Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 31 август 2013 г.

ЕС подкрепя Португалия в борбата с горските пожари чрез Механизма за гражданска защита

Европейската комисия подпомага усилията за потушаване на многобройните горски пожари, бушуващи в северните и централните части на Португалия. В отговор на искането на Лисабон за помощ Центърът за спешно реагиране към Европейската комисия съдейства за осигуряване на допълнителни самолети за гасене на пожарите. По линия на Механизма за гражданска защита на ЕС Хърватия изпраща два самолета за борба с огъня. Франция ще поеме презареждането им с гориво по време на пътуването.

В момента в Португалия има единадесет неовладени горски пожара, от които шест са много големи. От началото на месеца огънят е убил петима пожарникари.

Изказвам съболезнованията си на семействата на огнеборците, загинали в борбата с огнената стихия този месец,“ заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Тази седмица загубихме още един от тези смели хора, а много други пострадаха. Центърът за спешно реагиране към Комисията подпомага координирането на европейската помощ за Португалия в предстоящите критични часове и дни. Благодаря на хърватските ни колеги за незабавно проявената солидарност“.

Франция и Испания продължават да оказват помощ на двустранна основа.

Контекст

Тази година сезонът на горските пожари в Португалия е особено тежък: средно на ден пламват около 300 огнища. В момента най-засегнати са общините Тондела и Сатау в област Визеу и община Мондин де Бащу в област Вила Реал.

На 29 август Франция реши да предостави по силата на двустранно споразумение още един противопожарен самолет в допълнение на двата френски самолета, които вече действат на терен в Португалия. Освен това днес Испания ще изпрати в Португалия три противопожарни самолета.

Центърът за спешно реагиране към Европейската комисия координира помощта на европейско равнище в случай на бедствия и по този начин гарантира нейната ефективност, своевременност и резултатност.

Механизмът за гражданска защита на ЕС улеснява сътрудничеството в овладяването на бедствия между 32 европейски държави (държавите — членки на ЕС, бивша югославска република Македония, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите държави обединяват ресурсите си, които могат да бъдат предоставени на засегнати от бедствия страни по целия свят.

За повече информация:

MEMO /13/663: Fighting forest fires in Europe: how it works

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/hot_topics/european_disaster_response_capacity_bg.htm

Център за спешно реагиране:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/factsheets/thematic/ERC_en.pdf

За контакти:

Ирина Новаковa (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar