Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 14. avgusta 2013

Digitalna agenda: švicarski, francoski in nemški znanstveniki razvili miniaturne umetne oči žuželk, ki bi jih lahko uporabljali za preprečevanje nesreč

Znanstveniki iz Švice, Nemčije in Francije so s preučevanjem delovanja oči žuželk oblikovali in izdelali prve umetne polno delujoče zaobljene sestavljene oči. Projekt „CURVACE“ je prejel dva milijona evrov finančnih sredstev EU za razvoj miniaturnih „oči žuželk“, za katere se odpirajo številne možnosti industrijske uporabe v mobilni robotiki, pametnih oblačilih in medicinskih napravah.

Umetne sestavljene oči bi se v prihodnosti lahko uporabljale na področjih, kjer je panoramsko zaznavanje bistvenega pomena. Prožno umetno sestavljeno oko bi bilo lahko na primer nameščeno na vozila za učinkovito zaznavanje ovir (npr. med parkiranjem vozila, za samodejno vodenje vozila ali za zaznavanje drugih vozil in pešcev, ki se vozilu preveč približajo) ali vgrajeno v vizualno vodena mikro letala za preprečevanje trkov (npr. med pristajanjem ali za izogibanje oviram pri reševalnih operacijah). Zaradi njihove značilne tanke in prožne zgradbe so primerna za vgradnjo v tkanine pametnih oblačil, na primer v pametna pokrivala s sistemi za opozarjanje pred trki za slabovidne osebe. Poleg tega bi bilo umetne sestavljene oči možno pritrditi na stene in pohištvo pametnih domov za zaznavanje gibanja (npr. kot pripomoček starejšim v varovanih stanovanjih, ali kot pripomoček za preprečevanje nezgod otrok).

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je povedala: „Narava nam ponuja vrsto izjemno naprednih rešitev za naše probleme. Raziskovalni programi, ki jih financira EU, nam omogočajo, da navdih črpamo iz izjemnih rešitev, ki nam jih ponuja mati narava, ter da te rešitve lažje razumemo, posnemamo in jih uporabimo za izboljšanje kakovosti življenja sodržavljanov.“

Značilnosti in funkcionalnost sestavljenega očesa so podobne tistim, ki jih imajo oči sadne mušice iz rodu Drosophila in oči drugih členonožcev. Gre za majhen cilindričen predmet (s premerom 12,8 mm in težak 1,75 g), ki je sestavljen iz 630 „očesc“, imenovanih omatidiji, ki so razporejeni v 42 stolpcev s po 15 senzorji. Vsak omatidij je sestavljen iz leče (172 mikronov) in elektronske slikovne pike (piksla) (30 mikronov). Ti senzorji imajo napredne optične lastnosti, kot sta nepopačeno panoramsko vidno polje zornega kota 180° x 60° in veliko globinsko ostrino ter se lahko prilagaja najrazličnejšim svetlobnim pogojem.

Projekt CURVACE je financirala Evropska komisija v okviru odprtega programa za prihodnje in nastajajoče tehnologije (FET). Ta program je del „odlične znanosti“, ki je eden od programov Obzorja 2020, okvirnega programa EU za raziskave in inovacije. Odprti program FET spodbuja inovativne ideje ter skupne raziskave na področju nastajajočih, visoko tveganih vizionarskih znanosti in tehnologij.

Ozadje

V projektu sodeluje pet ustanov: EPFL (Švica), Univerza v Aix-Marseillu in CNRS (Francija), Fraunhofer inštitut za uporabno optiko in finomehaniko (Nemčija) in Univerza v Tübingenu (Nemčija), ki so pri projektu sodelovale 45 mesecev (od 1. oktobra 2009 do 30. junija 2013). Proračun celotnega projekta znaša 2,73 milijona evrov, 2,09 milijona evrov pa je prispevala EU.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v publikaciji Proceedings, ki ga izdaja Akademija znanosti ZDA (PNAS).

Uporabne povezave

http://www.curvace.org/

http://cordis.europa.eu/projects/237940

Ključne besede (Hashtags): @fet_eu #FP7 #FET

Povejte svoje mnenje

Digitalna agenda

Neelie Kroes

Spremljajte komisarko Neelie Kroes na Twitterju.

Kontakt:

E-naslov: comm-kroes@ec.europa.eu

Tel.: +32 22956361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar