Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 14. avgusta 2013

Komisija namenila 13,7 milijona EUR za krepitev čezmejnih digitalnih javnih storitev

Po uspešnem sodelovanju med državami članicami EU, industrijo, nacionalnimi upravami, akademiki, zasebnim sektorjem in lokalnimi skupnostmi v vrsti projektov za lažje čezmejno življenje, delo, potovanje, študij in poslovanje, Evropska komisija namenja 13,7 milijona EUR za nadaljnji razvoj čezmejnih digitalnih javnih storitev. Novi projekt „e-SENS“ (Electronic Simple European Networked Services) bo pomagal pri razvoju digitalnih javnih storitev, ki podjetjem omogočajo lažje poslovanje v matični državi članici in drugod v Uniji — vključno z ustanavljanjem podjetij, izpolnjevanjem zakonskih zahtev in sodelovanjem v javnih razpisih. Prav tako bo povezal nacionalne digitalne storitve za državljane na počitnicah v drugi državi članici, za delo ali študij.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes je dejala: „Povezano delovanje številnih digitalnih javnih storitev, ki obstajajo v Evropi, na varen in učinkovit način je pridobitev za vse: vlade lahko najbolje izkoristijo svoje spletne strategije, podjetja lahko zmanjšajo stroške poslovanja na enotnem trgu, državljani pa se pri potovanjih po Evropi srečujejo z manj birokracije.“

Tukaj je nekaj primerov, kako lahko e-SENS Evropejcem pomaga izkoristiti vse prednosti enotnega trga:

  • Anja je lastnica litovske potovalne agencije, specializirane za potovanja na Portugalsko. Želi si ustanoviti agencijo na Portugalskem za organizacijo potovanj v baltske države. Na enotni kontaktni točki SPOCS, ki je v celoti na voljo na spletu, se lahko seznani s pogoji, ki jih je treba izpolnjevati, in poišče pomoč pri dokončanju postopkov registracije na spletu.

  • Poleg tega se bo Anja v kratkem poročila. Poroka bo potekala v domačem kraju njenega zaročenca v Španiji. Anja bo lahko zahvaljujoč modulu STORK prijavo za poroko opravila v Litvi prek spleta s pomočjo elektronske identifikacije (eID).

  • Karlu so med poletom iz Bruslja v Atene izgubili prtljago. Ni zadovoljen z nadomestilom, ki mu ga je letalski prevoznik ponudil v okviru pravic potnikov EU. Na podlagi projekta e-CODEX lahko na spletu kjer koli v Evropi začne postopek za spore majhne vrednosti.

  • Sabrina je na obisku pri bratrancih in sestričnah na Danskem, ko ugotovi, da ji je zmanjkalo zdravil za sladkorno bolezen. Na srečo lahko v tujini s pomočjo sistema epSOS ePrescription zdravila dobi v lekarni.

Učinkovitost čezmejnih digitalnih javnih storitev se bo z osrednjim sistemom vseevropskega hitrega širokopasovnega dostopa še izboljševala. Ukrepi za spodbujanje naložb v omrežja visokih hitrosti so eden od elementov prihodnjega svežnja Komisije za vzpostavitev povezane celine.

Ozadje

Od leta 2008 je Evropska komisija v sodelovanju z državami članicami EU, industrijo, nacionalnimi upravami, akademiki, zasebnim sektorjem in lokalnimi skupnosti razvila obsežne pilotne projekte za čezmejne digitalne javne storitve za razvoj in testiranje brezhibnih čezmejnih digitalnih storitev. Kot del projekta e-SENS več kot 100 partnerjev iz 20 držav, od Portugalske do Turčije, razvija in izvaja glavne elemente na podlagi odprtih standardov in specifikacij v okviru medobratovalnosti elektronske identifikacije, elektronskih podpisov, e-dostave in e-dokumentov, ki jih inovatorji iz javnega in zasebnega sektorja lahko uporabijo za ustvarjanje novih digitalnih javnih storitev, s čimer prispevajo k „izgradnji, povezovanju in rasti“ Evrope.

Posebni projekti so:

Varno povezovanje elektronskih identitet – STORK 2.0 je projekt, ki prispeva k uresničitvi enotnega evropskega območja elektronske identifikacije in overjanja. Vzpostavlja medobratovalnost na nacionalni in evropski ravni za elektronsko identifikacijo tako za pravne kot fizične osebe (videoposnetek).

Hitrejši postopki v pravosodju – e-CODEX je projekt, ki izboljšuje čezmejni dostop do pravnih storitev v Evropi za državljane in podjetja ter medobratovalnost med pravosodnimi organi v EU (videoposnetek).

  • Boljše zdravstveno varstvo – epSOS je projekt za oblikovanje, vzpostavitev in oceno infrastrukture storitev, ki omogoča čezmejno medobratovalnost sistemov za vodenje elektronskih zdravstvenih zapisov (videoposnetek).

  • Izboljšanje javnih naročil – projekt PEPPOL o e-javnih naročilih (prenos na nepridobitno združenje „http://www.peppol.eu/OpenPEPPOL“), ki evropskim podjetjem pomaga, da v postopku javnih naročil na enostaven in elektronski način sodelujejo z evropskimi javnimi organi (videoposnetek).

  • Poenostavitev poslovanja – projekt SPOCS podjetjem omogoča odpiranje enot v tujini. Starter-Kit jim omogoča brezhibno uporabo čezmejnih elektronskih alternativ namesto dolgotrajnih upravnih postopkov, s katerimi se podjetja ponavadi soočajo ob širjenju poslovanja v tujino (videoposnetek).

E-SENS gradi na teh projektih in bo predstavljal povezavo med pilotnim projektom in fazo delovanja, ko bodo čezmejne digitalne javne storitve v celoti na voljo. Projekt vključuje partnerje iz 20 držav: Avstrije, Češke, Danske, Estonije, Francije, Nemčije, Grčije, Irske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Norveške, Poljske, Portugalske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Švedske, Španije in Turčije. Evropski inštitut za telekomunikacijske standarde (ETSI) in OpenPEPPOL znatno prispevata k projektu. E-SENS je bil vzpostavljen 1. aprila 2013, s podpisom sporazuma o dodelitvi sredstev z Evropsko komisijo pa se lahko projekt zdaj tudi uradno začne.

Komisija bo iz podpornega programa izvajanju politike informacijske in komunikacijske tehnologije (IKT-PSP) v treh letih za podporo projektu e-SENS zagotovila 13,7 milijona EUR (polovico od 27,4 milijona EUR proračunskih sredstev).

Naloga projekta e-SENS bo na podlagi rezultatov nedavno objavljene ankete tudi preučiti, kako zagotoviti dolgoročno trajnost glavnih elementov projekta in ostalih čezmejnih digitalnih javnih storitev. Od leta 2014 bi se podpora EU lahko zagotovila iz infrastrukture digitalnih storitev instrumenta za povezovanje Evrope, ki je za podporo platform, ki omogočajo brezhibne digitalne javne storitve v Evropi, v obdobju sedmih let dodelila do ene milijarde EUR.

Uporabne povezave

Spletna revija „Build,Connect,Grow“

Digitalne javne storitve na spletnem mestu digitalne agende

e-SENS

Povej svoje mnenje

Digitalna agenda

Neelie Kroes

Sledite Neelie Kroes na Twitterju z oznako: #ConnectedContinent

Kontakt:

E-naslov: comm-kroes@ec.europa.eu Telefon: +32 22956361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar