Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 14.8.2013

Euroopan digitaalistrategia: eurooppalaisvoimin kehitetyistä keinotekoisista hyönteisen verkkosilmistä apua onnettomuuksien ehkäisemiseen

Tutkijat Sveitsistä, Saksasta ja Ranskasta selvittivät hyönteisen silmän toimintaa, minkä perusteella he suunnittelivat ja rakensivat ensimmäiset täysin toimivat keinotekoiset miniatyyrikokoa olevat kaarevat verkkosilmät. ”CURVACE”-hanke sai EU-rahoitusta 2 miljoonaa euroa sellaisten miniatyyrikokoisten ”hyönteisen” silmien kehittämiseksi, joilla on runsaasti teollisia mahdollisuuksia mobiilirobotiikan, älykkäiden vaatteiden ja lääketieteellisten sovellusten alalla.

Tulevaisuudessa keinotekoista verkkosilmää voitaisiin käyttää aloilla, joilla panoraamaliikkeentunnistus on olennaisen tärkeää. Joustavia keinotekoisia verkkosilmiä voitaisiin esimerkiksi asentaa auton eri puolille havaitsemaan tehokkaasti esteitä (esim. pysäköitäessä tai käytettäessä automaattiohjausta taikka liian lähellä olevien ajoneuvojen tai jalankulkijoiden havaitsemiseksi). Niitä voitaisiin myös hyödyntää mikrokokoisissa lentolaitteissa (Micro Air Vehicles – MAV) näkymään perustuvassa esteettömässä navigoinnissa (kuten laskeutumisen aikana tai esteiden väistämiseksi esim. pelastusoperaatioissa. Koska keinosilmät ovat ohuita ja joustavia, niitä voitaisiin myös yhdistää kankaisiin, joista tehdään älykkäitä vaatteita ja asusteita, kuten näkövammaisille tarkoitettuja älykkäitä hattuja, jotka on varustettu törmäysvaroittimella. Lisäksi joustavia keinotekoisia verkkosilmiä voitaisiin asentaa älykkäiden kotien seiniin ja huonekaluihin liiketunnistimiksi (esim. vanhuksia varten tietotekniikka-avusteisessa asumisessa tai lapsia varten onnettomuuksien ehkäisemiseksi).

Euroopan komission varapuheenjohtajan Neelie Kroesin mukaan “luonto tarjoaa meille monia erittäin kehittyneitä ratkaisuja ongelmien ratkomiseksi. Euroopan komission rahoittamat tutkimusohjelmat antavat meille mahdollisuuden ammentaa ideoita ja ymmärtää, kopioida ja toteuttaa uudestaan teollisessa mittakaavassa joitakin hienoja asioita, joita luontoäidillä on meille tarjottavana kanssaihmistemme elämänlaadun parantamiseksi.”

Keinotekoisen verkkosilmän ominaisuudet ja toiminta ovat samanlaisia kuin Drosphila-suvun mahlakärpäsillä ja muilla niveljalkaisilla. Lieriömäinen verkkosilmä on pieni (läpimitta 12,8 mm ja paino 1,75 g). Se on tehty 630 osasilmästä, joita kutsutaan ommatideiksi. Nämä ommatidit on ryhmitetty 42 pylvääksi, joissa kussakin on 15 anturia. Kukin ommatidi koostuu linssistä (172 mikronia), johon on yhdistetty sähköinen kuvapiste (30 mikronia). Näillä antureilla on edistyneet optiset ominaisuudet, kuten vääristymätön 180 × 60 asteen panoraamanäkökenttä ja suuri syvyysnäkö, ja ne voivat mukautua moniin erilaisiin valaistusolosuhteisiin.

CURVACE-hanketta rahoitettiin Euroopan komission tulevien ja kehitteillä olevien teknologioiden FET Open –ohjelmasta (Future and Emerging Technologies – FET). FET Open ‑ohjelmalla, joka on osa Euroopan unionin tutkimuksen ja innovoinnin Horisontti 2020 ‑puiteohjelman ”Huipputason tiede” ‑osiota, edistetään uusia, ennennäkemättömiä ideoita, kuten kehittymässä olevan suuririskisen visionäärisen tieteen ja teknologian yhteistyöhankkeita.

Tausta

Hankkeessa oli mukana viisi yhteistyötä harjoittavaa laitosta: EPFL (Sveitsi), Aix‑Marseillen yliopisto ja CNRS (Ranska), Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering ja Tübingenin yliopisto (Saksa) toimivat yhdessä 45 kuukautta (1.10.2009–30.6.2013). Koko hankkeen budjetti oli 2,73 miljoonaa euroa, joista 2,09 miljoonaa euroa oli EU-rahoitusta.

Tutkimustulokset on julkaistu tieteellisessä julkaisussa Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS).

Hyödyllisiä linkkejä

http://www.curvace.org/

http://cordis.europa.eu/projects/237940

Aihetunnisteet (hashtags): @fet_eu #FP7 #FET

Kerro mielipiteesi

Euroopan digitaalistrategia

Neelie Kroes

Neelie Kroes Twitterissä

Yhteystiedot:

Sähköposti: comm-kroes@ec.europa.eu

Puhelin: (+32-2) 295 63 61

Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar