Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 4. rujna 2013.

EU na sastanku na vrhu skupine G20: jačanje globalnih napora za ponovnu uspostavu povjerenja na svjetskoj razini

Veće povjerenje u svjetsko gospodarstvo, odlučan napredak na putu prema održivom i uključivom globalnom rastu, suzbijanje protekcionizma i jačanje borbe protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza diljem svijeta: to bi trebali biti neki od glavnih ciljeva sastanka na vrhu skupine G20. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy pozvat će kolege šefove država i vlada skupine G20 na ostvarivanje tih ciljeva u Sankt Peterburgu, gdje će na sastanku na vrhu 5. i 6. rujna predstavljati Europsku uniju.

Prije odlaska u Sankt Peterburg predsjednik Komisije Barroso dao je sljedeću izjavu: „Jasno je da zbog svjetske gospodarske situacije svi čelnici država i vlada skupine G20 moraju povećati napore kako bi se omogućio oporavak, rast i otvaranje radnih mjesta, otvorena trgovina i pravednije oporezivanje. Prostora za pretjerano zadovoljstvo nema i pred članicama skupine G20 velik je posao ako na svjetskoj razini žele ponovno uspostaviti povjerenje u gospodarstvo. Jasno ću istaknuti da je EU ispunio svoje obveze preuzete u Los Cabosu te da ćemo i dalje provoditi svoje sveobuhvatne politike koje počinju donositi rezultate.”

Predsjednik Van Rompuy izjavio je sljedeće: „Europska unija dolazi na ovaj sastanak na vrhu s puno boljom gospodarskom situacijom nego što je to bio slučaj prošle godine u Los Cabosu. Naša strategija za suzbijanje krize donosi plodove, ali ćemo i dalje neumorno ulagati napore jer se još uvijek suočavamo s rizicima i izazovima. Zbog gospodarske krize još je više došla do izražaja potreba da svi plaćaju svoj dio poreza. Europska unija će u Sankt Peterburgu nastojati unaprijediti borbu protiv utaje poreza i osigurati najveću moguću potporu automatskoj razmjeni poreznih informacija.”

Šefovi država i vlada skupine G20 raspravljat će o svjetskom gospodarstvu i potrebi za ulaganjem u rast i otvaranje radnih mjesta. Europska unija snažno je podržala uvrštavanje globalnog rasta i zapošljavanja na sam vrh dnevnog reda sastanka skupine G20. Šefovi država i vlada trebaju donijeti ambiciozan „Akcijski plan iz Sankt Peterburga” s fokusiranim paketom mjera kojima se može pridonijeti snažnom, uravnoteženom i održivom rastu. Sve članice skupine G20 pozvane su da pridonesu ostvarivanju tog cilja. Doprinos EU-a temelji se na vlastitoj sveobuhvatnoj gospodarskoj strategiji diferencirane fiskalne konsolidacije koja potiče rast i odlučnom djelovanju koje pridonosi rastu i ulaganjima. Obuhvaća inicijative kao što su Pakt za rast i zapošljavanje, Inicijativa za zapošljavanje mladih, brza uspostava bankarske unije, pojačano djelovanje Europske investicijske banke i još mnogo toga. Bolja poslovna aktivnost i raspoloženje te najnoviji podaci o BDP-u pokazuju da se u drugoj polovini 2013. Europa sporo ali sigurno opravlja te da je izgledno da će se oporavak, trenutno postupan i blag, stabilizirati tijekom 2014., uključujući i u ranjivijim zemljama.

Kad je riječ o reformi financijskog regulatornog okvira, EU će ponovno naglasiti da je ona kamen temeljac skupine G20 i da Europa na svim područjima ostvaruje željene rezultate. Svoje partnere iz skupine G20 EU će pozvati da se obvežu na pravovremenu i učinkovitu provedbu dogovorenih mjera kako bi se na financijskim tržištima uklonile i posljednje nepoznanice. Kad je riječ o usporednom bankarskom sustavu i novčanim fondovima, Europska komisija predstavila je ambiciozan pristup neposredno prije sastanka na vrhu (priopćenje za tisak od 4. rujna: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-812_en.htm).

Izgledno je da će šefovi država i vlada otići korak dalje u promjeni globalnog modela borbe protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza. Budući da ima znatno stručno znanje i iskustvo, primjerice s uspostavom sustava za automatsku razmjenu informacija na razini EU-a ili u borbi protiv agresivnog poreznog planiranja, EU će zahtijevati da automatska razmjena informacija postane globalna norma. EU će prije svega poduprijeti sve napore kojima se pridonosi njezinoj brzoj uspostavi. Uz to EU će snažno poduprijeti i OECD-ov akcijski plan za suzbijanje izbjegavanja plaćanja korporacijskih poreza diljem svijeta, a za koji se očekuje da će biti odobren tijekom sastanka na vrhu.

Na sastanku će se raspravljati i o trgovinskim pitanjima. Za EU je važno da skupina G20 pošalje snažnu poruku protiv protekcionizma i zatraži učinkovitiju provedbu obveze o mirovanju iz Toronta iz 2010. te da ona ostane na snazi i nakon 2014. Europska komisija je samo nekoliko dana prije sastanka na vrhu upozorila na stalno, iako nešto sporije povećanje broja protekcionističkih mjera među članicama skupine G20 te na nedostatak napora usmjerenih na uklanjanje mjera ograničavanja trgovine (više o tome pročitajte u izvješću Komisije o mjerama ograničavanja trgovine od 2. rujna). Otvorena, pravedna i slobodna trgovina neophodna je za ubrzavanje krhkog gospodarskog opravka i njegovu održivost. Osim toga skupina G20 trebala bi pregovaračima koji rade na pripremi ministarskog sastanka Svjetske trgovinske organizacije (WTO), koji će se u prosincu održati na Baliju, poslati snažan politički signal kako bi se mogao postići uspješan konačni dogovor čiji će glavni cilj biti olakšavanje trgovine. Kad je riječ o regionalnim trgovinskim sporazumima, EU zagovara veću transparentnost u okviru WTO-a te će ustrajati na tome da trgovinski sporazumi s partnerskim državama pridonose višestranoj trgovinskoj agendi, a ne njezinu sprječavanju.

Konačno, šefovi država i vlada skupine G20 raspravljat će i o pitanjima povezanima sa zapošljavanjem, razvojem, borbom protiv korupcije, energijom i klimom.

U zajedničkom pismu šefovima država i vlada 28 članica EU-a od 23. srpnja 2013. predsjednici Barroso i Van Rompuy iznijeli su svoja stajališta o ključnim pitanjima sastanka na vrhu skupine G20. Pismo je dostupno na sljedećoj web-stranici: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-717_en.htm

Pozadina:

Prvi sastanak na vrhu šefova država i vlada skupine G20 održan je u studenome 2008. u Washingtonu. Taj je sastanak bio rezultat zajedničke inicijative EU-a i SAD-a za učinkovito rješavanje svjetske financijske krize. G20 je od tada postao najvažniji forum za međunarodnu gospodarsku suradnju. Šefovi država ili vlada skupine G20 sastaju se jednom ili čak dvaput godišnje. Domaćin sastanka na vrhu u 2014. bit će Australija.

Skupinu G20 čine Europska unija i sljedećih 19 država: Argentina, Australija, Brazil, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Južna Afrika, Kanada, Kina, Meksiko, Njemačka, Republika Koreja, Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države, Turska i Ujedinjena Kraljevina. Europsku uniju na sastanku na vrhu predstavljaju predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Sastanku na vrhu u skladu s tradicijom kao gošće mogu prisustvovati i druge države. Rusko je predsjedništvo na sastanak skupine G20 službeno pozvalo sljedeće države: Španjolsku (stalna gošća), Etiopiju (koja u 2013. predsjeda Afričkom unijom), Senegal (koji u 2013. predsjeda Novim partnerstvom za razvoj Afrike (NEPAD)), Kazahstan (članica carinske unije EurAsEC i Zajednice nezavisnih država (ZND), Brunej (koji u 2013. predsjeda ASEAN-om) i Singapur (koji predsjeda monetarnim i financijskim odborom MMF-a i skupinom 3G (Global Governance Group).

Pozvane su i sljedeće međunarodne organizacije: Odbor za financijsku stabilnost (FSB), Međunarodna organizacija rada (ILO), Međunarodni monetarni fond (MMF), Organizacija za gospodarski razvoj i suradnju (OECD), Ujedinjeni narodi (UN), Svjetska banka (SB) i Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

Kao i prethodnih godina u okviru sastanka na vrhu održava se i nekoliko sporednih događanja (B20, L20, C20 i Y20) usmjerenih na različite dionike, od poslovnog sektora i sindikata pa do civilnog društva i mladih.

Dodatne informacije:

Brošura „Jeste li znali? Činjenice i podaci o Europskoj uniji i skupini G20”: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/g20/stpetersburg/

Zajedničko pismo predsjednikâ Barrosa i Van Rompuya o sastanku na vrhu skupine G20 od 23. srpnja 2013.: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-717_en.htm

Web-mjesto predsjednika Barrosa posvećeno skupini G20: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/g20/index_en.htm

Web-mjesto Europske komisije posvećeno borbi protiv utaje i izbjegavanja plaćanja poreza, uključujući potpuno novi video isječak: http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/tax_fraud_evasion/index_en.htm

Web-mjesto predsjednika Van Rompuya posvećeno skupini G20: http://www.european-council.europa.eu/the-president/summits-with-third-countries?lang=en

Službeno web-mjesto Vlade Rusije posvećeno skupini G20: http://www.g20.org/

Predsjednici na Twitteru: @BarrosoEU, @euHvr

Contacts :

Koen Doens (+32 2 298 15 66)

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Jens Mester (+32 2 296 39 73)

Dirk Volckaerts (+32 2 299 39 44)


Side Bar