Navigation path

Left navigation

Additional tools

Priopćenje za tisak

Strasbourg/Bruxelles, 29. kolovoza 2013.

Dani europske baštine – 50 zemalja nudi javnosti pristup povijesnim znamenitostima

U okviru zajedničke inicijative Europske komisije i Vijeća Europe – Dana europske baštine, koji se održavaju svake godine tijekom rujna milijuni ljudi u 50 zemalja imat će besplatan pristup tisućama povijesnih i kulturnih znamenitosti koji su rijetko otvoreni za javnost. Dani europske baštine 2013. službeno počinju sutra, 30. kolovoza, u Erevanu u Armeniji, koja trenutačno predsjeda Odborom ministara Vijeća Europe. Istoga dana pokrenut će se i novo interaktivno web-mjesto na kojemu će biti dostupne pojedinosti o znamenitostima koje su otvorene za javnost i informacije o posebnim događanjima koja će se održavati u svakoj zemlji povodom Dana baštine.

Kao i obično, ovogodišnji Dani europske baštine nude bogat i raznovrstan raspon fascinantnih znamenitosti i događanja koji će oživjeti povijest. Tako će, na primjer, posjetitelji u Sjevernoj Irskoj imati priliku doživjeti kako je bilo ratovati u srednjem vijeku kada budu „osjetili težinu mača i pancirne košulje i škljocanje vizira na kacigi”. „Moć i slava” tema je u Nizozemskoj gdje će posjetitelji imati priliku proživjeti 400 godina povijesti. U Švedskoj će se u okviru „Sastajališta” nuditi emocionalno putovanje kroz mjesta susreta i rastajanja tijekom stoljeća, dok će se u Švicarskoj kulturni krajolik osvijetliti s pomoću vatre, svjetla i energije.

Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: „Dani europske baštine fantastična je inicijativa u kojoj mogu uživati svi bez obzira na to koliko im je godina i odakle su. Očekujemo da će ove godine više od 20 milijuna odraslih i djece iskoristiti ovu posebnu priliku da posjete znamenitosti kojima javnost obično nema pristup. Ovo je izvrstan način da se naša zajednička europska baština očuva i zaštiti za buduće naraštaje, a istovremeno će lokalne zajednice imati koristi od povećanog turizma.”

Gabriella Battaini-Dragoni, Zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe, dodala je: „Uspjeh Dana europske baštine može se pripisati tome što ih lokalno održavaju općine i regije, koje svake godine diljem Europe postaju dio „kulturne obitelji” slaveći našu izuzetno bogatu kulturnu baštinu.”

Pozadina Dana europske baštine

Pokrenuti 1985., Dani europske baštine organiziraju se od 1999. kao zajednička inicijativa Europske komisije i Vijeća Europe. 50 država potpisnica Europske kulturne konvencije sudjeluje u Danima europske baštine. Na kulturnim se događanjima, koja se organiziraju tijekom jednomjesečne proslave, prikazuju lokalne vještine i tradicije, arhitektura i umjetnost te se njima promiče uzajamno razumijevanje među građanima Europe.

Saznajte više

Popis događanja

Vijeće Europe: Dani europske baštine

Europska komisija: Dani europske baštine

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na twitteru @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Kontakti u Vijeću Europe:

Madelena Grossmann (+33 0 3 88 41 22 03) – voditeljica, program Dana europske baštine, glavna uprava II – demokracija

Giuseppe Zaffuto (+33 0 3 90 21 56 04) – predstavnik za tisak


Side Bar