Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. szeptember 3.

Az Európai Bizottság díjazni fogja az „innováció fővárosát”

Az Európai Bizottság ma versenyt hirdetett, hogy megtalálja az innováció első európai fővárosát, amelyet az „i-főváros” címmel fog kitüntetni. A díjat az a város fogja megkapni, amely a polgárok, a közintézmények, a tudományos élet és a gazdasági szereplők munkáját legjobban összekötő „innovációs ökoszisztémát” építi ki. Figyelembe véve, hogy napjainkban az EU lakosságának 68%-a él városi térségekben, ezek a térségek járulhatnak hozzá legnagyobb mértékben Európa innovatív jellegének megerősítéséhez. A városok saját szolgáltatásaik révén is elősegítik az innovációt, emellett azonban alapvető fontosságú, hogy más szereplők innovációjához is megfelelő környezetet teremtsenek, valamint hogy lehetőséget biztosítsanak a köz- és magánszféra együttműködésére. A győztes város, amelyet egy független szakértőkből álló bizottság fog kiválasztani 2014 tavaszán, a törekvéseinek támogatása érdekében 500 000 eurós díjban fog részesülni. A jelentkezési határidő 2013. december 3.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos így nyilatkozott: „A városok az európai gazdaság motorjai. Tízből hét európai polgár városi környezetben él, és ezek a régiók termelik meg az Európai Unió GDP-jének kétharmadát. Arra kívánjuk ösztönözni a városokat, hogy fektessenek még nagyobb hangsúlyt az innovációra, továbbá szeretnénk létrehozni egy olyan hálózatot, melynek révén a városok megoszthatják egymással legjobb ötleteiket a jövőre nézve.”

A városokat egyrészt a már megvalósult kezdeményezéseik és teljesítményük, másrészt a jövőre vonatkozó terveik alapján fogják értékelni, ezzel is erősítve az innovációs képességet. A jelentkező városoknak azt kell bizonyítaniuk, hogy olyan átfogó stratégiával rendelkeznek, amely:

  • innovatív: a koncepciók, a folyamatok és az eszközök tekintetében;

  • inspiráló: céljai között szerepel a tehetségek, a támogatások, a beruházások odavonzása, valamint a polgárok szerepvállalásának és közreműködésének ösztönzése;

  • integrált: céljai kapcsolódnak az Európa 2020 stratégia célkitűzéseihez, vagyis az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés egész Európában való eléréséhez;

  • interaktív: az innováció elősegítésére közösségi kapcsolatokat épít a városon belül és kívül is.

A versenyre valamennyi uniós tagállam városai, valamint az EU kutatási keretprogramjában részt vevő városok is jelentkezhetnek. A díj kiosztásánál a 100 000 fő feletti lakosságszámmal rendelkező városokat és a legalább 2010. január 1-je óta működő kezdeményezéseket fogják figyelembe venni. Azokból az országokból, ahol nincs 100 000 főnél népesebb város, a legnagyobb város pályázhat.

A jelentkező városok az i-főváros díj honlapján további információkat kaphatnak a verseny szabályairól és feltételeiről. A jelentkezéssel kapcsolatos kérdéseket az alábbi e-mailcímre is küldhetik rtd-i-capital@ec.europa.eu.

Háttér

Az innováció központi szerepet játszik a gazdasági növekedés és az üzleti versenyképesség szempontjából, ezért az Európa 2020 stratégiában is kiemelkedő helyet kapott. Az Európai Unió maga is „innovatív unióvá” kíván válni.

A kutatási, innovációs és regionális szakpolitikák révén az EU már eddig is jelentősen támogatta az intelligens és fenntartható városfejlesztést. Az Unió következő, 2014-től 2020-ig tartó kutatási és innovációs programjában, a Horizont 2020-ban pedig még az eddigieknél is nagyobb szerepet kap a tudományos áttörésektől a piacközeli fejlesztésig tartó, teljes „innovációs lánc” támogatása. A jövőben emellett az uniós regionális támogatások területén is hangsúlyosabb lesz a kutatás és az innováció szempontja, például a kutatási infrastruktúrák építése tekintetében.

Linkek

Európa 2020 http://ec.europa.eu/europe2020

Horizont 2020 http://ec.europa.eu/research/horizon2020

Regionális alapok http://ec.europa.eu/regional_policy

Kapcsolat a média képviselői számára:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez-Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar