Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 14 augustus 2013

Commissie trekt 13,7 miljoen EUR uit om digitale openbare diensten over de grenzen heen te stimuleren

Na de geslaagde samenwerking tussen de EU-lidstaten, het bedrijfsleven, de nationale overheidsdiensten, de academische wereld, de privésector en lokale gemeenschappen inzake een aantal projecten om wonen, werken, reizen, studeren en zakendoen over de grenzen heen te vergemakkelijken, investeert de Europese Commissie nu 13,7 miljoen EUR in de verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende digitale openbare diensten. Het nieuwe "e-SENS"-project (Electronic Simple European Networked Services) moet bijdragen tot de ontwikkeling van digitale openbare diensten die het voor ondernemingen gemakkelijker maken zaken te doen in hun eigen lidstaat en elders in de EU, bijvoorbeeld bij het oprichten van een vennootschap, het vervullen van wettelijke formaliteiten of het meedingen naar overheidsopdrachten. Het koppelt ook nationale digitale diensten aan mekaar voor burgers die naar een andere lidstaat trekken, om er op vakantie te gaan, te werken of te studeren.

Neelie Kroes, vicevoorzitter van de Europese Commissie, hierover: "Iedereen wint erbij als de talrijke digitale openbare diensten die in Europa actief zijn, op een veilige en efficiënte manier samenwerken: de overheden kunnen hun online-strategie optimaliseren, ondernemingen kunnen kosten besparen als zij zaken doen op de interne markt en burgers moeten minder formaliteiten vervullen als zij in Europa reizen."

De volgende voorbeelden maken duidelijk hoe e-SENS Europeanen kan helpen om de voordelen van de interne markt te benutten:

  • Anja heeft een reisbureau in Litouwen dat gespecialiseerd is in reizen naar Portugal. Zij wil een bureau in Portugal opzetten om reizen naar de Baltische staten te organiseren. Via het volledig digitale unieke SPOCS-contactpunt kan zij te weten komen welke voorwaarden moeten worden vervuld en ondersteuning krijgen om de registratieprocedure online af te handelen.

  • Anja heeft ook trouwplannen. Het huwelijk zal plaatsvinden in de geboorteplaats van haar Spaanse verloofde. Anja kan haar huwelijk thuis in Litouwen online registreren met behulp van haar eID-kaart en de STORK-module.

  • Karel's bagage is zoekgeraakt op de vlucht van Brussel naar Athene. Hij is niet tevreden met de compensatie die de luchtvaartmaatschappij hem heeft voorgesteld overeenkomstig de EU Passengers Rights. Met e-CODEX kan hij van eender waar in Europa online een procedure voor kleine claims inleiden.

  • Sabrina brengt een bezoek aan familie in Denemarken en komt daar zonder haar diabetesmedicijnen te zitten. Gelukkig kan zij die in het buitenland toch krijgen bij de apotheker dankzij het epSOS ePrescription-systeem voor elektronische voorschriften.

De efficiëntie van digitale openbare diensten over de grenzen heen zal nog toenemen wanneer daarbij gebruik kan worden gemaakt van een EU-brede backbone van supersnel breedband. Maatregelen om investeringen in hogesnelheidsnetwerken te bevorderen vormen een onderdeel van het aanstaande pakket van de Commissie dat een onderling verbonden continent tot stand moet brengen.

Achtergrond

Sinds 2008 heeft de Europese Commissie in samenwerking met de EU-lidstaten, het bedrijfsleven, de nationale overheidsdiensten, de academische wereld, de privésector en lokale gemeenschappen grootschalige proefprojecten opgezet om naadloze toepassingen op het gebied van digitale openbare diensten over de grenzen heen te ontwikkelen en uit te testen. In het kader van e-SENS ontwikkelen en implementeren ruim 100 partners uit 20 landen, van Portugal tot Turkije, op basis van open standaarden en specificaties bouwstenen voor interoperabele eID-, eSignature-, eDelivery- en eDocuments-toepassingen die innovatieve partners uit de openbare en de privésector kunnen gebruiken om nieuwe digitale openbare diensten te creëren en zodoende bij te dragen aan "build, connect, and grow" Europe.

De specifieke projecten zijn:

  • Veilig uitwisselen van elektronische identiteit - het STORK 2.0 project draagt bij tot de totstandbrenging van een unieke Europese ruimte voor elektronische identificatie en authenticatie. Het zorgt voor een interoperabele omgeving op nationaal en EU-niveau voor eIDs, zowel voor natuurlijke als voor rechtspersonen (video).

  • De rechtsgang versnellen – het e-CODEX project maakt juridische diensten over de grenzen heen toegankelijker voor burgers en bedrijven in Europa en vergroot de interoperabiliteit tussen gerechtelijke autoriteiten binnen de EU (video).

  • De gezondheidszorg beter maken - het epSOS project beoogt het ontwerpen, bouwen en evalueren van een diensteninfrastructuur die grensoverschrijdende interoperabiliteit tussen systemen voor elektronische patiëntendossiers mogelijk maakt (video).

  • Aanbestedingen efficiënter laten verlopen – de resultaten van het PEPPOL project voor eProcurement (overgedragen aan de non-profitorganisatie "OpenPEPPOL") moeten Europese ondernemingen helpen vlot en elektronisch te communiceren met overheden in aanbestedingsprocedures (video).

  • Zakendoen vergemakkelijken – de resultaten van het SPOCS project maken het mogelijk voor ondernemingen om zich in het buitenland te vestigen. Met de Starter-Kit krijgen zij naadloze alternatieve grensoverschrijdende elektronische oplossingen voor de omslachtige administratieve procedures waarmee zij gewoonlijk geconfronteerd worden bij een uitbreiding naar andere landen (video).

Met e-SENS wordt voortgebouwd op deze resultaten; het zal een brug slaan tussen de proeffase en de operationele fase wanneer volwaardige grensoverschrijdende digitale openbare diensten beschikbaar worden. Bij het project zijn partners uit 20 landen betrokken: Denemarken, Estland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije en Zweden. Belangrijke bijdragen aan het project worden geleverd door het European Telecommunications Standards Institute (ETSI) en OpenPEPPOL. e-SENS werd gelanceerd op 1 april 2013 en met de ondertekening van de subsidieovereenkomst met de Europese Commissie kan het project nu officieel van start gaan.

De Commissie steunt e-SENS over een periode van drie jaar met 13,7 miljoen EUR (50% van het totale budget van 27,4 miljoen EUR), afkomstig van ICT-PSP, het programma voor beleidssteun voor informatie- en communicatietechnologieën.

Er zal eveneens worden bekeken hoe de duurzaamheid van de e-SENS-bouwstenen en andere grensoverschrijdende digitale openbare diensten op lange termijn kan worden verzekerd, op basis van de uitkomsten van een recentelijk gepubliceerde studie). Vanaf 2014 zou de EU-steun afkomstig kunnen zijn van het onderdeel digitale diensteninfrastructuur van de Connecting Europe Facility, in het kader waarvan voor een periode van zeven jaar tot één miljard euro is toegewezen voor de ondersteuning van platformen voor naadloze digitale openbare diensten in Europa.

Nuttige links

Webzine "Build,Connect,Grow"

Digitale openbare diensten op de website van de Digitale Agenda

e-SENS

Geef uw mening

Digitale agenda

Website van Neelie Kroes

Volg Neelie Kroes op Twitter met de hashtag: #ConnectedContinent

Contact:

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.56361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar