Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 21. kolovoza 2013.

Otvoreni pristup istraživačkim publikacijama dosegnuo prijelomnu točku

Studijom koju je financirala Europska komisija danas je potvrđen globalni pomak u području besplatnog pristupa rezultatima istraživanja, takozvanom „otvorenom pristupu”. U toj se studiji navodi da otvoreni pristup dostiže prijelomnu točku što potvrđuje 50 % znanstvenih radova objavljenih 2011. koji su sada besplatno dostupni. Ta je brojka dvostruko veća od one procijenjene u prethodnim studijama, što se može objasniti poboljšanom metodologijom i širom definicijom otvorenog pristupa. U studiji se procjenjuje i da je više od 40 % stručno pregledanih znanstvenih članaka objavljenih diljem svijeta između 2004. i 2011. sada besplatno dostupno na internetu. U studiju su uključene države članice i neke susjedne zemlje te Brazil, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države.

Poboljšanim pristupom rezultatima istraživanja koji nudi otvoreni pristup može se pridonijeti boljoj i učinkovitijoj znanosti te inovacijama u javnim i privatnim sektorima. „Tim se rezultatima potvrđuje činjenica da će se otvoreni pristup sačuvati. Objavljivanjem rezultata istraživanja poboljšat će se znanost i ojačati naše gospodarstvo koje se temelji na znanju” izjavila je Europska povjerenica za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn.

Studijom je proučena dostupnost znanstvenih publikacija u 22 discipline u europskom istraživačkom prostoru, Brazilu, Kanadi, Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama. U nekoliko zemalja i nekim disciplina sada je više od 50 % znanstvenih radova besplatno dostupno. Većina članaka besplatno je dostupna u područjima opće znanosti i tehnologije, biomedicinskog istraživanja, biologije i matematike te statistike. Otvoreni pristup najviše je ograničen u društvenim i humanističkim znanostima, primijenjenim znanostima, inženjerstvu i tehnologijama.

U nedavnoj Komunikaciji Europske komisije (IP/12/790) otvoreni pristup prepoznat je kao najvažnije sredstvo za unapređenje protoka znanja, stoga i inovacija u Europi. Pr Stoga će otvoreni pristup biti obvezan za sve znanstvene publikacije financirane sredstvima programa EU-a za financiranje istraživanja i inovacija, Horizonta 2020., za razdoblje 2014. – 2020. Komunikacijom se preporučuje da države članice u okviru svojih nacionalnih programa zauzmu pristup sličan onom Komisije.

Povjerenica Geoghegan-Quinn naglasila je da Europska komisija promiče otvoreni pristup u Europi, uključujući i upotrebu rezultata svojeg financiranja istraživanja: „Europski porezni obveznici ne bi trebali plaćati dvostruki iznos za javno financirana istraživanja. Stoga smo omogućili otvoreni pristup publikacijama kao standardnu postavku za Horizont 2020., koji je sljedeći program EU-a za financiranje istraživanja i inovacija.”

Pozadina

Studiju je provela savjetodavna tvrtka Science-Metrix koja se bavi ocjenjivanjem istraživanja. Studijom je obuhvaćeno 28 država članica, Švicarska, Lihtenštajn, Island, Norveška, Turska, bivša jugoslavenska republika Makedonija, Izrael, Brazil, Kanada, Japan i Sjedinjene Američke Države. Ista je tvrtka danas objavila dva druga izvješća u kojima se proučavaju politike otvorenog pristupa i problem otvorenog pristupa podacima.

Glede politika otvorenog pristupa, u izvješću se navodi da većina 48 glavnih ulagača u znanost smatra da su oba ključna oblika otvorenog pristupa prihvatljivi: otvoreni pristup publikacijama u časopisima (pod nazivom „zlatni” i „hibridni” otvoreni pristup) te samoarhiviranje (pod nazivom „zeleni” otvoreni pristup). Više od 75 % ulagača prihvatilo je razdoblja embarga (razdoblje od trenutka objave do trenutka besplatne dostupnosti) u trajanju od 6 do 12 mjeseci.

Trećom je studijom utvrđeno da je trenutačno ipak manje politika uvedeno za otvoreni pristup znanstvenim podacima nego publikacijama. Otvoreni pristup istraživačkim podacima brzo se razvija u okolini u kojoj građani, ustanove, vlade, neprofitna i privatna društva neformalno surađuju kako bi razvili infrastrukturu, norme, prototipe i poslovne modele. U okviru Horizonta 2020., programa EU-a za financiranje istraživanja i inovacija za razdoblje 2014. – 2020., Komisija će pokrenuti pilot-projekt o otvorenom pristupu podacima prikupljenim tijekom javno financiranog istraživanja, uzimajući u obzir legitimnu zabrinutost povezanu s poslovnim interesima, privatnosti i sigurnosti primatelja financijskih sredstava.

Komisija će otvoreni pristup znanstvenim publikacijama učiniti osnovnim načelom programa Horizont 2020. Od 2014. godine svi članci financirani sredstvima programa Horizont 2020. morat će biti dostupni:

  • izdavač će članke odmah staviti na raspolaganje na internetu („zlatni” i „hibridni” otvoreni pristup), pri čemu troškove objavljivanja može snositi Europska komisija ili će

  • istraživači svoje članke staviti na raspolaganje putem otvorenog pristupa bazi podataka najkasnije 6 mjeseci (12 mjeseci za članke iz područja društvenih i humanističkih znanosti) nakon objavljivanja („zeleni” otvoreni pristup).

Poveznice

Poveznice na tri studije:

http://www.science-metrix.com/pdf/SM_EC_OA_Availability_2004-2011.pdf

http://www.science-metrix.com/pdf/SM_EC_OA_Policies.pdf

http://www.science-metrix.com/pdf/SM_EC_OA_Data.pdf

Web-mjesto programa Horizont 2020.:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/index_en.cfm

Kontakti:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inma Martinez Garcia (+32 2 298 73 03)


Side Bar