Navigation path

Left navigation

Additional tools

Persbericht

Straatsburg/Brussel, 29 augustus 2013

Europese erfgoeddagen: 50 landen geven vrije toegang tot historische bezienswaardigheden

Miljoenen bezoekers hebben de hele maand september in 50 landen vrije toegang tot duizenden historische en culturele bezienswaardigheden die doorgaans gesloten zijn, in het kader van de jaarlijkse Europese erfgoeddagen, een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa. Morgen, 30 augustus, wordt het officiële startsein voor de Europese erfgoeddagen 2013 gegeven in Jerevan, Armenië, dat momenteel het voorzitterschap van het Comité van ministers van de Raad van Europa bekleedt. Dan zal ook een nieuwe interactieve website worden gelanceerd, met bijzonderheden over de bezienswaardigheden die door het publiek kunnen worden bezichtigd en informatie over speciale evenementen die in elk land in verband met de erfgoeddagen worden georganiseerd.

Zoals te doen gebruikelijk kennen de Europese erfgoeddagen ook dit jaar weer een rijk geschakeerd aanbod aan fascinerende bezienswaardigheden en evenementen waar de geschiedenis tot leven wordt gewekt. Zo zullen bezoekers in Noord-Ierland zich voor even in de Middeleeuwen op weg naar een slagveld kunnen wanen als zij "voelen hoe zwaar een zwaard en een maliënkolder zijn en horen hoe het vizier van een helm dichtklapt". In Nederland staan de erfgoeddagen in het teken van "Macht en glorie" en kunnen de bezoekers 400 jaar geschiedenis aan zich voorbij zien trekken. In Zweden kan in het kader van het thema "Ontmoetingsplaatsen" een reis vol emoties terug in de tijd worden gemaakt naar plaatsen die eeuwenlang dienden als plekken waar men elkaar trof of afscheid van elkaar nam, terwijl in Zwitserland landschappelijk erfgoed wordt belicht in het kader van het thema vuur, licht en energie.

Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken, zei hierover: "De Europese erfgoeddagen zijn een fantastische initiatief voor jong en oud uit alle lagen van de bevolking. Dit jaar verwachten wij dat meer dan 20 miljoen volwassenen en kinderen deze bijzondere gelegenheid te baat nemen om een bezoek te brengen aan bezienswaardigheden die normaal gesproken voor het publiek niet toegankelijk zijn. Dit is een uitgelezen kans om ervoor te zorgen dat ons gemeenschappelijk Europees erfgoed niet verloren gaat en met het oog op de generaties na ons wordt beschermd, terwijl de lokale gemeenschappen tevens een graantje kunnen meepikken door de grotere aantallen toeristen."

Gabriella Battaini-Dragoni, adjunct-secretaris-generaal van de Raad van Europa, voegde hieraan toe: "De Europese erfgoeddagen hebben hun succes te danken aan het feit dat de stuwende krachten lokale gemeenschappen op gemeentelijk en regionaal niveau zijn. Elk jaar sluiten gemeenschappen in heel Europa zich aan bij een 'culturele familie' die ons immens rijke culturele erfgoed in het zonnetje zet."

Achtergrond van de Europese erfgoeddagen

De Europese erfgoeddagen, die in 1985 zijn gelanceerd, worden sinds 1999 georganiseerd als een gezamenlijk initiatief van de Europese Commissie en de Raad van Europa. De 50 landen die het Europees Cultureel Verdrag hebben ondertekend, nemen deel aan de Europese erfgoeddagen. Via culturele evenementen die een maand lang worden georganiseerd worden de schijnwerpers op lokale vaardigheden en tradities, architectuur en kunst gericht, en wordt getracht het wederzijdse begrip tussen Europese burgers te bevorderen.

Voor nadere informatie:

Lijst van evenementen

Raad van Europa: Europese erfgoeddagen

Europese Commissie: Europese erfgoeddagen

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258) Dina Avraam (+32 22959667)

Contact bij de Raad van Europa:

Madelena Grossmann (+33 388412203) - manager programma "Europese erfgoeddagen", directoraat-generaal II – Democratie

Giuseppe Zaffuto (+33 390215604) – mediafunctionaris


Side Bar