg a protekcionizmussal szemben, és szorgalmazni fogja a 2010-ban Torontóban tett önkorlátozó vállalás kiterjesztését a 2014 utáni időszakra. A csúcstalálkozó időpontja előtt mindössze néhány nappal a Bizottság felhívta a figyelmet arra, hogy bár a korábbinál lassabb ütemben, de folytatódik a G20-ak körében a protekcionista intézkedések térnyerése, és a csoport országai nem törekednek a kereskedelemkorlátozó intézkedések lebontására (lásd a Bizottság szeptember 2-án közzétett jelentését a kereskedelemkorlátozó intézkedésekről). A nyílt, tisztességes és szabad kereskedelem alapvető előfeltétele annak, hogy a ma még meglehetősen erőtlen gazdasági fellendülés felgyorsuljon és fenntarthatóvá váljon. A G20-aknak határozott politikai üzenetet kell megfogalmazniuk a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) decemberben Bali szigetén sorra kerülő miniszteri találkozóját előkészítő tárgyaló felek számára is, fontos volna ugyanis, hogy – elsősorban a kereskedelem könnyítése területén – sikerüljön végleges megállapodást elérni. A regionális kereskedelmi megállapodásokkal összefüggésben az EU szorgalmazza az átláthatóság biztosítását a WTO keretei között, és nyomatékosan ki fog állni amellett, hogy az EU által a partnerországokkal kötött kereskedelmi megállapodások inkább segítik, mint akadályozzák a többoldalú kereskedelempolitikai törekvéseket.

A G20-ak vezetői a fentiek mellett foglalkoztatási, fejlesztési, korrupcióellenes, energiaügyi és éghajlat-politikai kérdéseket is tárgyalni fognak.

José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy 2013. július 23-án, az EU 28 állam- és kormányfőjéhez intézett levelében részletesen kifejtette nézeteit a G20-ak napirendjén szereplő legfontosabb kérdésekről. A levél teljes szövege a http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-717_en.htm internetcímen olvasható.

Háttér

A G20-ak állam- és kormányfői 2008 novemberében tartották első csúcstalálkozójukat Washingtonban az EU és az USA közös kezdeményezésére. Akkoriban a pénzügyi világválság hatékony kezelése volt a cél, mára azonban az esemény a nemzetközi gazdasági együttműködés első számú globális fórumává nőtte ki magát. A G20-ak vezetői azóta évente egyszer, néha kétszer is találkoznak. A 2014-es csúcsnak Ausztrália ad otthont.

A G20-ak csoportjának az Európai Unió mint egyetlen egység, valamint a következő tizenkilenc ország a tagja: Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, India, Indonézia, Japán, Kanada, Kína, a Koreai Köztársaság, Mexikó, Németország, Olaszország, Oroszország, Szaúd-Arábia és Törökország. Az Európai Uniót a csúcstalálkozón az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso és az Európai Tanács elnöke, Herman Van Rompuy képviseli.

A csúcstalálkozókon hagyományosan vendégországok is részt vehetnek. Az orosz elnökség hivatalosan a következő vendégországokat hívta meg a G20-ak találkozójára: Spanyolországot (állandó meghívott), Etiópiát (az Afrikai Unió elnöke 2013-ban), Szenegált (az Új Partnerség Afrika Fejlesztéséért [NEPAD] elnöke 2013-ban), Kazahsztánt (az EurAsEC Vámunió és a Független Államok Közössége [FÁK] tagja), Bruneit (az ASEAN elnöke 2013-ban) és Szingapúrt (az IMF Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottságának elnöke, a Globális Kormányzási Csoport [3G] elnöke).

A találkozón emellett meghívottként a következő nemzetközi szervezetek is részt vesznek: az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) és a Világbank.

Mint korábban, a csúcstalálkozót ezúttal is több kísérőrendezvény egészíti ki, mint például a B20-ak, az L20-ak, a C20-ak vagy az Y20-ak találkozója az üzleti élet, a szakszervezetek, a civil szervezetek és az ifjúsági szervezetek részvételével.

További információk:

Tekintse meg „Tudta? Tények és számok az Európai Unióról és a G20-akról” című angol nyelvű kiadványunkat: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/g20/stpetersburg/

Olvassa el José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy elnök 2013. június 23-án kelt közös levelét, amelyet a G20-ak csúcstalálkozója alkalmából írtak: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-717_en.htm

Látogasson el José Manuel Barroso elnök honlapjának a G20-ak csúcstalálkozójához kapcsolódó oldalaira: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/g20/index_en.htm

Látogasson el az Európai Bizottságnak az adócsalás elleni küzdelemmel foglalkozó internetes oldalaira, ahol egy vadonatúj kisfilmet is megtekinthet: http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_fraud_evasion/index_en.htm

Látogasson el Herman Van Rompuy elnök honlapjának a G20-ak csúcstalálkozójához kapcsolódó oldalaira: http://www.european-council.europa.eu/the-president/summits-with-third-countries?lang=hu

Az orosz kormány hivatalos G20-honlapja: http://www.g20.org/

Kövesse a két elnököt a Twitteren: @BarrosoEU, @euHvR

Kapcsolattartók:

Koen Doens (+32 2 298 15 66)

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Jens Mester (+32 2 296 39 73)

Dirk Volckaerts (+32 2 299 39 44)


Side Bar