Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen

Pressemeddelelse

Bruxelles, den 14. august 2013

Kommissionen vil bruge 13,7 mio. EUR på at sætte gang i digitale offentlige tjenester på tværs af grænserne

Oven på det succesrige samarbejde mellem EU-medlemsstaterne, erhvervslivet, nationale myndigheder, universiteter, den private sektor og lokalsamfund om en række projekter med henblik på at gøre det nemmere at bo, arbejde, rejse, studere og gøre forretninger på tværs af grænserne, vil Europa-Kommissionen nu investere 13,7 mio. EUR i en videreudvikling af grænseoverskridende digitale offentlige tjenester. Det nye "e‑SENS"‑projekt (elektroniske simple europæiske netværkstjenester) skal udvikle digitale offentlige tjenester, der gør det nemmere for virksomheder at drive forretning i deres egen medlemsstat og i resten af EU (f.eks. etablering af virksomhed, overholdelse af lovmæssige krav, deltagelse i offentlige udbud). Det skal også sammenkoble de mange nationale digitale tjenester, så det bliver nemmere for borgere at besøge en anden medlemsstat i forbindelse med ferie, arbejde eller studier.

Kommissionens næstformand, Neelie Kroes, udtaler: "Vi vil alle drage fordel af, at de mange digitale offentlige tjenester, vi har over hele Europa, kan arbejde sammen på sikker og effektiv vis. Myndighederne vil bedre kunne udnytte deres online-strategier, virksomhederne vil kunne reducere deres omkostninger ved at gøre forretning på det indre marked, og borgerne vil blive konfronteret med mindre bureaukrati, når de rejser rundt i Europa.

Her er nogle eksempler på, hvordan e-SENS kan hjælpe europæerne til at få mest muligt ud af det indre marked:

  • Anja driver et rejsebureau i Litauen med speciale i rejser til Portugal. Hun vil gerne åbne et bureau i Portugal med henblik på at udbyde rejser til de baltiske lande. Gennem SPOCS-kvikskranken, som findes online, kan hun finde alle de betingelser, hun skal opfylde, og få hjælp til at gennemføre registreringsproceduren på nettet.

  • Anja skal også snart giftes. Brylluppet finder sted i gommens hjemby i Spanien. Takket være STOCK-modulet kan Anja registrere vielsen online hjemme i Litauen med sin e-identifikation.

  • Karel har mistet sin bagage i forbindelse med en flyrejse mellem Bruxelles og Athen. Han var ikke tilfreds med den erstatning, som flyselskabet tilbød ham i henhold til EU's passagerrettigheder. Via e-CODEX kan han indlede en småkravsprocedure online, uanset hvor i Europa han befinder sig.

  • Sabrina er på besøg hos sin familie i Danmark og opdager, at hun er løbet tør for sin diabetes-medicin. Heldigvis kan hun via apSOS e-receptsystemet stadig købe medicin på apoteket i udlandet.

De grænseoverskridende digitale offentlige tjenester vil være endnu mere effektive, hvis de bakkes op af et tværeuropæisk højhastighedsbredbånd. Kommissionens nye pakke om etablering af et sammenkoblet kontinent indeholder bl.a. foranstaltninger til at fremme investeringer i højhastighedsnet.

Baggrund

Siden 2008 har Europa-Kommissionen udviklet storstilede pilotprojekter vedrørende grænseoverskridende digitale offentlige tjenester i samarbejde med EU-medlemsstaterne, erhvervslivet, nationale myndigheder, universiteter, den private sektor og lokalsamfund med henblik på at udvikle og teste integrerede grænseoverskridende digitale tjenester. Som led i e-SENS er mere end 100 partnere fra 20 lande, lige fra Portugal til Tyrkiet, i færd med at udvikle og implementere moduler på basis af åbne standarder og specifikationer for interoperabel e-identifikation, e-signatur, e-levering og e‑dokumenter, som innovatører i den offentlige og private sektor kan bruge til at oprette nye digitale offentlige tjenester, som skal bidrage til at "bygge, sammenkoble og udvikle" Europa.

Pilotprojekterne omfatter:

Sikker sammenkobling af elektroniske identiteter - STORK 2.0-projektet bidrager til oprettelsen af et fælles europæisk område for elektronisk identificering og autentificering. Det skaber interoperabilitet på nationalt plan og EU-plan for e-identifikation af juridiske og fysiske personer (video).

Et hurtigere retssystem - e-CODEX-projektet forbedrer borgernes og virksomhedernes adgang til juridiske tjenester på tværs af grænserne i Europa samt interoperabiliteten mellem de retlige myndigheder i EU (video).

  • bedre sundhedsydelser - epSOS-projektet udvikler og evaluerer en tjenesteinfrastruktur for grænseoverskridende interoperabilitet mellem elektroniske patientjournalsystemer (video).

  • bedre udbudsprocedurer - PEPPOL-projektet om e-udbud (som er overtaget af non profit-organisationen "OpenPEPPOL") hjælper de europæiske virksomheder med nemt og elektronisk at samarbejde med europæiske offentlige myndigheder om udbudsprocesser (video).

  • lettere at gøre forretninger - SPOCS-projektet giver virksomheder mulighed for at etablere sig i et andet land. Starter-Kittet giver dem enkle grænseoverskridende alternativer til de langvarige administrative procedurer, som virksomhederne ofte står over for, når de prøver at udvide deres virksomhed til andre lande (video).

e-SENS bygger videre på disse resultater og danner bro mellem pilotfasen og den operationelle fase, hvor de grænseoverskridende digitale offentlige tjenester rulles helt ud. Projektet involverer partnere fra 20 lande: Danmark, Estland, Frankrig, Grækenland, Irland, Italien, Luxembourg, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyrkiet, Tyskland, og Østrig. Det Europæiske Institut for Telestandarder (ETSI) og OpenPEPPOL bidrager i stor stil til projektet. e-SENS blev lanceret den 1. april 2013 og Kommissionens undertegnelse af støtteaftalen betyder, at projektet nu officielt kan sættes i gang.

e-SENS finansieres over støtteprogrammet for informations- og kommunikationsteknologi (ICT-PSP), hvor Kommissionen yder 13,7 mio. EUR i støtte over tre år (50 % af det samlede budget på 27,4 mio. EUR).

Der vil i forbindelse med e-SENS også blive set på, hvordan bæredygtigheden af e‑SENS‑modulerne og andre grænseoverskridende digitale offentlige tjenester sikres på lang sigt med udgangspunkt i resultaterne fra en nylig offentliggjort undersøgelse. Fra 2014 vil EU's støtte kunne hentes fra området for digitaltjenesteinfrastruktur under Connecting Europe-faciliteten, som har afsat op til en milliard euro i en periode på 7 år til støtte for platforme, der udbyder integrerede digitale offentlige tjenester i Europa.

Nyttige links

Online-magasinet "Build, Connect, Grow"

Digitale offentlige tjenester på webstedet for den digitale dagsorden

e-SENS

Deltag i diskussionen

Den digitale dagsorden

Neelie Kroes

Følg Neelie Kroes på Twitter med hashtag: #ConnectedContinent

Kontaktperson:

Email: comm-kroes@ec.europa.eu

Tel: +32.229.56361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar