Navigation path

Left navigation

Additional tools

Sajtóközlemény

Strasbourg/Brüsszel, 2013. augusztus 29.

Európai Örökség Napok: 50 országban ingyenesen látogathatók egyes történelmi helyszínek

Szeptemberben 50 országban több millió ember léphet be ingyenesen több ezer, ritkán megnyitott történelmi és kulturális helyszínre az éves Európai Örökség Napok keretében, amely az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös kezdeményezése. A 2013. évi Európai Örökség Napokat hivatalosan holnap (augusztus 30-án) nyitják meg Jerevánban, Örményországban. Jelenleg ez az ország látja el az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztét. Ugyanezen a napon hozzáférhetővé válik egy új, interaktív weboldal is, amely tartalmazza a nagyközönség számára nyitva álló helyszínek adatait, és tájékoztatást nyújt az egyes országokban az Európai Örökség Napok kapcsán megrendezett különleges eseményekről.

Ahogyan az már megszokott, az idei Európai Örökség Napok is gazdag tárházát kínálják a változatos és lebilincselő helyszíneknek és rendezvényeknek, amelyek életre keltik a történelmet. Észak-Írországban például arra kapnak lehetőséget a látogatók, hogy egy középkori csatajelenetbe képzeljék bele magukat, ahol „érzik a kard súlyát, a páncéling terhét, és hallják a sisakrostély acélos csengését.” Hollandiában a „Hatalom és dicsőség” a téma, a látogatók ott 400 év történelmét tapasztalhatják majd meg. A svéd „Találkahelyek” érzelmekkel teli utazásra hív olyan helyekre, amelyek sok találkozás és búcsú színhelyeként szolgáltak a századok során, Svájcban pedig a tűz, a fény és az energia témáján keresztül világítják meg a történelmi örökség tájait.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Az Európai Örökség Napok egy fantasztikus kezdeményezés, amelyben kortól és háttértől függetlenül mindenki örömét lelheti. Arra számítunk, hogy idén több mint 20 millió felnőtt és gyerek ragadja meg ezt a különleges alkalmat, és látogat el olyan helyszínekre, amelyek rendszerint nem állnak nyitva a nagyközönség előtt. Ez remek alkalom arra, hogy erősítsük a közös európai örökségünk iránti megbecsülést, s megőrizzük ezeket az értékeket a jövő generációi számára, miközben a megnövekedett idegenforgalom révén a helyi közösségekkel is jót teszünk.”

Gabriella Battaini-Dragoni, az Európa Tanács főtitkár-helyettese hozzátette: „Az Európai Örökség Napok sikerének titka az, hogy helyi szinten, a városi és regionális közösségek szervezik. A közösségek Európa-szerte minden évben egy olyan »kulturális család« részévé válnak, amely elképesztően gazdag kulturális örökségünket ünnepli.”

Az Európai Örökség Napok háttere

Az 1985-ben útjára indított Európai Örökség Napokat 1999 óta az Európai Bizottság és az Európa Tanács közös kezdeményezéseként rendezik meg, az Európai Kulturális Egyezményt aláíró 50 ország részvételével. Az egy hónapig tartó ünnep során szervezett kulturális események a helyi tudást, hagyományokat, építészetet és művészetet mutatják be, de céljuk az európai polgárok közötti kölcsönös megértés elősegítése is.

További információk:

Az események listája

Európa Tanács: Európai Örökség Napok

Európai Bizottság: Európai Örökség Napok

Andrula Vasziliu honlapja

Andrula Vasziliu a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) és Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Az Európa Tanács kapcsolattartói:

Madelena Grossmann (+33 0 3 88 41 22 03) - az Európai Örökség Napok programvezetője, II. főigazgatóság – Demokrácia.

Giuseppe Zaffuto (+33 0 3 90 21 56 04) – sajtófelelős.


Side Bar