Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 14. kolovoza 2013.

Digitalni program: Švicarski, francuski i njemački znanstvenici razvili su minijaturne umjetne oči kukca koje bi mogle pomoći u sprječavanju nezgoda

Znanstvenici u Švicarskoj, Njemačkoj i Francuskoj istraživali su kako funkcioniraju oči kukaca te su osmislili i proizveli prve u potpunosti funkcionalne minijaturne konveksne umjetne složene oči. Ukupno 2 milijuna eura iz fondova EU dodijeljeno je projektu „CURVACE” za razvoj minijaturnih očiju „kukaca” koje imaju velik industrijski potencijal primjene u mobilnoj robotici, pametnoj odjeći i medicinskim aplikacijama.

Umjetne složene oči u budućnosti bi se mogle koristiti u područjima u kojima je panoramsko otkrivanje pokreta od ključnog značaja. Na primjer, fleksibilno umjetno složeno oko može se postaviti na automobile za učinkovito otkrivanje prepreka (npr. prilikom parkiranja, za automatsko vođenje vozila ili prepoznavanje vozila ili pješaka koji su se previše približili vozilu) ili ugraditi u mikro bespilotne letjelice (MAV - Micro Air Vehicles) za sprečavanje sudara pri vizualnom vođenju (npr. pri slijetanju ili za izbjegavanje prepreka, primjerice prilikom spasilačkih intervencija). Zahvaljujući maloj debljini i savitljivosti umjetne složene oči mogu se ugraditi i u tkanine za proizvodnju pametne odjeće, primjerice pametnih šljemova s ugrađenim sustavom za sprječavanje sudara namijenjenih slabovidnim osobama. Osim toga fleksibilne umjetne složene oči mogu se postaviti na zidove i namještaj u pametnim domovima za otkrivanje pokreta (npr. kao pomoć starijim osobama u okviru potpore za samostalan život ili za sprječavanje nezgoda djece).

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes izjavila je: „Priroda nam nudi brojna izuzetno sofisticirana rješenja za rješavanje naših problema. Istraživački programi financirani sredstvima EU-a omogućuju nam da potražimo nadahnuće u majci prirodi te pokušamo razumjeti, kopirati i industrijski proizvesti iznimna rješenja koja nam priroda nudi kako bismo poboljšali kvalitetu života ljudi.

Složeno oko po svojim svojstvima i načinu funkcioniranja nalik je oku voćne mušice Drosophile i drugih člankonožaca. Složeno oko mali je cilindrični predmet promjera 12,8 mm i težine 1,75 grama. Sastavljeno je od 630 „jednostavnih očiju”, koje se nazivaju omatidiji, poredanih u 42 stupca sa po 15 senzora. Svaki je omatidij sastavljen od leće (172 mikrona) spojene na elektronički piksel (30 mikrona). Senzori imaju napredna optička svojstva, kao što je neiskrivljeno panoramsko vidno polje 180° x 60° i velika dubina polja, i mogu se prilagođavati različitim svjetlosnim uvjetima.

Projekt CURVACE financirala je Europska komisija u okviru programa za tehnologije budućnosti i nove tehnologije (FET Open). U dijelu „Izvrsne znanosti” okvirnog progama EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020., otvorenim programom FET potiču se nove ideje: zajednička istraživanja u području visokorizičnih vizionarskih znanstveno-tehnoloških projekata u ranoj fazi.

Pozadina

Na projektu sudjeluje 5 ustanova: EPFL (Švicarska), Sveučilište Aix-Marseille i CNRS (Francuska), Frauenhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering (Njemačka) i Sveučilište u Tübingenu (Njemačka) koje su zajednički radile na projektu 45 mjeseci (1.10.2009. – 30.6.2013.). Proračun za cjelokupni projekt iznosi 2,73 milijuna eura, od čega je 2,09 milijuna eura dodijeljeno iz sredstava EU-a.

Rezultati su objavljeni u publikaciji Proceedings koju izdaje Nacionalna akademija znanosti SAD-a (PNAS).

Korisne poveznice

http://www.curvace.org/

http://cordis.europa.eu/projects/237940

Ključne riječi (Hashtags): @fet_eu #FP7 #FET

Recite svoje mišljenje

Digitalni program

Neelie Kroes

Pratite Neelie na Twitter

Podaci za kontakt:

E-pošta comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.56361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar