Navigation path

Left navigation

Additional tools

Lehdistötiedote

Strasbourg/Bryssel 29. elokuuta 2013

Euroopan kulttuuriperintöpäivät: 50 maassa maksuton pääsy historiallisiin kohteisiin

Miljoonat ihmiset 50 maassa pääsevät syyskuun aikana maksutta tuhansiin harvoin avoinna oleviin historiallisiin ja kulttuurikohteisiin. Tämän mahdollisuuden heille tarjoaa Euroopan kulttuuriperintöpäivät, joka on Euroopan komission ja Euroopan neuvoston yhteinen aloite. Vuoden 2013 kulttuuriperintöpäivät käynnistyvät virallisesti huomenna (30. elokuuta) Jerevanissa Armeniassa, joka toimii tällä hetkellä Euroopan neuvoston ministerikomitean puheenjohtajana. Samana päivänä avataan myös uusi interaktiivinen web-sivusto, jolta löytyvät tiedot yleisölle avoimista kohteista. Sivustolla on myös tietoa kussakin maassa kulttuuriperintöpäivien yhteydessä järjestettävistä erityistapahtumista.

Tänäkin vuonna Euroopan kulttuuriperintöpäivät tarjoavat lukuisan joukon kiinnostavia kohteita ja tapahtumia, jotka elävöittävät alueiden historiaa. Esimerkiksi Pohjois-Irlannissa vierailijat pääsevät kuvittelemaan, millaista oli lähteä taisteluun keskiajalla, sillä he saavat tuntea miekan ja rengaspaidan painon ja kuulla kypärän visiirin kalskeen. Alankomaissa teemana on puolestaan ”valta ja maine”, ja siellä vierailijat pääsevät tutustumaan historiaan 400 vuoden ajalta. Ruotsin ”kohtaamispaikat” vievät vierailijan tunteikkaalle matkalle paikkoihin, joissa ihmiset ovat tavanneet ja hyvästelleet toisensa eri vuosisatoina, kun taas Sveitsissä valotetaan kulttuurimaisemaa tulen, valon ja energian teemalla.

Koulutuksesta, kulttuurista, monikielisyydestä ja nuorisoasioista vastaavan komissaarin Androulla Vassilioun mukaan Euroopan kulttuuriperintöpäivät on hieno tapahtuma, josta on iloa kaikenikäisille ja kaikenlaisille ihmisille. ”Tänä vuonna tapahtumiin odotetaan yli 20:tä miljoonaa aikuista ja lasta vierailemaan kohteissa, joihin yleisöllä ei tavallisesti ole pääsyä. Näin voidaan varmistaa, että yhteistä eurooppalaista kulttuuriperintöämme vaalitaan ja suojellaan tulevia sukupolvia varten. Samalla myös paikallisyhteisöt hyötyvät lisääntyneistä matkailijamääristä tapahtuman aikana.”

”Euroopan kulttuuriperintöpäivien menestys perustuu siihen, että paikalliset ja alueelliset yhteisöt huolehtivat sen toteuttamisesta," lisäsi Euroopan neuvoston apulaispääsihteeri Gabriella Battaini-Dragoni. ”Joka vuosi yhteisöt eri puolilla Eurooppaa ovat yhdessä mukana vaalimassa rikasta eurooppalaista kulttuuriperintöä”.

Euroopan kulttuuriperintöpäivien taustaa

Euroopan kulttuuriperintöpäivät järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1985, ja vuodesta 1999 lähtien niitä on järjestetty Euroopan komission ja Euroopan neuvoston yhteisaloitteena. Kulttuuriperintöpäiviin osallistuvat Euroopan kulttuuriyleissopimuksen 50 allekirjoittajavaltiota. Kuukauden aikana järjestettävissä kulttuuritapahtumissa tuodaan esiin paikallista osaamista ja perinteitä, arkkitehtuuria ja taidetta sekä pyritään edistämään eurooppalaisten yhteenkuuluvuutta.

Lisätietoja

Tapahtumaluettelo

Euroopan neuvosto: Euroopan kulttuuriperintöpäivät

Euroopan komissio: Euroopan kulttuuriperintöpäivät

Androulla Vassilioun sivusto

Androulla Vassiliou Twitterissä: @VassiliouEU

Yhteyshenkilöt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Yhteyshenkilöt Euroopan neuvostossa:

Madelena Grossmann (+33 0 3 88 41 22 03) – Johtaja, Euroopan kulttuuriperintöpäivät ‑ohjelma, Pääosasto II – Demokratia

Giuseppe Zaffuto (+33 0 3 90 21 56 04) – Tiedottaja


Side Bar