Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 30. kolovoza 2013.

Klimatska pitanja: pomoć Pacifiku u borbi protiv klimatskih promjena

Europska povjerenica za klimatska pitanja Connie Hedegaard predstavljat će Europsku uniju na godišnjem sastanku Foruma pacifičkih otoka (PIF) koji se od 3. do 5. rujna održava na otoku Majuro (Maršalovi Otoci). Ove je godine središnja tema sastanka odgovor pacifičke regije na klimatske promjene. Povjerenica će posjetiti i Manilu, gdje će 6. rujna sudjelovati u razgovorima s predstavnicima filipinske vlade i Azijske banke za razvoj.

Povjerenica Hedegaard izjavila je: „Moj je cilj uspostaviti partnerstvo između Europske unije i partnera u pacifičkoj regiji za postizanje napretka u programu za globalne klimatske promjene. Pacifička regija može se osloniti na suradnju i planove Europe u pogledu klimatskih promjena. Vjerujemo da će nam pacifička regija pomoći da osiguramo sudjelovanje svih ostalih vodećih gospodarstava u cilju dovršetka ambicioznog klimatskog programa 2015. Nemamo vremena za gubljenje ako želimo izbjeći da razorne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama postaju uobičajene.”

Forum pacifičkih otoka (PIF)

Forum pacifičkih otoka, osnovan 1971., glavna je politička i gospodarskopolitička institucija pacifičke regije. Formalna mu je zadaća jačanje regionalnu suradnju i integracije, a djeluje i kao međuvladino tijelo. PIF ima 16 država članica: 14 pacifičkih otočkih država, Australiju i Novi Zeland.

Ovogodišnji sastanak Foruma pacifičkih otoka nosi naziv „Ujedinjeni pacifički odgovor na klimatske izazove”.

Želja je Maršalovih Otoka, zemlje domaćina, da se sastankom pokrene „Majurska deklaracija za klimatsko vodstvo” u cilju postizanja novog zamaha u borbi te regije protiv klimatskih promjena. Pacifički čelnici označili su klimatske promjene kao najveću prijetnju toj regiji. Zbog svoje male nadmorske visine pacifički otoci posebno su izloženi podizanju razine mora uzrokovanom klimatskim promjenama. Osim toga, ovog su proljeća Maršalovi Otoci na sjevernim otocima proglasili izvanredno stanje zbog suše koja se pripisuje klimatskim promjenama.

Osim sudjelovanja na službenom sastanku PIF-a, povjerenica Hedegaard održat će dvostrane sastanke s čelnicima nekoliko pacifičkih otočkih zemalja. Sastanci će biti usredotočeni na učinke klimatskih promjena u regiji i napredak međunarodnih pregovora u dovršavanju novog međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama 2015. i jačanju globalnih mjera za zaštitu klime prije 2020.

Filipini

Filipini su član osnivač Udruženja zemalja Jugoistočne Azije (ASEAN). U međunarodnim klimatskim pregovorima pripadaju skupini pod nazivom Udružene zemlje u razvoju.

Program povjerenice Hedegaard u Manili uključivat će sastanke s predsjednikom Benignom Aquinom, predstavnicima filipinskog povjerenstva za klimatske promjene i predstavnicima uprave Azijske banke za razvoj. Održat će i radni ručak s predstavnicima filipinskog civilnog društva.

Filipini su posebno izloženi teškim i često ekstremnim vremenskim uvjetima – Svjetska banka upozorila je da klimatske promjene postaju prepreka u razvoju i iskorjenjivanju siromaštva diljem svijeta. U svojem nedavnom izvješću pod nazivom Svladavanje klimatskih promjena na Filipinima naglasila je da je ta zemlja treća u svijetu po izloženosti ekstremnim vremenskim uvjetima i podizanju razine mora.

Podrška EU-a pacifičkoj regiji

Europska unija i njezine države članice najveći su donatori u svijetu i drugi poslije Australije u pacifičkoj regiji. Razvojna suradnja EU-a s državama ACP-a (afričke, karipske i pacifičke države) i OCT-a (prekomorske zemlje i područja), kojom upravlja Komisija, procjenjuje se na 750 milijuna EUR za razdoblje od 2008. do 2013. Pomoć EU-a koristi se za programe namijenjene bilateralnoj pomoći i regionalne programe koje vode pacifičke regionalne organizacije.

EU i pacifička regija imaju dugotrajno partnerstvo i zajedničke interese u pogledu klimatskih promjena, zaštite oceana i ostalih globalnih pitanja. Suradnja u području klimatskih promjena u središtu je partnerstva između EU-a i pacifičke regije. Suradnja između EU-a i pacifičke regije u području klimatskih promjena znatno se povećala u političkom i financijskom smislu nakon Zajedničke deklaracije EU-a i PIF-a o klimatskim promjenama iz 2008. Obnovljenim partnerstvom za razvoj između EU-a i pacifičke regije, koje su prošle godine pokrenule Komisija i Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, omogućuje se okvir za unaprjeđivanje suradnje i koordinacije u borbi protiv klimatskih promjena.

Osim sredstava za razvoj i borbu protiv klimatskih promjena koja su prvobitno dodijeljena državama ACP-a za razdoblje od 2008. do 2013., EU je na raspolaganje stavio financijski paket od 110 milijuna EUR dodatnih sredstava povezanih s klimatskim promjenama, što Komisija izdvaja od 2008. Sve male otočke zemlje u razvoju u pacifičkoj regiji imat će koristi od financijske i tehničke podrške EU-ove inicijative za Globalni savez za borbu protiv klimatskih promjena (GCCA), izravno u okviru državnih programa ili neizravno u okviru pacifičkih regionalnih programa.

Podrška EU-a Aziji

EU na nekoliko načina podupire mjere za zaštitu klime koje poduzimaju zemlje Azije, uključujući Filipine. To uključuje ulagački instrument za Aziju u okviru kojeg se pripremaju ekološki projekti vrijedni oko 3 milijarde EUR, a koji će se znatno proširiti tijekom sljedećih sedam godina, doprinose Azijskoj banci za razvoj, podršku ASEAN-u u okviru kojeg će EU primijeniti dosadašnja iskustva u razvoju novog regionalnog programa za 2014. – 2020. te program SWITCH-Asia za podršku održivoj proizvodnji i potrošnji u regiji.

Dodatne informacije

Glavna uprava za klimatsku politiku i suradnja s međunarodnim partnerima:

http://ec.europa.eu/clima/policies/international/index_en.htm

Europska povjerenica za klimatska pitanja Connie Hedegaard:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/hedegaard/index_en.htm

Connie Hedegaard na Twitteru:

https://twitter.com/CHedegaardEU

Kontakt:

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)

Stephanie Rhomberg (+32 2 298 72 78)


Side Bar