Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 20 august 2013

Comisia adoptă măsuri comerciale privind Insulele Feroe pentru a proteja stocurile de hering atlantico-scandinav

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet de măsuri ca răspuns la pescuitul nedurabil de hering practicat de Insulele Feroe. Măsurile includ interdicția importurilor de hering și macrou provenind din stocurile atlantico-scandinave capturate sub controlul Insulelor Feroe, precum și a importurilor de produse pescărești care conțin sau sunt făcute din acești pești. Măsurile includ, de asemenea, restricții privind utilizarea porturilor UE de către vase care exploatează stocuri de hering și de macrou sub controlul Insulelor Feroe. Aceasta înseamnă că vasele din Insulele Feroe nu vor fi autorizate să acosteze în porturile UE, cu excepția cazurilor de urgență.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, a precizat: „Instituirea unor astfel de măsuri se face întotdeauna în ultimă instanță. Insulele Feroe ar fi putut pune capăt pescuitului nedurabil, însă au ales să nu facă acest lucru. Acum este clar pentru toată lumea că Uniunea Europeană este hotărâtă să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a proteja durabilitatea pe termen lung a stocurilor.”

Măsurile vor intra în vigoare la 7 zile de la data publicării în Jurnalul Oficial.

Până în 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate în comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe și UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung și o repartizare prestabilită a capturii totale admisibile (TAC). Cu toate acestea, în 2013, Insulele Feroe au decis în mod unilateral să iasă din acest acord și au stabilit o cotă autonomă de peste trei ori mai mare decât cea convenită anterior.

În pofida tuturor eforturilor Comisiei de a găsi o soluție negociată și a avertismentelor repetate privind posibilitatea adoptării de măsuri, Insulele Feroe au refuzat să pună capăt pescuitului nedurabil practicat asupra stocului. După ce a epuizat toate celelalte mijloace, Comisia a decis să facă uz de puterile conferite de instrumentul comercial pentru a încuraja Insulele Feroe să contribuie la conservarea stocului. Pe 31 iulie 2013, aceste măsuri au primit un sprijin clar din partea statelor membre în cadrul Comitetului consultativ pentru pescuit şi acvacultură.

Deși există un litigiu similar cu Islanda în ceea ce privește gestionarea stocului de macrou din Atlanticul de Nord-Est, Comisia nu a adoptat încă măsuri. Cu toate acestea, Comisia întreprinde în prezent primii pași în vederea aplicării instrumentului comercial și în acest caz.

Informații suplimentare

Consiliul și Parlamentul European au adoptat, în octombrie 2012, instrumentul comercial (Regulamentul(UE) nr. 1026/2012) care conferă Comisiei competența de a adopta măsuri împotriva țărilor care permit pescuitul nedurabil.

Contact:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar