Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za javnost

Bruxelles, 13. kolovoza 2013.

Europljani traže sve brži mobilni širokopojasni internet, ali su zabrinuti zbog cijene

Prema najnovijem istraživanju javnog mnijenja provedenom na razini Europske unije Europljani pokazuju sve veće zanimanje za nove tehnologije. Iako prihvaćaju mogućnosti koje im pružaju novi alati i usluge, o čemu svjedoče i podaci o novim pretplatama za internet te korištenju interneta za glasovne pozive, još uvijek, zbog visoke cijene usluga, moraju dobro promisliti prije no što se odluče telefonirati ili se spojiti na internet.

Danas gotovo svatko ima mobilni telefon, ali samo polovica korisnika posjeduje „pametni” telefon. Udio telefonskih pretplata koje uključuju pristup internetu kreće se od 55 % u Švedskoj, Danskoj, Ujedinjenoj Kraljevini, Finskoj i Nizozemskoj do manje od 35 % u Belgiji, Grčkoj, Mađarskoj, Cipru, Rumunjskoj, Bugarskoj i Portugalu. Manja zastupljenost pametnih telefona zamjetna je u mnogim zemljama u kojima korisnici pretplate za mobilni pristup internetu ograničavaju vrijeme koje provode na mreži jer se boje visokih troškova – Mađarska (35 %), Portugal (58 %), Grčka (53 %), Cipar (52 %), Belgija, (47 %) i Rumunjska (45 %). Zbog zabrinutosti oko cijene trenutno više od polovice stanovnika EU-a ograničava pozive sa svog mobilnog telefona prema nacionalnim (55 %) i međunarodnim mrežama (54 %). Svoje nacionalne pozive ograničava više od 70 % korisnika u Grčkoj (81 %), Portugalu (79 %), Irskoj (72 %) i Rumunjskoj (71 %).

Širokopojasni pristup internetu danas koriste tri četvrtine kućanstava: u EU-u 72,5 % kućanstava ima širokopojasni internetski priključak, što je povećanje od 67,3 % u odnosu na 2011. (izvor: Eurostat). Ta je brojka porasla za 20 % u Rumunjskoj te za 16,7 % u Slovačkoj tako da danas na razini svih država članica više od 50 % kućanstava koristi širokopojasni priključak. Osim toga, sve brže nestaje podjela na telefon i internet: 34 % korisnika internet koristi za glasovne pozive (Voice over Internet Protocol ili "VOIP" – protokol za prijenos glasa internetom), što je povećanje od sedam posto u odnosu na 2012. Ukupno 28 % korisnika koristi internet za besplatne razgovore s korisnicima na istoj VOIP mreži, dok ih 4 % koristi VOIP za jeftine međunarodne pozive. Pozivi putem interneta izuzetno su popularni u Bugarskoj (57 %), Cipru (55 %), Estoniji (54 %), Litvi i Latviji (51 %). VOIP se manje koristi u Portugalu (18 %), Italiji, (26 %), Španjolskoj (28 %) i Grčkoj (29 %), ali postaje sve popularniji, o čemu svjedoči prosječni porast uporabe od sedam posto od 2011. Povećanje upotrebe VOIP-a očigledno prati porast upotrebe širokopojasnog pristupa; na primjer, na Cipru je 2012. internetski priključak imalo 11 % više kućanstava, dok je uporaba VOIP-a porasla za 16 %.

Prema riječima Neelie Kroes, potpredsjednice Europske komisije nadležne za digitalne tehnologije, „jedan je od ciljeva paketa Connected Continent (Povezani kontinent), koji će Komisija predstaviti u rujnu, omogućiti ispunjenje očekivanja korisnika uz istovremeno osiguravanje pristupačne cijene”.

Pozadina

Rezultati ove ankete prvi su put objavljeni u srpnju (vidi IP/13/660) pri čemu je posebno naglašena činjenica da brzina pristupa internetu postaje najvažniji kriterij za korisnike interneta. Ukupno 45 % Europljana koji koriste internet bilo bi spremno prihvatiti nadogradnju ili promijeniti svoj internetski paket radi veće brzine.

Anketa o elektroničkim komunikacijama u kućanstvima godišnja je anketa koja se provodi od 2006. Njena je svrha pomoći pri izradi politike u području elektroničkih komunikacija redovitim prikupljanjem činjenica i praćenjem trendova u vezi sa stavovima kućanstava i korisnika spram osnovnih usluga elektroničkih komunikacija.

Prikupljanje podataka na terenu završeno je u ožujku 2013. U anketi je sudjelovalo 26 786 ispitanika koji su izravno intervjuirani u svojim domovima, a odabrani su tako da budu obuhvaćene različite reprezentativne socijalne i demografske skupine europskog stanovništva. Kako je prikupljanje podataka na terenu provedeno prije službenog datuma pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja 2013., rezultati su prikazani za 27 država članica i Hrvatsku, a prosjek EU-a odnosi na samo 27 država članica.

Korisne poveznice:

Cjelovita anketa: https://ec.europa.eu/digital-agenda/news-redirect/10099

Digital Agenda Scoreboard

Digital Agenda

Neelie Kroes

Pratite Neelie na Twitteru s pomoću oznake: #ConnectedContinent

Podaci za kontakt:

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu

Tel.: +32.229.56361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar