Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. augusztus 30.

Éghajlat-politika: Uniós segítség a csendes-óceáni térségnek az éghajlatváltozás elleni küzdelemben

Connie Hedegaard éghajlat-politikai biztos képviseli majd az Európai Uniót a Csendes-óceáni Szigetek Fórumának (PIF) idén szeptember 3–5-e között, a Marshall-szigeteki Majurón megrendezésre kerülő ülésén. Az ez évi tanácskozás középpontjában a térségnek az éghajlatváltozásra adott válasza áll. Hedegaard biztos Manilába is ellátogat, ahol szeptember 6-án találkozik a Fülöp-szigetek kormányának képviselőivel, valamint az Ázsiai Fejlesztési Bank munkatársaival.

Hedegaard biztos kijelentette: „Célom, hogy az Európai Unió és a Csendes-óceán térsége partnerként lépjenek fel a globális éghajlat-politika változással foglalkozó program céljainak előmozdításában. A csendes-óceáni térség számíthat a nagyra törő célokat követő Európa együttműködésére. Az EU pedig bízik abban, hogy a térség segítségével a többi jelentős gazdaság is a tettek mezejére lép annak érdekében, hogy 2015-re végleges formát öltsön az új, ambiciózus célokat megfogalmazó globális éghajlat-politika. Nincs vesztegetni való időnk, ha nem akarjuk, hogy az éghajlatváltozás pusztító következményei mindennapjaink részévé váljanak.”

A Csendes-óceáni Szigetek Fóruma (PIF)

Az 1971-ben alapított PIF a csendes-óceáni térség egyik fő politikai és gazdasági fóruma. Hivatalos küldetése, hogy megerősítse a regionális együttműködést és integrációt, emellett pedig kormányközi testületként is működik. A fórum 16 tagállamot foglal magában: 14 országot a csendes-óceáni térségből, valamint Ausztráliát és Új-Zélandot.

Az idei fórum címe: A csendes-óceáni térség válasza az éghajlatváltozásra.”

A házigazda Marshall-szigetek szándéka az éghajlat-politikai vezető szerepet célzó Majurói Nyilatkozat megfogalmazása, mely új lendületet adna a térség éghajlatváltozás elleni küzdelmének. A csendes-óceáni térség vezetőinek véleménye szerint a régiót fenyegető legsúlyosabb veszély az éghajlatváltozás. Az alacsony fekvésű csendes-óceáni szigetek védtelenek az éghajlatváltozás következtében emelkedő tengerszinttel szemben. Ez év tavaszán a Marshall-szigetek katasztrófa sújtotta területté nyilvánította északra fekvő szigeteit. E területeken az aszály – amelyet feltehetően az éghajlatváltozás okozott – súlyos következményekkel járt.

Hedegaard biztos nem csupán a PIF hivatalos ülésén vesz részt, hanem a térség számos vezetőjével is folytat majd kétoldalú megbeszéléseket. A megbeszéléseken szó lesz az éghajlatváltozásnak a régióra gyakorolt hatásairól, valamint az új nemzetközi éghajlat-politikai megállapodás 2015-ös létrejöttét és a globális éghajlat-politikai fellépés 2020-at megelőző fellendítését célzó nemzetközi tárgyalásokban elért haladásról.

Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigetek a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) alapító tagja. A kibontakozó éghajlat-politikai megbeszéléseken az úgynevezett „hasonlóan gondolkodó” fejlődő országok csoportjába tartozik.

Hedegaard biztos manilai programja során találkozni fog Benigno Aquino elnökkel, a Fülöp-szigeteki Éghajlat-változási Bizottsággal, valamint az Ázsiai Fejlesztési Bank igazgatóságával. Emellett üzleti ebéden is részt vesz, melyen a Fülöp-szigeteki civil társadalom képviselői is jelen lesznek.

A Fülöp-szigetek különösen védtelen az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási jelenségekkel szemben. A Világbank arra figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozás hátráltatja a fejlődést, és világszerte akadályozza a szegénység felszámolását. A szervezet által a közelmúltban benyújtott jelentés (Getting a grip on climate change in the Philippines – Az éghajlatváltozás megállítása a Fülöp-szigeteken) rámutatott arra, hogy az egész világon a Fülöp-szigetek a harmadik legvédtelenebb ország a szélsőségessé váló éghajlattal összefüggő eseményekkel és a tengerszint emelkedésével szemben.

Uniós támogatás a csendes-óceáni térségnek

Világszerte az EU és tagállamai a legnagyobb adományozók. A csendes-óceáni térségben Ausztrália után az EU nyújtja a legtöbb támogatást. A csendes-óceáni térségbe tartozó AKCS-országokra, valamint a tengerentúli országokra és területekre irányuló, a Bizottság irányítása alá tartozó uniós fejlesztési együttműködés értéke a 2008–2013 közötti időszakban becslések szerint elérte a 750 millió eurót. Az uniós támogatás finanszírozást biztosít a kétoldalú segítségnyújtási programoknak, valamint a csendes-óceáni regionális szervezetek által irányított regionális programoknak.

Az EU és a csendes-óceáni térség régóta jó partneri kapcsolatokat ápol, érdekeik pedig az éghajlatváltozás, az óceánok védelme és más globális szintű kérdések terén közösek. Partnerségük középpontjában az éghajlat-politikai együttműködés áll. Az EU és a PIF 2008. évi, az éghajlatváltozásról szóló közös nyilatkozata óta az Unió és a térség közötti éghajlat-politikai együttműködés politikai és pénzügyi szempontból is jelentősen megerősödött. A EU és a csendes-óceáni térség partnersége – amely tavaly a Bizottság és az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének irányítása alatt megújult – megfelelő keretet biztosít az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén megvalósuló együttműködés és koordináció elősegítéséhez.

Az AKCS-országok csendes-óceáni csoportja számára a 2008–2013 közötti időszakban kezdetben biztosított fejlesztési és éghajlat-politikai források mellett az EU 110 millió EUR értékű pénzügyi csomagot bocsátott a térség rendelkezésére: ezt az összeget a Bizottság 2008 óta különítette el további éghajlat-politikai források keretében. A csendes-óceáni térség valamennyi fejlődő szigetországa részesül az éghajlatváltozás elleni globális szövetségre irányuló uniós kezdeményezés keretében nyújtott pénzügyi és technikai támogatásából – vagy közvetlenül, az adott országot célzó programokon keresztül, vagy pedig az Unió csendes-óceáni regionális programjai révén.

Uniós támogatás Ázsiának

Az EU számos különböző csatorna felhasználásával támogatja az ázsiai országok – köztük a Fülöp-szigetek – éghajlat-politikai fellépéseit. Ezek egyike az ázsiai beruházási eszköz, amelynek keretében eddig 3 milliárd EUR értékben éghajlat-politikai projektek kidolgozására került sor, a következő hét év során pedig a keretet jelentősen kibővítik majd; ide tartoznak még az Ázsiai Fejlesztési Banknak nyújtott hozzájárulások; az ASEAN támogatása, amelynek keretében az EU eddigi tapasztalataira épít majd a 2014–2020-ra szóló új regionális program kidolgozásában; valamint a SWITCH-Asia program, amely a fenntartható termelést és fogyasztást támogatja a régióban.

További információk

Éghajlatpolitikai Főigazgatóság, együttműködés nemzetközi partnerekkel:

http://ec.europa.eu/clima/policies/international/index_en.htm

Connie Hedegaard, az Európai Unió éghajlat-politikai biztosa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaard/index_en.htm

Connie Hedegaard a Twitteren:

https://twitter.com/CHedegaardEU

Kapcsolattartók:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar