Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Eвропейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 20 август 2013 г.

Судан: ЕС мобилизира хуманитарни експерти за оценка на последиците от наводненията

Европейската комисия мобилизира експерти по хуманитарна помощ за оценка на нуждите на пострадалите от тежките наводнения в Судан през последните седмици. При необходимост Комисията е готова да увеличи хуманитарната си помощ за населението на страната.

Следя отблизо новините за наводненията в Судан и искам да изразя своето съчувствие и подкрепа за хората, пострадали от бедствието“, заяви днес Кристалина Георгиева, европейски комисар по хуманитарната помощ и гражданската защита. И добави: „Дадох указания експерти от службата на ЕС за хуманитарна помощ да бъдат готови за спешна оценка на нуждите по места веднага след като стане възможен достъпът до засегнатите области.

Убедена съм, че правителството на Судан ще разреши незабавно достъпа на хуманитарните организации до тези райони. Бързата оценка е от решаващо значение, за да се определи как и с колко да се помогне. Така жертвите на наводненията ще получат толкова необходимата им помощ при бедствия“.

От началото на август на територията на Судан от поройните дъждове и наводнения са пострадали приблизително 147 000 души, в това число над 84 000 в Хартум, най-засегнатата област. Щетите по жилищата и инфраструктурата са значителни.

Предоставената от Европейската комисия хуманитарна помощ на Судан за периода 2012—2013 г. до момента надхвърля 76 милиона евро. Повечето финансирани от ЕС проекти за хуманитарна помощ в Судан подпомагат готовността и действията при извънредни ситуации, като например обучаване на екипи и осигуряване на запаси в случай на бедствия като сегашните наводнения. По линия на тези проекти вече може да бъде насочена помощ за пострадалото население. Хуманитарните експерти на ЕС, които се намират на място в Хартум, са в готовност за извършването на спешни оценки на нуждите веднага след като достъпът до засегнатите зони стане възможен. След това задачата им е със съдействието на хуманитарните партньори на ЕС и при пълна координация с правителството на Судан необходимата помощ да достигне до пострадалите от бедствията.

За контакти:

Иринa Новаковa (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)


Side Bar