Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel/ Barcelona, 2013. január 31.

Nyilvánosságra hozták az Európai Unió kortárs építészeti díja, a Mies van der Rohe díj 2013-as döntőjébe jutott terveket

Az Európai Bizottság és a Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe Alapítvány) nyilvánosságra hozták annak az öt pályaműnek a nevét, amely bejutott az Európai Unió kortárs építészeti díja, a Mies van der Rohe díj 2013-as döntőjébe. A díjra 37, az EU Kultúra programban részt vevő európai országból összesen 335 pályaművet neveztek be. A döntőbe jutottak szűkített listáját szakértői zsűri állította össze (részleteket lásd az alábbiakban). A verseny nyertesének, valamint a legjobb feltörekvő építésznek juttatott különdíj nyertesének nevét májusban hozzák nyilvánosságra, és a díjátadó ünnepségre 2013. június 6-án kerül sor a Mies van der Rohe barcelonai pavilonban, Spanyolországban.

„Szeretnék gratulálni a versenyben részt vevő minden építésznek, és különösen a döntőbe jutottaknak. Rendkívül sok a tehetséges európai építész, és ez jól mutatja, milyen dinamikusak a kulturális és kreatív ágazatok itt Európában. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, hogy a gazdasági lassulás okán az építészetnek jelentős kihívásokkal kell szembenéznie. Az Európai Bizottság és a Mies van der Rohe Alapítvány elkötelezetten támogatja ezt az ágazatot, amely jelentősen hozzájárul a gazdasághoz és a munkahelyteremtéshez, emellett esztétikai értéket hoz létre, és erősíti a társadalmi kohéziót. A jövőben is támogatni fogjuk az építészetet, többek között e díj révén, valamint a jövőbeli Kreatív Európa programon keresztül,” nyilatkozta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.

A döntőbe jutott öt pályamű a következő:

Városháza, Gent, Belgium
Építészek: Robbrecht en Daem architecten; Marie-José Van Hee architecten

Superkilen (interkulturális városi park), Koppenhága, Dánia
BIG Bjarke Ingels Group; Topotek1; Superflex

Harpa – Reykjaviki Koncertterem & Konferencia Központ, Reykjavik, Izland
Batteríid Architects; Henning Larsen Architects; Studio Olafur Eliasson

Idősek Otthona, Alcácer do Sal, Portugália
Aires Mateus Arquitectos

Metropol Parasol (kulturális és kereskedelmi tér), Sevilla, Spanyolország
J. Mayer H.

Ezek a fotók szabadon felhasználhatók az EU kortárs építészeti díjával, a Mies van der Rohe díjjal összefüggésben. A fotók nagyfelbontásban itt tölthetők le.

rosháza, Gent (fényképezte: Petra Decouttere)

Superkilen, Koppenhága (fényképezte: Superflex)

Harpa – Reykjaviki Koncertterem & Konferencia Központ (fényképezte: Nic Lehoux)

Idősek Otthona, Alcácer do Sal, (fényképezte: FG+SG)

Metropol Parasol, Sevilla (fényképezte: David Franck)

Háttér

Az építészet Európa élénk kulturális és kreatív ágazatainak egyik legfontosabbika. Közvetlenül több mint fél millió embert foglalkoztat, és az építőiparban további több mint 12 millió ember dolgozik. A kulturális és kreatív ágazatok együttesen az EU GDP-jének 4,5 %-át teszik ki.

Az Európai Unió kortárs építészeti díja, a Mies van der Rohe díj rávilágít, milyen sokat tettek az európai építészek az új gondolatok és technológiák fejlődéséért a kortárs városfejlesztés területén. Az 1987-ben indított, és az EU Kultúra program, valamint a Fundació Mies van der Rohe (Mies van der Rohe Alapítvány) által társfinanszírozott, 60 000 eurós díj az európai építészet legrangosabb díja. Kétévente ítélik oda egy olyan alkotásért, amelyet az előző két év folyamán fejeztek be. A díj alapítása óta az idei ünnepség a tizenharmadik.

A benevezett alkotásokat Európa minden részéről származó független szakértők, az Építészek Európai Tanácsának tagszervezetei, nemzeti építészeti egyesületek, és a díj tanácsadó bizottsága terjeszti fel.

A 2013. év döntőbe jutott alkotásait kiválasztó zsűri tagjai: Wiel Arets, a zsüri elnöke/Wiel Arets Architects, Maastricht; Pedro Gadanho, a kortárs építészet kurátora, Museum of Modern Art (MoMA), New York; Antón García-Abril, Ensamble Studio, Madrid; Louisa Hutton, Sauerbruch Hutton Architects, Berlin; Kent Martinussen, a Danish Architecture Center (Dán Építészeti Központ - DAC), vezérigazgatója, Koppenhága; Frédéric Migaryou, Igazgató, Architecture & Design (Építészet és Design), Pompidou Központ, Párizs; Ewa Porębska, az Architektura-murator főszerkesztője, Varsó; és Giovanna Carnevali, a zsüri titkára, a Mies van der Rohe Alapítvány igazgatója, Barcelona.

A díjat Ludwig Mies van der Rohe-ről nevezték el, akire a huszadik századi modern építészet egyik úttörőjeként tekintenek. Leghíresebb alkotásai többek között az 1929-es Barcelonai Kiállítás német pavilonja, a Tugendhat-villa a csehországi Brnóban, a Seagram Building New Yorkban, valamint a berlini Nemzeti Galéria.

A 335 pályaműből álló teljes lista a következő országokra kattintva érhető el:

Albánia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, Olaszország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Szlovák Köztársaság, Szlovénia, Spanyolország, Svédország, Hollandia, Törökország és Egyesült Királyság

Korábbi nyertesek:

Neues Museum, Berlin, Németország, tervezte David Chipperfield/David Chipperfield Architects, Julian Harrappal együttműködésben.

Norvég Nemzeti Opera & Balett, Oslo, Norvégia, tervezte: SNØHETTA / Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall, Craig Dykers

Berlini holland nagykövetség, Németország, tervezte OMA / Rem Koolhaas, Ellen van Loon

Kursaal Centre, San Sebastián, Spanyolország, tervezte Rafael Moneo

Hoenheim Nord Autóparkoló és Végállomás, Strasbourg, Franciaország, tervezte Zaha Hadid/ Zaha Hadid Architects

Kunsthaus Bregenz, Ausztria, tervezte Peter Zumthor

Francia Nemzeti Könyvtár, Párizs, Franciaország, tervezte Dominique Perrault

Stansted Repülőtér, London, Egyesült Királyság, tervezte Norman Foster / Norman Foster + Partners

Banco Borges e Irmão, Vila do Conde, Portugália, tervezte Álvaro Siza Vieira

További információk:

http://ec.europa.eu/culture

http://www.miesarch.com

Közösségi média:

https://twitter.com/EUMiesAward

http://www.facebook.com/#!/pages/EU-Prize-for-Contemporary-Architecture-Mies-van-der-Rohe-Award/294138800697929

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Fundació Mies Van der Rohe:

Mercedes Soler, Gemma Pasqual/ICE press@miesbcn.com ; +34 93 215 10 11


Side Bar