Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 13. avgusta 2013

Vedno večje povpraševanje Evropejcev po pasovni širini za mobilni prenos podatkov, a tudi zaskrbljenost zaradi njene cene

Najnovejša anketa na ravni EU kaže vedno večje zanimanje Evropejcev za nove tehnologije. Številna nova naročniška razmerja za internet in glasovni klici prek interneta dokazujejo, da so Evropejci pripravljeni izkoristiti priložnosti, ki jih ponujajo nova orodja in storitve, vendar zaradi cene teh storitev še vedno dvakrat premislijo, preden dvignejo slušalko ali uporabijo internet.

Dandanes so mobilni telefoni povsod, vendar jih je le polovica „pametnih“. Naročniških razmerij za telefon z dostopom do interneta je od 55 % na Švedskem, Danskem, v Združenem kraljestvu, na Finskem, v Franciji in na Nizozemskem do manj kot 35 % v Belgiji, Grčiji, na Madžarskem, Cipru, v Romuniji, Bolgariji in na Portugalskem. Tovrstna manjša uporaba pametnih telefonov je značilna za številne države, kjer naročniki na mobilni internet omejujejo svoj čas na internetu, saj jih skrbijo stroški: na Madžarskem (35 %), Portugalskem (58 %), v Grčiji (53 %), na Cipru (52 %), v Belgiji (47 %) in Romuniji (45 %). Zaradi stroškov več kot polovica državljanov EU omejuje klice s svojih mobilnih telefonov v nacionalno omrežje (55 %) in v tujino (54 %). Več kot 70 % jih omejuje svoje klice v nacionalno omrežje v naslednjih državah: v Grčiji (81 %), na Portugalskem (79 %), Irskem (72 %) in v Romuniji (71 %).

Za tri četrtine gospodinjstev je širokopasovna povezava na domu postala resničnost: v EU ima zdaj širokopasovno povezavo 72,5 % gospodinjstev v primerjavi s 67,3 % leta 2011 (vir: Eurostat). Ta številka se je v Romuniji povečala za 20 odstotnih točk, na Slovaškem pa za 16,7 odstotne točke, tako da ima danes v vseh državah članicah več kot 50 % gospodinjstev širokopasovno povezavo. Hitro izginja tudi razlika med telefonom in internetom: 34 % gospodinjstev uporablja internet za glasovne klice (internetna telefonija oz. govor po IP), kar je 7 odstotnih točk več kot leta 2012. Med uporabniki jih 28 % uporablja internet za brezplačen pogovor z drugimi uporabniki v istem omrežju IP, 4 % pa jih internetno telefonijo uporablja za cenejše mednarodne klice. Klici prek interneta so zelo priljubljeni v Bolgariji (57 %), na Cipru (55 %), v Estoniji (54 %) ter v Litvi in Latviji (51 %). Internetno telefonijo manj uporabljajo na Portugalskem (18 %), v Italiji (26 %), Španiji (28 %) in Grčiji (29 %), vendar postaja vse bolj priljubljena, saj se je njena uporaba od leta 2011 povečala za povprečno 7 odstotnih točk. Zdi se, da se z razširjanjem širokopasovne povezave veča uporaba internetne telefonije; na Cipru se je na primer leta 2012 število povezanih gospodinjstev povečalo za 11 %, uporaba internetne telefonije pa za 16 odstotnih točk.

Neelie Kroes, podpredsednica Evropske komisije, pristojna za digitalno agendo, je povedala: „Eden od ciljev svežnja ,povezana celina‘ ki ga bo Komisija predstavila septembra, je zagotoviti, da lahko potrošniki svoja pričakovanja uresničijo po dostopni ceni.“

Ozadje

Rezultati te ankete, predstavljeni že julija (glej IP/13/660), so zlasti izpostavili dejstvo, da je hitrost internetne povezave bistvenega pomena za uporabnike interneta. Za hitrejšo internetno povezavo je 45 % evropskih uporabnikov interneta pripravljenih povezavo nadgraditi ali zamenjati svoje internetne pakete.

Letna anketa o e-komunikacijah po gospodinjstvih se izvaja od leta 2006. Njen cilj je spodbuditi razvoj politik na področju e-komunikacij z rednim zbiranjem dejstev in razvojnih smernic v zvezi z odnosom gospodinjstev in posameznikov do zagotavljanja glavnih elektronskih komunikacijskih storitev.

Delo na terenu za to anketo je bilo zaključeno marca 2013. Na anketo je ob obisku na domu odgovorilo 26 786 oseb iz različnih reprezentativnih socialnih in demografskih skupin v EU. Ker je bilo anketiranje izvedeno pred 1. julijem 2013, ko je Hrvaška uradno pristopila k Evropski uniji, so rezultati sicer predstavljeni za 27 držav članic in Hrvaško, povprečne vrednosti za EU pa se nanašajo le na 27 držav članic.

Koristne povezave

Celotna anketa: https://ec.europa.eu/digital-agenda/news-redirect/10099

Kazalnik napredka digitalne agende

Digitalna agenda

Neelie Kroes

Sledite Neelie na Twitterju z oznako: #ConnectedContinent

Kontakti:

E-naslov: comm-kroes@ec.europa.eu Telefon: +32 22956361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar