Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel/Barcelona den 31 januari 2013

EU:s pris för samtida arkitektur - Mies van der Rohe-priset 2013: finalisterna presenteras

EU-kommissionen och stiftelsen Fundació Mies van der Rohe tillkännager de fem finalisterna till 2013 års upplaga av Europeiska unionens pris för samtida arkitektur – Mies van der Rohe-priset. Totalt nominerades 335 verk i de 37 europeiska länder som medverkar i EU:s kulturprogram. En expertjury valde ut finalisterna (se nedan). Vinnaren och hedersomnämnandet för bästa nya arkitekt tillkännages i maj, och priserna delas ut vid en ceremoni den 6 juni i Mies van der Rohe-paviljongen i Barcelona i Spanien.

– Jag vill gratulera alla nominerade arkitekter, och särskilt finalisterna. Det finns en enorm rikedom i den europeiska arkitekturen, som är ett lysande exempel på vår dynamiska kreativa och kulturella sektor. Samtidigt får vi inte glömma att arkitekturbranschen står inför avsevärda utmaningar på grund av den ekonomiska avmattningen. EU-kommissionen och Mies van der Rohe-stiftelsen är fast besluta att stödja den här sektorn som skapar tillväxt och sysselsättning samtidigt som den förskönar samhället och stärker den sociala sammanhållningen. Vi kommer att fortsätta att ge vårt stöd åt arkitekturen i det nya programmet kreativa Europa, t.ex. i form av det här priset, säger kulturkommissionär Androulla Vassiliou.

De fem finalisterna

Stadshuset, Gent, Belgien
Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Superkilen (interkulturellt stadsrum), Köpenhamn, Danmark
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpa - Reykjaviks konserthus och konferenscenter, Reykjavik, Island
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Ålderdomshemmet Alcácer do Sal, Portugal
Aires Mateus Arquitectos

Metropol Parasol (kulturella och kommersiella lokaler), Sevilla, Spanien
J. Mayer H.

De här bilderna får användas fritt i samband med Europeiska unionens pris för samtida arkitektur – Mies van der Rohe-priset. Högupplösta versioner av bilderna finns här.

Stadshuset i Gent (foto: Petra Decouttere)

Superkilen, Köpenhamn (foto: Superflex)

Harpa - Reykjaviks konserthus och konferenscenter (foto: Nic Lehoux)

Ålderdomshemmet Alcácer do Sal (foto: FG+SG)

Metropol Parasol, Sevilla (foto: David Franck)

Bakgrund

Arkitektursektorn är central för Europas dynamiska kreativa och kulturella sektor. Den sysselsätter över en halv miljon människor direkt, och över 12 miljoner till är anställda i byggsektorn. Totalt bidrar den kreativa och kulturella sektorn med 4,5 % av BNP i EU.

Europeiska unionens pris för samtida arkitektur – Mies van der Rohe-priset uppmärksammar de europeiska arkitekternas bidrag till nya idéer och ny teknik i samtida stadsutveckling. Priset började delas ut 1987 och finansieras gemensamt av EU:s kulturprogram och Fundació Mies van der Rohe. Det är det mest prestigefyllda priset inom europeisk arkitektur med en prissumma på 60 000 euro. Det delas ut vartannat år för ett verk som färdigställts de föregående två åren. Årets prisutdelning är den trettonde i ordningen.

Verk nomineras till priset av oberoende experter från hela Europa, av medlemsorganisationerna i Architects’ Council of Europe, av nationella arkitektföreningar och av prisets rådgivande kommitté.

Ledamöterna i 2013 års jury är följande: Wiel Arets, ordförande/Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, ansvarig för samtida arkitektur, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlin; Kent Martinussen, vd Danske Arkitekter Center (DAC), Köpenhamn; Frédéric Migaryou, ansvarig för arkitektur och formgivning, Centre Pompidou, Paris; Ewa Porębska, chefredaktör för Architektura-murator, Warszawa samt Giovanna Carnevali, juryns sekreterare och direktör för Fundació Mies van der Rohe, Barcelona.

Priset är uppkallat efter Ludwig Mies van der Rohe, en av nittonhundratalsarkitekturens banbrytare. Hans mest kända verk är bl.a. den tyska paviljongen vid världsutställningen i Barcelona 1929, Villa Tugendhat i Brno i Tjeckien, Seagram Building i New York och Nationalgalerie i Berlin.

Hela listan med 335 nominerade verk finns här, uppdelad efter land:

Albanien, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Förenade konungariket, Frankrike, Grekland, Island, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

Några tidigare vinnare

Neues Museum, Berlin, Tyskland, David Chipperfield/David Chipperfield Architects i samarbete med Julian Harrap

Den norske opera og ballett, Oslo, Norge, SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Nederländska ambassaden i Berlin, Tyskland, OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Centro Kursaal, San Sebastián, Spaien, Rafael Moneo

Bilparkering och slutstation Hoenheim Nord, Strasbourg, Frankrike, Zaha Hadid/ Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz, Österrike, Peter Zumthor

Bibliothèque nationale de France, Paris, Frankrike, Dominique Perrault

Stansted Airport, London, Förenade konungariket, Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde, Portugal, Álvaro Siza Vieira

Mer information

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Sociala medier

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE: press@miesbcn.com ; +34 93 215 10 11


Side Bar