Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. augusztus 20.

Kereskedelmi intézkedések a Feröer szigetekkel szemben – a Bizottság az atlanti-skandináv heringállomány megóvására törekszik

Az Európai Bizottság a mai napon intézkedéscsomagot fogadott el, mivel a Feröer szigeteken a heringhalászat még mindig nem fenntartható módon folyik. Az intézkedések többek között elrendelik a Feröer szigetek felügyelete alatt fogott, az atlanti-skandináv állományból származó hering és makréla, valamint az ezekből készült halászati termékek behozatalának uniós tilalmát, továbbá korlátozzák az uniós kikötök használatát az olyan halászhajók esetében, amelyek a Feröer szigetek fennhatósága alatt hering- és makrélahalászattal foglalkoznak. Ez azt jelenti, hogy a Feröer szigetek lobogója alatt hajózó egyes hajók kizárólag akkor köthetnek ki unióbeli kikötőben, ha az biztonsági okokból szükséges.

Maria Damanaki tengerügyi és halászati biztos az alábbiakat nyilatkozta: „Ilyen intézkedéseket mindig csak végső lehetőségként szoktunk meghozni. A Feröer szigetek beszüntethette volna nem fenntartható halászati gyakorlatát, de nem tette. Az EU elkötelezett amellett, hogy minden rendelkezésére álló eszközt felhasználjon a halállomány hosszú távú fenntarthatóságának érdekében.”

Az intézkedések az Európai Unió Hivatalos Lapjában való közzétételük után hét nappal lépnek hatályba.

Az atlanti-skandináv heringállományt 2013-ig Norvégia, Oroszország, Izland, a Feröer szigetek és az Európai Unió közösen kezelte. A kereteket egy minden fél által elfogadott, hosszú távú állománygazdálkodási terv, valamint a teljes kifogható mennyiség (TAC) értelmében előzetesen megállapított részarányok biztosították. 2013-ban azonban a Feröer szigetek egyoldalúan úgy döntött, hogy felmondja a megállapodást, és autonóm kvótát kezdett alkalmazni, amely az előzetesen megállapított részesedését több mint háromszorosára növelte.

Noha a Bizottság minden tőle telhetőt megtett a tárgyalásos megoldás érdekében, és ismételten figyelmeztette a Feröer szigeteket, hogy intézkedéseket fog vele szemben elfogadni, a Feröer szigetek továbbra sem hagyott fel a nem fenntartható halászati gyakorlattal. A Bizottság, mivel egyéb lehetőségeit kimerítette, a piacvédelmi eszköz által rá ruházott jogok alkalmazása mellett döntött, hogy a Feröer szigeteket az állomány védelmére irányuló együttműködésre ösztönözze. A Halászati és Akvakultúra-ágazati Bizottság keretében a tagállamok képviselői 2013. július 31-én egyértelműen kiálltak az intézkedések mellett.

Az északkelet-atlanti makrélaállománnyal kapcsolatos gazdálkodás témájában hasonló vita folyik Izlanddal. A Bizottság ezzel kapcsolatban még nem fogadott el intézkedéseket, ugyanakkor már megtette az első lépést annak érdekében, hogy ebben az esetben is alkalmazhassa a piacvédelmi eszközt.

További információk

A Tanács és az Európai Parlament 2012 októberében fogadta el a piacvédelmi eszközt (1026/2012/EU rendelet), amely felhatalmazza a Bizottságot, hogy intézkedéseket fogadjon el a nem fenntartható halászatot folytató országokkal szemben.

Kapcsolattartók :

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar