Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 20. kolovoza 2013.

Komisija donosi trgovinske mjere za Farske otoke u svrhu zaštite stoka atlantske haringe

Europska je komisija danas donijela paket mjera kako bi se riješio problem trajnog neodrživog ribolova haringa koji provode Farski otoci. Mjere uključuju zabranu uvoza haringe i skuše iz atlantskog stoka koje su ulovljene pod nadzorom Farskih otoka te proizvoda ribarstva koji sadržavaju ili su napravljeni od takve ribe. Mjere uključuju i ograničenja na uporabu lúka EU-a od strane plovila koja izlovljuju stokove haringe i skuše pod nadzorom Farskih otoka. To znači da neka farska polovila neće smjeti pristajati u luke EU-a osim u hitnim slučajevima.

Europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki izjavila je: Uvođenje takvih mjera smatra se uvijek zadnjom opcijom. Ferojci su mogli prekinuti neodrživ ribolov, ali nisu. Sada je svima jasno da je EU odlučan u namjeri da koristi sve dostupne alate kako bi zaštitio dugoročnu održivost stokova.”

Mjere stupaju na snagu 7 dana nakon objave u Službenom listu.

Norveška, Rusija, Island, Farski otoci i EU su stokom atlantske haringe do 2013. upravljali s pomoću dogovorenog dugoročnog plana upravljanja i unaprijed utvrđenim udjelima ukupnog dopuštenog ulova (TAC). Međutim 2013. Farski su otoci jednostrano odlučili prekinuti sporazum te su utvrdili autonomnu kvotu koja je više nego tri puta veća od njihovog prethodno dogovorenog udjela.

Unatoč svim naporima Europske Komisije da pronađe sporazumno rješenje i ponovljenim upozorenjima da može provesti mjere, Ferojci su odbili prekinuti neodrživ ribolov stoka. Nakon što je iscrpila sva ostala sredstva, Komisija je odlučila koristiti ovlasti koje su joj dane trgovinskim instrumentom kako bi potaknula Farske otoke da doprinesu očuvanju stoka. Te su mjere 31. srpnja 2013. jasno podržale države članice u okviru Odbora za ribarstvo i akvakulturu.

Sličan spor postoji s Islandom glede upravljanja stokom sjeveroistočne atlantske skuše, no Komisija još nije provela mjere u vezi s time. Ipak, Komisija sada poduzima početne mjere za primjenu trgovinskog instrumenta i u tom slučaju.

Više informacija

Vijeće i Europski parlament donijeli su u listopadu 2012. trgovinski instrument (Uredba (EU) br. 1026/2012) kojim se Komisija ovlašćuje za donošenje mjera protiv zemalja koje dopuštaju neodrživ ribolov.

Kontakti:

Oliver Drewes (+32 2 299 24 21)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)


Side Bar