Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 14. august 2013

Den digitale dagsorden: Schweiziske, franske og tyske forskere udvikler kunstige insektøjne i miniaturestørrelse, som kan hjælpe med at forebygge ulykker

Forskere i Schweiz, Tyskland og Frankrig har undersøgt, hvordan insektøjne fungerer, og bygget de første fuldt ud funktionelle kunstige facetøjne i miniaturestørrelse. Projektet "CURVACE" har modtaget 2 mio. EUR i EU-støtte til at udvikle de små "insektøjne", som har stort industrielt potentiale inden for mobil robotteknologi, intelligent beklædning og medicinsk udstyr.

I fremtiden kan det kunstige facetøje måske anvendes inden for områder, hvor panoramiske bevægelsessensorer er afgørende. For eksempel kan et fleksibelt kunstigt facetøje fastgøres rundt om biler for effektivt at detektere hindringer (f.eks. ved parkering, til automatstyring eller til at opdage andre biler eller fodgængere, der kommer for tæt på), eller implementeres i mikroluftfartøjer (MAV'er) til synsbaseret kollisionsfri navigation (f.eks. under landing eller til at undgå hindringer eksempelvis under redningsoperationer). På grund af deres naturligt lave tykkelse og deres fleksibilitet kan de også integreres i stof for at lave intelligent beklædning som f.eks. intelligente hatte med kollissionsalarmsystemer til synshæmmede. Derudover kan fleksible kunstige facetøjne sættes på vægge og møbler i intelligente hjem som bevægelsessensorer (f.eks. til ældre mennesker i intelligente omgivelser eller til at forebygge uheld blandt børn).

Europa-Kommissionens næstformand Neelie Kroes udtaler: "Naturen giver os mange ekstremt sofistikerede løsninger på vores problemer. De forskningsprogrammer, som Kommissionen støtter, giver os mulighed for i industriel målestok at blive inspireret, forstå, kopiere og skabe nogle af de fantastiske ting, som moder jord har givet os, så vi kan forbedre livet for borgerne."

Facetøjet har egenskaber og funktioner, der minder om bananfluers (Drosphila) og andre leddyrs øjne. Øjet, en lille (12,8 mm i diameter, 1,75 gram) cylindrisk genstand, består af 630 "enkeltøjne", kaldt ommatidier, som er arrangeret i 42 kolonner med 15 sensorer i hver. Hvert ommatidium består af en linse (172 mikron) sat sammen med en elektronisk pixel (30 mikron). Disse sensorer har avancerede optiske egenskaber, såsom et ufordrejet panoramisk synsfelt på 180°x60° og en stor skarphedsdybde, og kan tilpasses mange forskellige lysforhold.

CURVACE-projektet blev støttet gennem Europa-Kommissionens program FET Open. Som led i "videnskabelig topkvalitet", som indgår i Horisont 2020 – rammeprogrammet for forskning og innovation i Den Europæiske Union – fremmer FET Open nye idéer: samarbejdsprojekter inden for forskning i visionær højrisikovidenskab og –teknologi.

Baggrund

Projektet omfatter 5 samarbejdende institutioner: EPFL (Schweiz), Universitetet i Aix-Marseille og CNRS (Frankrig), Fraunhofer Institute for Applied Optics and Precision Engineering (Tyskland) og Universitetet i Tübingen (Tyskland), som har arbejdet sammen i 45 måneder (1.10.2009 – 30.6.2013). Budgettet for hele projektet er på 2,73 mio. EUR, hvoraf 2,09 mio. kommer fra EU-støtte.

Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).

Links

http://www.curvace.org/

http://cordis.europa.eu/projects/237940

Hashtags: @fet_eu #FP7 #FET

Deltag i debatten

Den digitale dagsorden

Neelie Kroes

Følg Neelie på Twitter

{0>Contacts :<}100{>Kontaktpersoner:<0}

{0>Email:<}100{>E-mail:<0} {0>comm-kroes@ec.europa.eu Tel:<}99{>comm-kroes@ec.europa.eu

Tlf.:<0} {0>+32.229.56361 Twitter:<}100{>+32.229.56361 Twitter:<0} {0>@RyanHeathEU<}100{>@RyanHeathEU<0}


Side Bar