Navigation path

Left navigation

Additional tools

Pressemeddelelse

Strasbourg/Bruxelles, den 29. august 2013

Europæiske kulturarvsdage: 50 lande giver gratis adgang til historiske steder

I løbet af september vil millioner af mennesker gratis kunne besøge tusinder af historiske og kulturelle steder, der sjældent åbnes for offentligheden, i 50 lande. Det sker som led i de europæiske kulturarvsdage, der finder sted hvert år og afholdes af Europa-Kommissionen og Europarådet. Kulturarvsdagene i år åbnes officielt i morgen (den 30. august) i Jerevan i Armenien, der i øjeblikket har formandsskabet for Europarådets ministerkomité. Same dag lanceres der også et nyt interaktivt websted. Det vil indeholde oplysninger om de steder, der er åbne for offentligheden, samt oplysninger om de særlige begivenheder, der finder sted i hvert land i forbindelse med kulturarvsdagene.

Traditionen tro byder de europæiske kulturdage på et væld af spændende steder og begivenheder, der vækker historien til live. I Nordirland vil de besøgende for eksempel kunne opleve kampens hede ved at kæmpe i et middelalderslag, hvor de "mærker sværdets og ringbrynjens vægt og hører hjelmvisirets klingen." "Magt og pragt" er emnet i Nederlandene, hvor besøgende vil kunne opleve 400 års historie. I Sverige vil "Mødesteder" byde på en gribende rejse til møde- og afrejsesteder i løbet af århundrederne, mens Schweiz kaster lys over kulturarven gennem temaet ild, lys og energi.

I en kommentar udtaler Androulla Vassiliou, EU-kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom: "De europæiske kulturarvsdage er et fantastisk initiativ, der kan nydes af folk i alle aldre og fra alle miljøer. I år forventer vi, at over 20 millioner voksne og børn benytter sig af denne særlige lejlighed til at besøge steder, der normalt er lukket for offentligheden. Det er et fremragende middel til at sikre, at vores fælles europæiske arv værdsættes og beskyttes til fremtidige generationer, mens det samtidig gavner lokalsamfundene i form af flere turister."

Gabriella Battaini-Dragoni, Europarådets vicegeneralsekretær, tilføjer: Kulturarvsdagene er en succes, fordi det er de kommunale og regionale myndigheder, der står for ledelsen på lokalt plan. Hvert år bliver lokalsamfund i hele Europa en del af en "kulturel familie", der fejrer vores umådeligt rige kulturarv."

Baggrund

Initiativet til de europæiske kulturarvsdage blev taget i 1985, og de er siden 1999 blevet afholdt af Europa-Kommissionen og Europarådet i fællesskab. De 50 lande, der har undertegnet den europæiske kulturkonvention, deltager alle i de europæiske kulturarvsdage. Ved kulturarrangementerne, der står på i en måneds tid, belyses lokalsamfundenes håndværk og deres traditioner, arkitektur og kunstværker, samtidig med at den fælles forståelse mellem borgerne i Europa fremmes.

Yderligere oplysninger

Liste over begivenheder

Europarådet: Europæiske kulturarvsdage

Europa-Kommissionen: Europæiske kulturarvsdage

Androulla Vassilious websted

Følg Androulla Vassiliou på Twitter @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58) Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Kontaktpersoner i Europarådet:

Madelena Grossmann (+33 0 3 88 41 22 03) - leder for programmet for de europæiske kulturarvsdage, Generaldirektorat II – Demokrati

Giuseppe Zaffuto (+33 0 3 90 21 56 04) – mediekoordinator


Side Bar