Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel/ Barcelona, 31 january 2013

EU-prijs voor hedendaagse architectuur – Mies van der Roheprijs: finalisten 2013 bekend

De Europese Commissie en de Mies van der Rohestichting hebben de vijf finalisten bekendgemaakt van de prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur — Mies van der Roheprijs. Er werden in totaal 335 werken in de 37 Europese landen die deelnemen aan het programma Cultuur van de EU voor de prijs voorgedragen. Een jury van deskundigen stelde de uiteindelijke shortlist samen (details volgen verderop). De winnaar van de prijs en van de speciale vermelding voor de beste opkomende architect worden bekendgemaakt in mei, waarna op 6 juni de prijzen worden uitgereikt in het Mies van der Rohepaviljoen in Barcelona (Spanje).

"Ik wil graag alle genomineerde architecten en in het bijzonder de finalisten feliciteren. We hebben een enorme schat aan talent in de Europese architectuur, die een prachtig voorbeeld is van onze dynamische culturele en creatieve sectoren. We moeten echter ook erkennen dat de architectuurindustrie voor grote uitdagingen staat als gevolg van de vertraging van de economie. De Europese Commissie en de Mies van der Rohestichting engageren zich ertoe steun te bieden aan de sector, die aanzienlijk bijdraagt aan de economie en het scheppen van werkgelegenheid en die bovendien schoonheid creëert en de sociale samenhang in onze samenleving bevordert. Wij zullen architectuur blijven ondersteunen, onder meer door deze prijs en door het toekomstige programma Creatief Europa," aldus Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, Cultuur, Meertaligheid en Jeugdzaken.

De vijf finalisten zijn:

Stadshal, Gent (België)
Architecten: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Superkilen, (intercultureel stadspark), Kopenhagen, Denemarken
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpa - Reykjavik Concertgebouw & Conferentiecentrum, Reykjavik (IJsland)
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Bejaardentehuis, Alcácer do Sal (Portugal)
Aires Mateus Arquitectos

Metropol Parasol (culturele en commerciële ruimte), Sevilla, Spanje
J. Mayer H.

Deze foto's mogen vrij gebruikt worden in verband met de EU prijs voor hedendaagse architectuur – Mies van der Roheprijs. De versie van deze foto's met hoge resolutie kan hier gedownload worden.

Stadshal, Gent (foto: Petra Decouttere)

Superkilen, Kopenhagen (foto: Superflex)

Harpa - Reykjavik Concertgebouw & Conferentiecentrum (foto: Nic Lehoux)

Bejaardentehuis, Alcácer do Sal (foto: FG+SG)

Metropol Parasol, Sevilla (foto: David Franck)

Achtergrond

Architectuur neemt in de bruisende culturele en creatieve bedrijfstakken van Europa een centrale plaats in. Meer dan een half miljoen mensen zijn in deze sector tewerkgesteld en daarnaast werken nog eens meer dan 12 miljoen mensen in het bouwbedrijf. In hun geheel genomen dragen de culturele en de creatieve bedrijfstakken tot 4,5 % bij aan het bbp van de EU.

De prijs van de Europese Unie voor hedendaagse architectuur – Mies van der Roheprijs benadrukt hoe Europese architecten bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologieën in de hedendaagse stadsontwikkeling. De prijs bestaat sinds 1987 en wordt medegefinancierd door het programma Cultuur van de EU en de Mies van der Rohestichting. Met een prijzengeld van 60 000 euro is het de meest prestigieuze prijs voor Europese architectuur. Hij wordt om de twee jaar uitgereikt voor projecten die in de voorafgaande twee jaar zijn voltooid. Het is dit jaar de dertiende keer dat de prijs wordt uitgereikt.

Voor de prijs worden projecten voorgedragen door onafhankelijke deskundigen uit heel Europa en ook door de organisaties die lid zijn van de Raad van Architecten van Europa, nationale architectenverenigingen en het raadgevend comité voor de prijs.

De jury voor de selectie van de finalisten van 2013 bestond uit: Wiel Arets, voorzitter van de jury/Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, curator hedendaagse architectuur, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlijn; Kent Martinussen, CEO, The Danish Architecture Center (DAC), Kopenhagen; Frédéric Migaryou, directeur architectuur & Design, Centre Pompidou, Parijs; Ewa Porębska, hoofdredacteur, Architektura-murator, Warschau; en Giovanna Carnevali, secretaris van de jury/directeur, Fundació Mies van der Rohe, Barcelona.

De prijs is vernoemd naar Ludwig Mies van der Rohe, die beschouwd wordt als een van de pioniers van de moderne architectuur in de 20e eeuw. Enkele van zijn bekendste werken zijn het Duitse paviljoen tijdens de wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona, Villa Tugendhat in Brno (Tsjechië), het Seagramgebouw in New York en de Nationalgalerie in Berlijn.

De volledige lijst van 335 werken kan worden bekeken door op de naam van het desbetreffende land hieronder te klikken:

Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM) en Zweden.

Eerdere prijswinnaars waren onder meer:

Neues Museum, Berlijn (Duitsland) door David Chipperfield/David Chipperfield Architects, in samenwerking met Julian Harrap

Noorse Nationale Opera en Ballet, Oslo (Noorwegen), van SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Nederlandse Ambassade in Berlijn (Duitsland), van OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Centro Kursaal, San Sebastián (Spanje), van Rafael Moneo

Terminus Multimodal Hoenheim-Nord, Straatsburg (Frankrijk), van Zaha Hadid/ Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz (Oostenrijk), van Peter Zumthor

Bibliothèque nationale de France, Parijs (Frankrijk), van Dominique Perrault

Stansted Airport, Londen (Verenigd Koninkrijk), van Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde (Portugal), van Álvaro Siza Vieira

Voor nadere informatie:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Sociale media:

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 22959667)

Fundació Mies Van der Rohe:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE at press@miesbcn.com ; +34 932151011


Side Bar