Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2013. augusztus 20.

A daganatok érellátásának megszüntetését kutató VAMPIRE projekt kapja az 50. európai ipari doktorátusi támogatást

Az Európai Bizottság ma ítéli oda az európai ipari doktorátus címén nyújtott ötvenedik kutatási támogatást. Az 1,5 millió eurós összeggel a Bizottság olyan új ellenyanyagokat fejlesztő kutatást támogat, amely a daganatot ellátó erek ellen fejleszt ki antitesteket és így ezen erek eradikálásával a rákos sejtburjánzás megszűnik. Az úgynevezett VAMPIRE projektet („Vascular Antibody-Mediated Pharmaceutically Induced tumour Resection”, azaz ellenanyagok által közvetített gyógyászati hatóanyagokkal végzett vaszkuláris daganat-eltávolítás) az egyesült királyságbeli Birmighami Egyetem és az utrechti székhelyű holland SomantiX biotechnológiai vállalat irányítja. A kutatást több európai egyetem, vállalkozás és kutatási központ, köztük a zürichi ETH műszaki egyetem és a Cancer Research UK brit karitatív szervezet is elősegíti. Az európai ipari doktorátus rendszere olyan projekteket támogat, amelyek két különböző országban tevékenykedő üzleti és egyetemi partnerek együttműködésén alapulnak.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos így nyilatkozott: „Örülök, hogy az európai ipari doktorátus eljutott ehhez a mérföldkőhöz; talán nem is lehetne jobb példát találni az ágazatközi együttműködésre, amelyet serkenteni kívánunk, mint a rák leküzdésére irányuló partnerség. Az európai ipari doktorátus remek példája annak a hozzáadott értéknek, amelyet az uniós befektetés nyújthat a kiválóság, az innováció és a versenyképesség területén azzal, hogy kapcsolatokat teremt az egyetemek, a kutatás és az üzleti élet között.”

Roy Bicknell professzor, a projekt birminghami vezetője szerint „az európai ipari doktorátus jelentős társadalmi igényt elégít ki. Orvosilag és gazdaságilag egyaránt fontos kutatások folytatását teszi lehetővé, és ugyanakkor elősegíti az iparban tevékenykedő kiváló kutatók következő generációjának képzését is.”

Az európai ipari doktorátust 2012-ben kísérleti projektként indította az Unió az európai kutatási ösztöndíjprogram, a Marie Curie-fellépések részeként. Az ipari doktorátusi program célja, hogy a doktorjelöltek kiváló kutatási projektek keretében szakmai tapasztalatokra tehessenek szert, és hogy egyre több fiatal válassza a tudományos pályát.

Ahhoz, hogy egy projekt az európai ipari doktorátus keretében támogatásban részesüljön, két különböző országban tevékenykedő egy-egy üzleti és egyetemi résztvevő között kell partnerséget létrehoznia. A hároméves ipari doktori ösztöndíj lehetővé teszi, hogy a kutatók felváltva dolgozzanak mindkét országban egyetemi laboratóriumokban és vállalkozásoknál, a magánszektorból és az egyetemekről érkező mentorok irányítása alatt. A képzés olyan nem tudományos jellegű készségeket is magában foglal, mint a vállalkozói készség, a kommunikáció és a a szellemi tulajdon kezelése.

Az európai ipari doktorátusi támogatások az átnevezett Marie Skłodowska-Curie fellépések keretében is fennmaradnak, a jövő év januárjában induló új „Horizont 2020” kutatási és innovációs keretprogram részeként.

Előzmények

A Marie Curie-fellépések európai kutatói támogatások, amelyeket az Európai Bizottság által kezelt finanszírozás biztosít. 2013 végéig a Marie Curie-fellépések 60 000, közel 130 különféle nemzetiségű kutatót részesítenek támogatásban. A program révén támogatáshoz jutó kutatások több mint fele az olyan társadalmi kihívásokat célozza meg, mint például az egészségügy, az éghajlatváltozás és az energiakészletek szűkössége. A program keretében támogatott kutatók 37%-a nő, és a részt vevő üzleti vállalkozások több mint fele kis- és középvállalkozás (kkv). A Marie Curie-fellépések költségvetése 2007–2013-ra 4,7 milliárd euró.

Az új Marie Skłodowska-Curie-fellépések alkotják majd a doktori képzés kiválóságának támogatására létrehozott fő uniós programot. 2014–2020 között e fellépések 25 000 doktorandusz számára nyújtanak majd támogatást európai ipari doktorátusok, (több egyetem részvételével folytatott) közös doktori programok és más magas szintű kutatási képzések keretében. A Marie Skłodowska-Curie-fellépések olyan képzésekre fektetik a hangsúlyt, amelyek a kutatást párosítják a foglalkoztathatóságot a lehető leginkább elősegítő készségekkel, mint például a menedzsment, a vállalkozói készség és a kommunikációval kapcsolatos szakértelem. Az Európai Parlament és a tagállamok a közelmúltban jóváhagyták, hogy a Marie Skłodowska-Curie-fellépések a Horizont 2020 stratégia összköltségvetésének 8%-át tegyék ki. Ezt a határozatot azonban az európai intézményeknek még hivatalosan el kell fogadniuk.

További információk

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

Andrula Vasziliu honlapja

Kövesse Andrula Vasziliut a Twitteren: @VassiliouEU

Kapcsolattartók :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar