Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 20. kolovoza 2013.

Komisija dodjeljuje pedesetu stipendiju za europski doktorski studij iz područja industrije projektu VAMPIRE za istraživanje onemogućivanja dotoka krvi u tumor

Europska komisija danas dodjeljuje svoju pedesetu stipendiju za europski doktorski studij iz područja industrije (EID). Stipendija u iznosu od 1,5 milijuna EUR namijenjena je istraživanju novih protutijela koja će uništiti krvne žile u tumoru i iskorijeniti ga. Projekt pod nazivom VAMPIRE (resekcija tumora krvnih žila farmaceutski posredovanim protutijelima) predvode Sveučilište u Birminghamu u Ujedinjenoj Kraljevini i SomantiX, nizozemsko biotehnološko društvo sa sjedištem u Utrechtu. Istraživanje ima potporu povezanih europskih sveučilišta, poduzeća i istraživačkih centara uključujući švicarsko znanstveno i tehnološko sveučilište ETH u Zürichu te Cancer Research, dobrotvornu organizaciju za istraživanje karcinoma u Ujedinjenoj Kraljevini. Cilj su sheme EID-a projekti koji okupljaju poslovne i akademske partnere u dvije zemlje.

Androulla Vassiliou, povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: „Sretna sam što smo postigli ovu prekretnicu za europski doktorski studij u području industrije. Ne postoji bolji način kako ukazati na međusektorsku suradnju koju želimo potaknuti od ovog partnerstva za borbu protiv karcinoma. EID je izvrstan prikaz dodane vrijednosti koja se može postići ulaganjem u izvrsnost, inovacije i konkurentnost povezujući sveučilišta, istraživačke ustanove i poduzeća.”

Profesor Roy Bicknell koji će voditi projekt iz Birminghama izjavio je: „Europski doktorski studij u području industrije veoma je važan za društvo. Omogućuje istraživanjima od medicinske i gospodarske važnosti napredak, u isto vrijeme stvarajući novu generaciju vodećih znanstvenika u području industrije.”

Europski doktorski studij u području industrije pokrenut je 2012. kao pilot-projekt u okviru akcija Marie Curie (MCA), europskog programa istraživačkih stipendija. Cilj je programa kandidatima doktorskog studija omogućiti stjecanje stručnog iskustva na izvrsnim istraživačkim projektima te više mladih zainteresirati za znanstvene karijere.

Kako bi bio prikladan za financiranje u okviru EID-a, projekt mora obuhvatiti jednog poslovnog i jednog akademskog partnera iz dvije zemlje. Trogodišnja stipendija EID-a omogućuje istraživačima da naizmjence rade u dvije zemlje na sveučilištima ili poduzećima pod mentorstvom nadzornika iz privatnog sektora i sveučilišta. Osposobljavanje uključuje neznanstvene vještine kao što je poduzetništvo, komunikacijske vještine i upravljanje intelektualnim vlasništvom u nastavnom programu.

Stipendije EID-a postojat će u okviru preimenovanih akcija Marie Skłodowska–Curie u okviru novog programa EU-a Obzor 2020. za istraživanje i inovacije koji započinje u siječnju sljedeće godine.

Pozadina

Akcijama Marie Curie promiču se istraživačke karijere u Europi i financiraju se sredstvima Europske komisije. Od 1996. do kraja 2013. u okviru akcija Marie Curie potporu će primiti 60 000 istraživača gotovo 130 različitih nacionalnosti. Više od polovine istraživanja koja primaju potporu iz tog programa posvećeno je društvenim promjenama kao što su zdravlje, klimatske promjene i manjak energenata. Od ukupnog broja istraživača koji primaju sredstva iz programa 37 % su žene, dok mala i srednja poduzeća (MSP) predstavljaju više od polovine poduzeća koja u njemu sudjeluju. Proračun akcija Marie Curie iznosi 4,7 milijuna EUR za 2007. – 2013.

Nove akcije Marie Skłodowska-Curie (MSCA) bit će glavni program EU-a za potporu izvrsnim doktorskim studijima. U razdoblju 2014. – 2020. MSCA pružit će potporu za 25 000 doktorskih istraživačkih programa u obliku europskih doktorskih studija iz područja industrije, združenih doktorskih studija (uključujući nekoliko sveučilišta) i ostalih visokokvalitetnih istraživačkih osposobljavanja. MSCA-om će se naglasak staviti na osposobljavanje u kojem se istraživanje kombinira s ostalim vještinama kojima se povećava zapošljivost, npr. upravljanje, poduzetništvo i komunikacijske vještine. Europski parlament i države članice nedavno su dogovorile da će MSCA dodijeliti 8 % ukupnog proračuna programa Obzor 2020. Međutim, tu odluku europske institucije tek moraju službeno donijeti.

Dodatne informacije

Europska komisija: Obrazovanje i osposobljavanje

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU

Kontakti:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar